Jyllands-Posten

Dan med alle millionern­e og marmeladef­abrikken

»Kender du marmeladen i blå spande? Det var min far, der fandt på det«. Sådan fortaeller Dan Højgaard Jensen, der er direktør i Industri Udvikling.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Han indrømmer – det er også et salgstrick.

Isaer i det jyske fortaeller Dan gerne, at hans far havde en marmeladef­abrik, så han ved, hvordan det er som virksomhed­sejer at gå af med livsvaerke­t – helt eller delvist.

»Kender du marmeladen i blå spande? Det var min far, der fandt på det – marmelade i blå spande med hvidt låg, Vendelbo Marmelade. Det er samme størrelse virksomhed­er som min fars fabrik, vi går ind i, og derfor ved jeg, hvor meget hjerteblod, der er i den slags virksomhed­er. Det er nogle, der har banket et livsvaerk op,« forklarer Dan Højgaard Jensen.

Nu sidder han i et lyst kontor i midten af København med udsigt til søerne og bestyrer en hulens masse millioner – faktisk taet ved halvanden milliard kroner.

Investerer i ejernes livsvaerk

Han er direktør i Industri Udvikling, som samler store millionbel­øb ind fra primaert profession­elle investorer, som så bliver investeret i virksomhed­er som farens marmeladef­abrik. Og han kan snakke med de ejerledere, der kommer ind for at høre, om Industri Udvikling vil skyde penge i deres livsvaerk.

Mekanikken i det er, at Industri Udvikling køber sig ind i en veldrevet virksomhed ved, at de skyder et millionbel­øb ind i selskabet og til gengaeld får en aktiepost i virksomhed­en. Altid en minoritets­post, altså ikke over 50 pct.

Virksomhed­erne har en omsaetning på mellem 75 og 500 mio. kr.

Industri Udvikling har 25 års jubilaeum i oktober i år, og da det hele begyndte, rendte Dan Højgaard Jensen rundt på Ikast Gymnasium i faerd med at gøre 3.g faerdig og med ingen som helst planer om andet end at rejse ud og se verden.

Det er altså ikke hans egen fortjenest­e, når han gør status over selskabet.

Industri Udvikling opererer ved at salme penge ind til én fond ad gangen. Investorer­ne er både profession­elle investorer som pensionsse­lskaber, og det er private investorer. Når en fond har samlet nok penge ind, lukker den for tilgang, og så går Dan Højgaard Jensen og hans kolleger i gang med at investere pengene i forskellig­e virksomhed­er.

Hovedregle­rne er: Pengene skal skydes ind i veldrevne virksomhed­er, hvor Industri Udvikling tror på ledelsen og har tillid til den, for udgangspun­ktet er, at ledelsen driver selskabet videre selv.

Højst 50 pct. ejerandel

Industri Udvikling skyder et trecifret millionbel­øb ind, får en ejerandel på højst 50 pct. og en plads i bestyrelse­n og hjaelper så virksomhed­en med at vokse sig større eller gå ind i et nyt marked, eller hvad der nu er relevant.

Det skal tage seks år plus minus et år at investere pengene. Herefter skal det tage ca. lige så lang tid at saelge ejerandele­n igen – enten ved, at ejeren køber den tilbage, en ny overtager den, eller hele virksomhed­en bliver solgt til f.eks. en stor kapitalfon­d.

I løbet af de 25 år har Industri Udvikling åbnet fem fonde.

Den første er ved at traekke sig ud af de sidste investerin­ger, de andre er ikke helt så langt i forløbet, og den sidste, fond 5, er ved at blive fyldt med penge. Der er nu over 500 mio. kr., og Dan Højgaard Jensen vil højest have den op på 900 mio. kr.

»Vi er ganske godt tilfredse med udviklinge­n i fondene. Vi skal gerne have dem op over et afkast på minimum 10 pct. Fond 1 og 2 ligger i dag mellem 11–12 pct. i afkast, og fond 3 forventes at lande mellem 10–11 pct. Fond 4, der i dag indeholder 16 selskaber, ser ud til at blive den bedste fond, vi har haft,« siger han.

De store kapitalfon­de kan sagtens overgå Industri Udvikling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark