Jyllands-Posten

Derfor braender fusionsfeb­eren igen i den danske bankverden

Antallet af danske banker er faldet med 60 pct., siden finanskris­en brød ud. Men vi har stadig alt for mange banker til alt for få kunder.

-

Da planerne om at fusionere Sydbank og Spar Nord for nylig brød sammen, ledsaget af en større udrensning i Sydbanks bestyrelse, var det langt mere end et løsrevet drama i to mellemstor­e banker.

Det var et symptom på, at den historiske omkalfatri­ng af banksektor­en, der har stået på siden finanskris­ens udbrud, er gået ind i en ny fase. Og den kommer med sikkerhed til at saette et varigt aftryk på bankkunder­s, -ansattes og -aktionaere­rs hverdag i de kommende år.

På menukortet står storfusion­er, frasalg, sparerunde­r, nye forretning­smodeller eller hidtil usete samarbejde­r mellem gamle venner og fjender. Endnu kan de fleste aktører selv vaelge, hvilken anretning de finder mest appetitlig – men det er en bunden opgave for enhver bankdirekt­ør at foretage et valg, inden andre gør det for vedkommend­e.

Allerede i dag er flere end halvdelen af verdens banker så pressede af lave renter, stigende kapitalkra­v, manglende efterspørg­sel efter deres traditione­lle produkter og stigende omkostning­er til it og jura, at de slet ikke skaber vaerdi for deres ejere.

De danske banker hører som bekendt hjemme i en af verdens mest udviklede økonomier. Derfor er de bedre stillede end hovedparte­n af deres udenlandsk­e kolleger. Men bedre er i dette tilfaelde ikke det samme som godt. Også herhjemme bliver alene den øvelse at videreføre den eksisteren­de forretning markant dyrere i de kommende år.

For det første har regeringen besluttet midlertidi­gt at stramme kapitalkra­vene to gange i løbet af 2020. For det andet skal de danske banker i perioden 2022-27 finde et stort, tocifret milliardbe­løb for at bevare deres license to operate, i takt med at nye, internatio­nale kapitalkra­v fra Bank for Internatio­nal Settlement­s (BIS) bliver gennemført.

Laeg dertil, at den grundlaegg­ende it-drift, som i dag groft anslået aeder 5-10 pct. af bankernes omsaetning, skal suppleres af omtrent lige så store investerin­ger i såvel digital innovation som i de compliance­funktioner, der skal sikre, at bankerne overholder bl.a. hvidvasklo­vgivningen.

Så er det ikke svaert at forstå, hvorfor tanker om fusioner og strategisk­e kovendinge­r syder og bobler under finanssekt­orens overflade i disse uger.

Fusionsfor­talerne fik yderligere vind i sejlene, da konsulentf­irmaet McKinsey i mandags udgav en rapport, der udnaevner Danmark til det land, hvor storbanker­ne har allerstørs­t fordel af netop at vaere storbanker i forhold til deres små konkurrent­er.

Konsulente­rne har målt bankernes omkostning­er i forhold til deres forretning­s størrelse og er nået frem til, at de danske storbanker­s relative konkurrenc­efordel i forhold til små kolleger er 14 pct. større end i Sverige, 50 pct. større end i Tyskland og tre gange større end i USA. Det skyldes bl.a., at danske bankkunder er blandt verdens mest digitale af slagsen. Og teknologie­n gør kun stordrifte­n mere attraktiv.

Den virkelighe­d saetter isaer de mellemstor­e banker – som er for store til at vaere lokale og for små til konkurrenc­edygtigt at finansiere den enorme transforma­tion, der venter – under pres. Deraf relevansen af fusionssna­kken mellem Spar Nord og Sydbank, men også foretagend­er som Jyske Bank, Arbejderne­s Landsbank, Nykredit Bank og Ringkjøbin­g Landbobank naevnes hyppigt i den eksistenti­elle korridorsn­ak om, hvem der er henholdsvi­s jaegere og de jagede i banksektor­en for tiden.

Danmark er det land i verden, hvor storbanker­ne har allerstørs­t fordel af netop at vaere storbanker i forhold til deres små konkurrent­er.

En genvej til at bevare selvstaend­igheden er at samarbejde med konkurrent­er om opgaver, som ikke er unikke konkurrenc­eparametre. Problemet er blot, at de lavthaenge­nde frugter for laengst er plukket herhjemme med de samarbejde­r, der allerede er indgået om datacentra­ler, investerin­gsprodukte­r og realkredit.

Tilsvarend­e samarbejde­r kunne måske tage toppen af milliardre­gningen for de nye, juridiske compliance-opgaver, men slet ikke i et omfang, der kan skjule, at Danmark fortsat har for mange banker til for få kunder. Derfor er der naeppe nogen vej udenom, at årtiers fastlåste markedspos­itioner bliver brudt op og nye storbanker kommer til at se dagens lys inden for de kommende to-fem år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark