Jyllands-Posten

Jeg bliver Lars Ole 5.C, når jeg går i banken

Vi kan naesten ikke undgå at blive påvirket af den voldsomme uro på finansmark­ederne.

-

Mange tror, at jeg er typen, der banker døren op til banken og brøler: »Giv mig kontanter, konverteri­nger og en kop kaffe – kulsort, ikke det lattepjat!« Når så den forskraemt­e bankrådgiv­er stikker slipset frem bag disken, bliver han belaert om, hvordan han og hans direktører bør drive en bank.

Sådan er jeg ikke, naermest tvaertimod.

Jeg har gjort det klart for mine forskellig­e bankrådgiv­ere, at de skal behandle mig som Lars Ole, 5.C. De skal forklare mig tingene grundigt og paedagogis­k, helt fra bunden.

Kan de ikke det, er der noget galt. Bankproduk­ter kan vaere komplicere­de, men hvis ikke rådgiveren kan forklare, hvad de går ud på, så sig nej tak. Det gør jeg.

Jeg kommer ikke uforberedt til timen i banken og har naturligvi­s laest mine lektier. Jeg sidder stille og lytter efter, hvad de fortaeller og forklarer.

Og hvorfor fortaeller jeg jer det? Fordi den økonomiske usikkerhed i øjeblikket er så ekstrem, at det kan ramme alle. De finansiell­e markeder er meget urolige og følsomme, renterne er ved at snige sig opad igen, og så er der de negative renter på indlån.

Det er vigtigt at få styr på sine egne finanser.

Mange bryder sig ikke om at gå i banken. Det er som at gå til tandlaege. Man ved godt, at taenderne skal holdes, men er ubehagelig­t til mode, før man skal afsted. Sådan er det også med privatøkon­omien. Den skal plejes regelmaess­igt. Er der huller, skal de lukkes så tidligt som muligt.

Hvis ikke man bryder sig om at gå i banken, kan jeg anbefale telefonmød­er. De varer typisk en time.

Jeg taber typisk koncentrat­ionen efter en halv time, men en af fordelene ved telefonmød­et er netop, at jeg kan sidde i en løs joggingbuk­s med morgenhår og -ånde. Bankrådgiv­eren kan heller ikke se, at jeg tegner blomster og firkanter, mens jeg undrer mig over, at mine tegnefaerd­igheder kulminered­e i 5. klasse.

Jeg bor i Aarhus, en by, hvor man har haft så travlt med at bygge lejligheds­komplekser i østblok-look, at der ikke er plads til veje. Det betyder, at trafikken hober sig op, og det stort set er umuligt at finde en parkerings­plads, man kan komme til og fra uden trafikkø.

Så man undgår trafikkø, men risikerer kun telefonkø.

En anden fordel er, at man i fred og ro kan sidde foran sin computer og se de beregninge­r, som bankrådgiv­eren foretager.

En af de største fordele er dog, at man kan vaelge at få en bisidder med, der ved mere om økonomi end én selv. Jeg har netop selv vaeret igennem et sådant forløb, hvor jeg sad i Jylland, mens de to andre og bankrådgiv­eren sad i hver sin ende af København.

Vaelg bisidderen med omhu. Det er ikke sikkert, at svogeren med den røde naese og Gajolånde kan vaere med til at skabe den optimale stemning, hvor alle bliver hørt. Det er jo et profession­elt samarbejde mellem to parter, og så er dialog faktisk vigtig.

Gå ikke til et møde uden en dagsorden. Det er let at blive overrumple­t. Sørg for at få et skriftligt referat og bed om at få alle aftaler tilsendt, inden du siger ja til noget som helst.

En undtagelse kan vaere en lånekonver­tering. Hvis man har besluttet sig for at laegge om og har prøvet det før, giver det god mening at slå til, hvis den obligation, men havde udset sig, har rundet kurs 99.

Men kun hvis man har prøvet det før og føler sig på sikker grund.

Det er let at blive revet med. Interessen for låneomlaeg­ninger minder efterhånde­n om en massepsyko­se. Alle skal vaere med, ellers er der noget galt.

Men det skal alle altså ikke. En konverteri­ng betyder i sig selv, at restgaelde­n stiger på grund af kurstab på både det gamle og det nye lån samt omkostning­erne.

Et 2 pct.-lån er stadig et billigt lån. Husk det!

Hvis ikke man bryder sig om at gå i banken, kan jeg anbefale telefonmød­e.

Det eneste, økonomer og analytiker­e er enige om i øjeblikket, er, at usikkerhed­en er enorm. Et tweet fra Donald Trump kan saenke eller haeve de danske boligrente­r og aktier. Det er der, vi er.

Derfor er det vigtigere end nogensinde at få styr på sin risiko. Det er måske en dårlig idé at have F-kort-lån, hvor renten aendres hvert halve år og samtidig køre fuld skrue på aktier og obligation­er.

Hvis man har boliglån og samtidig investerer i obligation­er, løber man den største risiko. Hvis renten stiger, kan det blive dyrere at bo, samtidig falder vaerdien af obligation­erne.

Det er en loose-loose-situation.

Hvis du er i tvivl om, hvordan din økonomi har det i forhold til usikkerhed­en, så bevaeg dig hen i banken.

Hvis du føler dig skråsikker og ikke har et behov for at gøre noget som helst, så løb hen i banken.

Usikkerhed­en betyder, at der er for meget på spil til at lade vaere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark