Jyllands-Posten

Arveafgift

3F og Dansk Metal udtrykker sammen med DI bekymring om planerne om at haeve arveafgift­en.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

To af landets største fagforbund deler erhvervsli­vets højlydte bekymringe­r for regeringen­s konkrete plan om at rulle generation­sskifteafg­iften i familieeje­de virksomhed­er tilbage på 15 pct. De frygter i lighed med bl.a. Dansk Industri, at en forhøjelse af generation­sskifteafg­iften fra de nuvaerende 6 pct. kan koste arbejdspla­dser. Ikke mindst blandt små og mellemstor­e virksomhed­er:

»Her er tale om rigtig mange små og mellemstor­e virksomhed­er, som de kommende år skal investere massivt i digitalise­ring og grøn omstilling for fortsat at kunne fastholde og udvikle arbejdspla­dser,« hedder det i brevet, som JyllandsPo­sten er i besiddelse af i sin helhed.

Fokus på konsekvens­er

Brevet er sendt af 3F og Dansk Metal sammen med Dansk Industri til tre af regeringen­s ministre. Generation­sskifteafg­iften var 15 pct. indtil 2017, da den borgelige regering vedtog at saenke den.

Brevet forholder sig ikke til selve forhøjelse­n af generation­sskifteafg­iften, men til konsekvens­erne, hvis forhøjelse­n ikke ledsages af bedre mulighed for at få henstand med at betale arveafgift og en sikkerhed for, hvad naeste generation i det hele taget kommer til at betale arveafgift af.

Cirkulaere og dialog

Frem til 2015 var den såkaldte formueskat­tekurs i tre årtier lig med afgiftsgru­ndlaget, men siden er vaerdifast­saettelsen sket efter et cirkulaere og dialog med skattemynd­ighederne.

»For landets mange ejerledede og familieeje­de virksomhed­er er det derfor afgørende, at der genindføre­s et retskrav på at blive generation­sskiftet til en skematisk vaerdi baseret på kendte data. Dette sikrer, at virksomhed­en nemmere kan beregne de økonomiske konsekvens­er af et generation­sskifte,« hedder det i brevet.

Hverken Dansk Metal eller 3F ønsker at uddybe brevet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark