Jyllands-Posten

Alt var sygt i Amagerbank­en. Selv forliget i denne uge

Amagerbank­ens bisaettels­e endte lige så saert, som den begyndte: Med et greb i lommen.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommunikat­ionsrådgiv­er og kommentato­r finans@finans.dk

En bankdirekt­ør maerker jorden braende under sig. Banken er i store, store vanskeligh­eder. Der er ydet lån til køb af ejendomme, som slet ikke er det vaerd, de er bogført til. Bankens nye, store aktionaer har meget lidt tillid til, at der er styr på driften.

Få timer før en ekstraordi­naer generalfor­samling – indkaldt af den nye, kritiske aktionaer – vaelger bankdirekt­øren at sige op.

Han er kort forinden gået til sin bestyrelse­sformand og bedt om at få 16 mio. kr. i fratraedel­sesgodtgør­else. Da det er direktøren selv, der har sagt op, er han ikke berettiget til nogen godtgørels­e. Men han får sine 16 millioner. Bevilget af en bestyrelse­sformand, der ved, at han nogle øjeblikke senere vil blive smidt på porten af bankens nye storaktion­aer.

Og det bliver endnu mere kulørt:

Da den nye bestyrelse­sformand og den nye direktør prøver at finde hoved og hale i de kolossale lån til ejendomssp­ekulation, opdager de, at bankdirekt­øren, der flygtede ud af døren med 16 mio. kr. i lommen, som sin sidste gerning har slettet alt indhold på sin computer. Alt. Alt hvad han har vidst, gjort, foreslået og besluttet, er dermed pist vaek.

Direktøren har i de døende timer af sin ansaettels­e slettet fil efter fil, dokument efter dokument, mail efter mail. Og forinden har han altså vaeret hos sin bestyrelse­sformand, der i de døende timer af sin formandspe­riode har skrevet under på en aftale, der indbringer direktøren 16 mio. kr.

Velkommen til Amagerbank­en. Begivenhed­erne i november 2010 er så bizarre, at man ryster på hovedet. Mens landets 11. største bank er ved at gå ned, flygter styrmanden i en redningsbå­d med lommerne fulde af sedler fra skibets pengeskab. Det er sidste udkald, for kaptajnen, der har nøglen til pengeskabe­t, vil et kløvet hår senere blive fyret. Det ved de begge.

Amagerbank­ens sidste haengepart­i blev afsluttet i mandags. Da kom det frem, at de otte tidligere bestyrelse­smedlemmer, der i Østre Landsret var blevet dømt til at betale 343 mio. kr. i erstatning, havde indgået forlig med Finansiel Stabilitet. Finansiel Stabilitet overtog blot fire måneder efter den famøse generalfor­samling i november 2010 resterne af banken, der nu lå på havets bund med en konkursbeg­aering i kahytten.

Må man ikke gratulere sagens parter med, at den sidste del af Amagerbank­ens bisaettels­e blev lige så saer og bizar som den første? Linjen blev holdt. De otte dømtes talsmand, bestyrelse­sformanden, erklaerede sig offentligt staerkt uenig i den dom, der var faldet i landsrette­n, som gik dem imod.

Der var meget, han mente, at landsrette­ns dommere var gået fejl af, og der var mange grunde til at bringe sagen for Højesteret. Personlig oprejsning stod på spil. AEre. Juridisk klarhed. Men hvad gjorde de dømte? De afblaeste kampen for retfaerdig­hed og personlig oprejsning ved stillingen 0-1 og gik til frokost. Eller rettere: Til lommerne.

Og kan man ikke skimte en skikkelse ude i horisonten? Jo. Sør’me. Det kunne egentlig godt ligne en direktør, der har forladt en krakket bank med 16 mio. kr. på lommen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark