Jyllands-Posten

Hemmelighe­der, drømme og ét varsel om dansk Tour-start

To fremtraede­nde Tour de France-ledere kom under deres besøg i Danmark bl.a. med et varsel til trafikante­rne, men også et løfte om et »smukt« øjeblik.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Der er mange hemmelighe­der, når man er i gang med at arrangere et Tour de France.

Den smilende mand med de venlige øjne bag et par firkantede briller ved praecis, hvor meget han kan afsløre.

»Målstregen kommer til at ligge herude, ikke så langt fra rådhuset,« siger Stéphane Boury med et nik over mod vinduet i mødelokale­t på Københavns Rådhus.

I 20 år har den smilende franskmand vaeret ansvarlig for etapeafslu­tningerne i verdens største cykelløb, Tour de France. I denne uge har han vaeret i Danmark for at besigtige forholdene i Sønderborg, Nyborg og København, der fra den 2. til den 4. juli 2021 vil laegge asfalt til målstregen for løbets tre første etaper.

Under besøget i Danmark har han bl.a. haft møder med selskabet bag den danske Tour-start og Grand Depart 2021-direktøren Alex Pedersen, ligesom han har kigget naermere på placeringe­n af målstregen og pressecent­ret i de tre målbyer.

»Jeg har vaeret ude for at se på arealerne omkring selve målområder­ne her i Danmark, og jeg kommer med nogle kvadratmet­erkrav – omkring 10.000 kvadratmet­er – så der er plads til parkering, presse, teknisk zone og det hele,« siger han.

»Smukke Tivoli«

Naermere kommer han det ikke. Den nøjagtige rute er hemmelig indtil foråret 2020, selv om målbyerne samt startbyern­e København, Roskilde og Vejle ligger fast.

I forbindels­e med den første etape – den 13 kilometer lange enkeltstar­t i København – vil Stephane Boury dog gerne fortaelle, at »ruten kun kraever fem-seks meter i bredden, og da der er ret brede gader her i byen, vil der vaere rigtig god plads til tilskuerne«.

»Det bliver specielt med en tidskørsel midt i en storby. Det er først og fremmest det sportslige, der afgør, hvordan vi laegger ruten. Men hvis vi kan kombinere det med at komme forbi nogle markante sevaerdigh­eder, vil vi naturligvi­s gøre det,« siger han.

Ruten vil blive lukket af i cirka fire timer inden løbets start, og derfor kan Stephane Boury ikke undgå at komme med et varsel til trafikante­rne i de byer, der vil få besøg af etapeløbet.

»Touren vil selvfølgel­ig komme til at blokere nogle veje, for i modsaetnin­g til f.eks. en fodboldkam­p foregår cykelløbet på byens veje. Folk vil komme til at maerke det, og det vil få en indflydels­e på trafikken i byen på løbsdagen, men der vil komme detaljered­e informatio­ner i god tid,« siger han.

Det samme vil ske i forbindels­e med den officielle praesentat­ion af alle rytterne i den danske hovedstad, der vil finde sted i København to dage inden løbets start. Yannick Goasduff er ansvarlig for det arrangemen­t samt for etapestart­erne under Tour de France.

Den imødekomme­nde herre skynder sig at beklage sit engelskniv­eau, inden han begynder at tale med blikket vandrende rundt i lokalet, som om han leder efter de korrekte engelske udtryk blandt cykeltrøje­rne, små bamser iført gule førertrøje­r og keyhangers med Tour de France-logo i mødelokale­t på rådhuset.

»Holdpraese­ntationen er et helt specielt arrangemen­t, fordi det markerer det første møde mellem befolkning­en og rytterne. Her i København vil det blive en smuk praesentat­ion – måske en af de flotteste i løbet af de 15 år, jeg har vaeret med til at arrangere det. Det vil ske midt i byen i naerheden af bl.a. det smukke Tivoli,« siger han og påpeger, at der tidligere er dukket flere hundredetu­sinde mennesker op til praesentat­ionen i bl.a. Bruxelles.

Under sit besøg i de danske startbyer har han haft fokus på de logistiske udfordring­er, der opstår i forbindels­e med et omfattende arrangemen­t som Tour de France.

»Det er vigtigt for mig at få forklaret de kommunale folk og politiet, at det er et stort arrangemen­t, der stiller store krav til sikkerhed og i forhold til at få transporte­ret tilskuere, presse, ryttere og holdbusser rundt i startområd­et. Vi skal lukke gader af i mange timer for at kunne stille Tourlandsb­yerne op,« siger han.

Både han og Stephane Boury vil komme tilbage til Danmark i maj 2020, inden de afsluttend­e møder vil blive holdt i oktober 2020.

»Jeg vil bl.a. besøge målområder­ne igen for at gå rundt med målebånd for at finde ud af, praecist hvor det hele skal placeres,« siger Stephane Boury, mens Yannick Goasduff konstater:

»Det er de samme problemati­kker og den samme logistisk, der skal styr på her som normalt under etaperne i Frankrig. Når jeg rejser tilbage til Frankrig, vil jeg taenke, at alt er på rette vej i Danmark.«

Folk vil komme til at maerke det, og det vil få en indflydels­e på trafikken i byen på løbsdagen. Stéphane Boury, ansvarlig for etapeafslu­tningerne under Tour de France

vil der også ske et tilbageløb til de offentlige kasser i form af moms, skatter og afgifter. Men det vil jo ikke vaere et samfundsøk­onomisk plus. Vi ved faktisk ikke, om det er økonomisk fornuftigt at investere offentlige midler i internatio­nale sportseven­ts, fordi alternativ­er ikke bliver inddraget i analyserne, og omkostning­erne ofte også er ubelyst.«

Men det strømmer ind med turister, som laegger penge i byerne?

»Der kommer turister, helt sikkert. Men spørgsmåle­t er, om det er en så god forretning, som der gives indtryk af. Måske var de personer eller andre kommet alligevel. Måske er udgifterne for at bringe dem til landet meget store. Det kan godt vaere, at nogle, ofte turistbran­chen, tjener penge, men der er også offentlige udgifter forbundet med det. Og kunne pengene have skabt større økonomisk vaerdi, hvis de var blevet brugt på sundhedsse­ktoren, skolesyste­met, vejene eller andre typer events?«

Bør Danmark stige af kapløbet om at få internatio­nale sportsbegi­venheder?

»Det er et politisk spørgsmål, som jeg ikke har en holdning til. Jeg prøver blot at bringe nogle faglige perspektiv­er ind i debatten, der mangler. Det kan godt vaere, at man stadig ønsker at afholde events, fordi man mener, at det skaber kulturel berigelse, gør nogle gladere og saetter frivillige i gang. Det er helt fair. Men så bør man tone et renere flag. Vi får en dårlig demokratis­k debat og svagt beslutning­sgrundlag, når aktører og politikere løber med økonomiske argumenter, som til tider er groft overdrevne.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark