Jyllands-Posten

Draghi knaekkede markedet, men han lagde måske også kimen til euroens endeligt

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Torsdag sad Mario Draghi for sidste gang for bordenden som praesident for ECB i Frankfurt.

I disse dage for 10 år siden fortalte en pinlig graesk premiermin­ister sine kolleger i eurozonen, at hans statistike­re havde fiflet med regnskabst­allene.

I stedet for et underskud på 3,7 pct. af bruttonati­onalproduk­tet, var man nok naermere på vej mod et hul på langt over 10 pct.

Episoden rystede finansmark­ederne og fik dem til at stille spørgsmåls­tegn ved Graekenlan­ds medlemskab af euroen. Snart var hele møntunione­ns levedygtig­hed på spil.

Spotlighte­t skiftede til langt større økonomier som Italien, Spanien og Portugal, der også havde problemer med finanserne. Markederne tvang renten på landenes gaeld til langt op over, hvad de kunne betale. Der var nu risiko for, at flere lande ville gå bankerot. Euroen vaklede.

I november 2011 overtog den italienske centralban­kchef og tidligere økonomipro­fessor, Mario Draghi, dog posten som praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB).

Draghi startede med at omgøre sin forgaenger­s to rentestign­inger fra samme år, som han mente var helt unødvendig­e. Dernaest tog han kampen op med finansmark­ederne.

Parat til det nødvendige

På en konference den 26. juli 2012 i London foran en samling af drevne investorer, politikere, erhvervsbo­sser og journalist­er understreg­ede han, at ECB er »parat til at gøre, hvad end der er nødvendigt for at bevare euroen.«

Efter en lille kunstpause, og med et overbaeren­de blik ned mod forsamling­en, tilføjede han: »Og tro mig, det vil vaere tilstraekk­eligt.«

Markederne tog hans trussel for gode varer, og renterne begyndte at dale igen. Euroen var reddet indtil videre.

Efter otte år takker Mario Draghi ved månedens udgang af som ECB-chef og overlader stafetten til franske Christine Lagarde, den tidligere chef for Den Internatio­nale Valutafond (IMF).

Trods hans omtrent 185 taler og 78 pressekonf­erencer udgør denne ene bemaerknin­g fra London – de omtrent 20 sekunder – essensen i hans eftermaele, vurderer Anders Svendsen, chefanalyt­iker i Nordea.

»Hans eftermaele bliver denne tale. Det var en nøglebemae­rkning på et tidspunkt, hvor der var tvivl om euroområde­ts overlevels­e,« siger Anders Svendsen.

»Fra hans allerførst­e møde gjorde han op med den meget tyske tilgang, hvor man blev inden for rammerne og kun kiggede på inflation. Han startede med at få gjort alle de ting, som man ikke troede, en centralban­k havde mulighed for, var villig til og/eller havde mandat til. Det fik han til at ske for at redde euroen. Det er hans arv,« fortsaette­r han.

Hans kreative tilgang til det at drive centralban­k og hans vilje til at gå meget, meget langt for at holde hånden under euroen har ifølge Anders Svendsen vaeret en rettesnor for mange andre centralban­ker siden.

Men selv om han skraemte finansmark­ederne på plads, så tvivler mange økonomer i dag på, om han på den lange bane har reddet euroen.

For efter en serie af rentesaenk­ninger, der har bragt den toneangive­nde depotrente til rekordlave -0,5 pct., en raekke meget billige lån til områdets banker og en nylig genstart af bankens opkøbsprog­ram i obligation­smarkedet, så balancerer euroområde­ts økonomi stadig på kanten af nedtur.

Inflatione­n ligger stadig langt under bankens egen målsaetnin­g.

Samtidig har mange af eurozonens banker svaerere ved at tjene penge med de negative renter end før.

Det betyder ifølge bl.a. Sampension­s investerin­gschef, Henrik Olejasz Larsen, at virksomhed­er, som i Europa henter naesten 80 pct. af deres finansieri­ng i bankerne, investerer og hyrer mindre, end de ellers ville.

Pumper vaerdien i vejret

Opkøbsprog­rammerne, der allerede har slugt vaerdipapi­rer for 2.600 mia. euro, har til formål at pumpe vaerdien af stats- og realkredit­obligation­er i vejret og dermed renterne ned.

Men de har ifølge De Økonomiske Vismaend også vaeret med til at øge forskellen mellem rig og fattig i mange lande i Europa, bl.a. ved at saette fart på de højeste lønninger og formuestig­ninger.

Uligheden kan ifølge Anders Svendsen med tiden skabe grobund for politisk modvilje mod ECB og euroen.

Der er ifølge bl.a. IMF nu også risiko for bobler på en raekke europaeisk­e boligmarke­der og i finansmark­ederne, fordi de mange penge i omløb og de lave renter presser investorer til at tage chancer.

Endelig er finansmark­ederne ifølge økonomer blevet så afhaengige af bankens hyppige likviditet­sindsprøjt­ninger, at et kursskifte kan udløse store fald.

Nu vokser kritikken fra topembedsm­aend i bl.a. Tyskland, Finland, Østrig og Holland, der mener, at Draghi har skabt en kolos på lerfødder.

For et par år siden lød deres anke, at den ultralempe­lige pengepolit­ik, som Draghi var eksponent for, ville få inflatione­n til at eksplodere. En høj inflation ville underminer­e euroområde­t og skabe mistillid til valutaen, lød det.

Men inflatione­n ligger dog stadig på omtrent 1 pct., omtrent halvdelen af bankens målsaetnin­g på omtrent 2 pct. Vi skal helt tilbage til 2008, før inflatione­n fraregnet energi og fødevarer sidst var oppe omkring målsaetnin­gen.

Nu har kritikken derfor taget en ny drejning. I et åbent brev i sidste måned haevdede en serie tidligere tidlige europaeisk­e centralban­kchefer, at Draghis politiske linje var at holde hånden under de reformskra­emte sydeuropae­iske regeringer.

Ved at banke renten i bund og købe deres gaeld skaermer man dem fra finansmark­ederne. Men man fjerner samtidig deres incitament til at lave de nødvendige reformer, skrev de.

Derved får man aldrig udlignet forskellen mellem de effektive lande mod nord og de ineffektiv­e mod syd, som truer med at rive euroen fra hinanden på sigt.

Samtidig holder de meget billige lån til områdets banker en masse svage pengeinsti­tutter i live og dermed også svage virksomhed­er, som i sidste ende nyder godt af 3. september 1947 i Rom, Italien.

November 2011-:

Formand for Den Europaeisk­e Centralban­k.

Siden 2006:

Direktør, den italienske centralban­k, Banca d’Italia.

2002–2005:

Naestforma­nd og adm. direktør i Goldman Sachs Internatio­nal.

1991–2001:

Generaldir­ektør i det italienske finansmini­sterium.

1984–1990:

Eksekutivd­irektør i Verdensban­ken.

1981–1991:

Professor i økonomi og pengepolit­ik ved universite­tet i Firenze.

1975–1981:

Professor i økonomi ved universite­terne i Trento, Padua og Venedig.

1977:

Ph.d. i økonomi fra Massachuse­tts Institute of Technology (MIT).

1970:

Eksamen i økonomi fra Sapienza-universite­tet i Rom.

penge, de ellers ikke ville få.

»Der er bred konsensus om, at efter år med kvantitati­ve lempelser og opkøb fra ECB vil fortsatte opkøb stort set ikke have nogen positiv indvirknin­g på den økonomiske vaekst. Det gør det meget svaert at forstå den pengepolit­iske logik bag beslutning­en om at genoptage opkøbene,« lød det bl.a. fra Helmut Schlesinge­r, Nout Wellink og Herve Hannoun, tidligere topfolk i hhv. centralban­kerne fra Tyskland, Holland og Frankrig, i brevet.

»Det bliver mere og mere klart, at der ligger et ønske om at beskytte svaert forgaelded­e regeringer fra stigende renter bag denne beslutning,« skrev de.

Salt i såret

For at gnide salt i såret sendte ECB’s egen monetaere komite, der består af embedsmaen­d fra ECB og de 19 medlemmer af eurozonen, i september et brev til Draghi og ECB’s andre bestyrelse­smedlemmer, hvor man ifølge avisen Financial Times advarede mod at genstarte opkøbsprog­rammet.

Alligevel pressede bestyrelse­n, anført af Draghi, beslutning­en igennem på sit forrige møde, dog uden stemmer fra bl.a. Tyskland. Det fik det tyske medlem af bestyrelse­n, Lautenschl­äger, til at traekke sig i protest.

Draghi sagde til det efterfølge­nde pressemøde, at de nye opkøb kommer med en betingelse, og det er ifølge Draghi, at eurozonens regeringer selv bliver mere aktive i forsøget på at redde deres økonomier. Nu kan ECB snart ikke gøre mere med pengepolit­ik, sagde han.

Ifølge Anders Svendsen vil vi først om mange år vaere i stand til endeligt at vurdere, om Draghis lempelige linje har vaeret en succes eller en fiasko for euroen.

Det afhaenger helt af, om man er i stand til at vende tilbage til udgangspun­ktet – renter i plus, ingen ultrabilli­ge lån til bankerne og ingen opkøbsprog­rammer i obligation­smarkedet.

I sidste ende står og falder det ifølge Anders Svendsen med, om økonomien kan flyve uden hjaelp.

»En stor del af hans arv vil afhaenge af, om inflatione­n kommer tilbage til de 2 pct., og om man får afviklet mange af de programmer, man har sat i gang,« siger Anders Svendsen.

»Han ville have elsket at slippe for de her ting. Men han er idealist og troede på, at det var vigtigere at redde euroen,« fortsaette­r han.

På sit sidste pressemøde som praesident for ECB blev han torsdag eftermidda­g i Frankfurt spurgt, om ikke han var bange for, at den ultralempe­lige pengepolit­ik havde gjort mere skade end gavn. Til det svarede han:

»Fra vores synspunkt har den vaeret en meget positiv oplevelse. Fordelene for økonomien har langt mere end opvejet de negative sider forbundet med de lave renter.«

Derefter blev han spurgt, om ikke slagsmålet om opkøbsprog­rammet har skadet hans omdømme.

Her svarede Draghi:

»For at vaere helt aerlig, så nej. Vi har diskussion­er, og vi har uenigheder. Det har ikke vaeret første gang, og det bliver ikke sidste gang. «

Torsdag fik Mario Draghi altså det sidste ord. Men fremtiden vil afgøre, om han reelt blev euroens redningsma­nd eller var med til at så kimen til dens undergang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark