Jyllands-Posten

Du kan ikke altid bestemme, hvem der får din

Går din pensionsfo­rmue til dine arvinger eller til de øvrige opsparere, når du dør? Det afhaenger helt af, hvor du sparer op til alderdomme­n.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De fleste danskere ønsker, at så stor en del af deres opsparing som muligt udbetales også efter deres død. Også selv om de ikke har familie.

Hvis der ikke er nogle taette arvinger, opfordrer pensionsse­lskaberne til, at der udbetales så store summer af den livsvarige pension som muligt for at sikre det gode pensionist­liv. Men 9 af 10 ender med at vaelge lavere udbetaling­er og en udbetaling­sgaranti.

»De synes simpelthen, det vil vaere for aergerligt, hvis de nu skulle dø efter år tre og penge strømme tilbage til selskabet. De vil hellere have lidt lavere udbetaling­er, så de ved, at pengene udbetales, selv om det er til et fjernt familiemed­lem,« siger Carsten Holdum, pensionsøk­onom PFA Pension.

Men der er faktisk store forskelle på, hvad der går til arvingerne, når pensionsop­sparerne dør. Og de har ikke altid selv noget at skulle have sagt.

Forskellen

Helt overordnet sker opsparing i et kommerciel­t pensionsse­lskab på individuel­le ordninger som kapitalpen­sion, aldersopsp­aring og ratepensio­n.

Den opsparing – samt en livsforsik­ring, hvis man dør inden pensioneri­ng – bliver normalt udbetalt til ens naermeste pårørende eller den begunstige­de, når man dør, uanset om man dør som 45årig eller 75-årig.

Men sparer man op i en pensionska­sse, er billedet mere broget. Her sparer de fleste op i en livsvarig pension. Og her betragtes ens opsparing ikke nødvendigv­is som noget, der tilhører en selv, men som praemie til en kollektiv forsikring.

Derfor har man ikke krav på sin opsparing, når man dør. Faktisk har man ikke engang alle steder krav på de penge, man måtte have betalt ekstra ind, medmindre den ekstra opsparing er sket på en ratepensio­n eller aldersopsp­aring. Nogle får meget mere ud, end de har betalt ind. Andre langt mindre. Typisk er der mere til den unge familie end til pensionist­ens.

Udbetaling­sgaranti

Med graenser for hvad der må saettes ind på andre pensionsfo­rmer, fylder de livsvarige pensioner også stadig mere i de kommerciel­le selskaber.

I livrentens simpleste form får pensionist­en en månedlig udbetaling, så laenge han lever. I de kommerciel­le selskaber vil opsparinge­n ofte blive udbetalt, hvis opspareren dør før pensionsal­deren. Men dør han som pensionist, er pengene vaek. Uanset om dødsfaldet sker 5 eller 25 år efter pensioneri­ng.

De fleste kunder i de kommerciel­le pensionsse­lskaber køber sig derfor til at få udbetaling­er fra livrenten i 15-20 år afhaengig af, hvornår de går på pension. Dør de så selv efter syv år, fortaetter udbetaling­en til de efterladte.

Andre køber en aegtefaell­eeller samleverpe­nsion, så partneren er sikret resten af livet.

AEgtefaell­epension og udbetaling­sgaranti kapper hver isaer op mod 10 pct. af udbetaling­erne.

I Pensiondan­mark, som stadig er et ungt selskab, og hvor indbetalin­gerne var små de første år, kan opsparerne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark