Jyllands-Posten

Pas på faelderne, så den rigtige arver pensionen

En lovaendrin­g i 2008 betyder, at den "naermeste pårørende" ikke altid er den, man tror.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De hundredtus­indvis af danskere, der har flyttet deres pension fra opsparing i gennemsnit­srente til markedsren­te de seneste år, risikerer, at det er en helt anden, der har ret til at arve deres pensionsfo­rmue, end de tror. Dermed kan de blive fanget i en af de faelder, som ny lovgivning har skabt omkring arv af pensioner.

Langt de fleste pensionsop­sparere vaelger nemlig, at deres opsparing skal gå til naermeste pårørende, hvis de dør, inden pengene er brugt op. Men det er ikke altid let at regne ud, hvem pensionsse­lskabet mener, er de naermeste.

»Vi tager spørgsmåle­t om begunstige­lse op under rådgivning­ssamtaler, og nogle er selv inde at tjekke. Men ikke alle er opmaerksom­me på, hvem deres naermeste pårørende er,« siger Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Velliv.

AEndrede regler i 2008

Problemern­e skyldes, at der i 2008 kom nye regler om ”naermeste pårørende”. Før den tid kom aegtefaell­en først og derefter ens børn, hvis man ikke havde begunstige­t nogen ved navn. Men i 2008 blev pladsen som nummer to overtaget af samlever.

Dengang var det meningen, at pensionsse­ktoren skulle holde fast i de gamle regler for alle med en ordning, der var lavet før 2008. Men flere pensionska­sser – og enkelte pensionsse­lskaber – har rykket alle medlemmer over på den nye ordning for bedre at sikre de mange, der lever sammen uden at vaere gift.

Begunstige­t ved navn

Og har man aendret sin ordning – eksempelvi­s ved at flytte den over i markedsren­te – kan man vaere omfattet af de nye regler og den nye raekkefølg­e.

»Man bør altid vaere sikker på, hvem der er ”naermeste pårørende”. Hvis ”naermeste pårørende” skal vaere en anden, så skal vedkommend­e indsaettes som begunstige­t til livsforsik­ring og kapital- og ratepensio­n,« siger advokat Allan Ohms, Forum Advokater.

Hvis man først har begunstige­t nogen ved navn, er det vigtigt af og til at tjekke, at det fortsat er den rigtige, der arver.

Hvis der i stedet for naermeste pårørende står navnet på ens aegtefaell­e, så er det ham, der arver. Også selv om man siden er blevet skilt, er flyttet sammen med en anden og har fået børn.

Man bør altid vaere sikker på, hvem der er ”naermeste pårørende”. ALLAN OHMS, ADVOKAT, FORUM ADVOKATER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark