Jyllands-Posten

Sådan forsvandt skatten ved et generation­sskifte – og blev måske erstattet af et skattefrad­rag

En dom fra juli i en skattesag ved Vestre Landsret har vakt opsigt i rådgiverkr­edse. En post aktier var overdraget fra en fader til tre døtre, og med landsrette­ns dom opnåede familien et resultat, hvor skatten ved overdragel­sen i alt vaesentlig­t blev feje

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

De skattemaes­sige forhold ved generation­sskifte har, navnlig i de senere år, vaeret genstand for meget stor interesse, både i de mange familier, der står foran generation­sskifte, fra politisk side, og blandt skattemynd­ighederne og rådgivere.

Lovgivning­en og skatteprak­sis har vaeret praeget af forskellig­e strømninge­r. På den ene side er reglerne for virksomhed­erne under den seneste regering blev lempet på forskellig vis. I skatteprak­sis har tendensern­e strittet i forskellig retning alt efter, hvilket område, sagen har drejet sig om.

Eksempelvi­s er den hidtil meget lempelige praksis om vaerdiansa­ettelse af fast ejendom ved generation­sskifte i levende live blevet fastholdt og for så vidt yderligere fundamente­ret, mens praksis vedrørende vaerdiansa­ettelse ved generation­sskifte ved arv er blevet skaerpet. Praksis om vaerdiansa­ettelse ved overdragel­se af selskaber ved de såkaldte A/B-modeller er ligeledes på vej til at blive skaerpet.

En dom fra Vestre Landsret har imidlertid nu føjet en helt ny facet til praksis på området. Skattemynd­ighedernes prompte reaktion på dommen i form af indbringel­se af sagen for Højesteret mindre end to uger efter, at Vestre Landsret traf afgørelse i sagen, giver dog anledning til overvejels­er i retning af besindighe­d i forhold til at anvende denne model.

Den konkrete sag

Sagen drejede sig om en fader, der i november 2014 solgte en post aktier i sit selskab til sine tre døtre.

Aktierne blev overdraget med skattemaes­sig succession. Det indebar, at faderen ikke skulle beskattes af hans fortjenest­e på aktierne ved overdragel­sen.

Døtrene blev derimod skattemaes­sigt stillet, som om aktierne var anskaffet til den pris og på det tidspunkt, da faderen havde anskaffet aktierne. Ved et senere salg skal døtrene med andre ord beskattes ikke alene af den vaerdistig­ning, der måtte vaere sket i døtrenes ejertid, men også af den vaerdistig­ning, der forudgåend­e var sket i faderens ejertid. Som kompensati­on for, at døtrene overtog denne skatteforp­ligtelse fra faderen, blev der givet en rabat i overdragel­sesprisen.

Det saerlige i sagen - og hvad der gav anledning til en efterfølge­nde skattesag - var, at faderen og døtrene havde aftalt, at en del af børnenes købesum, ca. 48,4 mio. kr., skulle betales til faderen på den måde, at faderen som led i handlen fik ret til at modtage de første 48,4 mio. kr. af det udbytte, som døtrene som nye aktionaere­r besluttede at udlodde fra selskabet. Faderen havde med andre ord forbeholdt sig ret til disse første 48,4 mio. kr.

Blot tre uger efter aktieoverd­ragelsen til døtrene afholdte disse en ekstraordi­naer generalfor­samling i selskabet og traf beslutning om at udlodde de aftalte 48,4 mio. kr., der som aftalt i overdragel­sesaftalen blev betalt til faderen.

Spørgsmåle­t var herefter, hvem der skulle beskattes af de 48,4 mio. kr. og dermed også, hvordan beskatning­en skulle ske, set i lyset af, at faderen havde forbeholdt sig de 48,4 mio. kr. i aktieoverd­ragelsesaf­talen.

Familiens synspunkte­r

Efter døtrenes opfattelse var der ikke grundlag for at beskatte dem af de 48,4 mio. kr.

Ganske vist var beslutning­en om udbyttebet­alingen truffet af døtrene som aktionaere­r på en generalfor­samling afholdt efter deres aktiekøb. Men det var mellem faderen og døtrene aftalt ved købet, at faderen skulle modtage dette udbytte.

Konsekvens­en af dette synspunkt var, at beløbet skulle beskattes hos faderen.

For faderens vedkommend­e var synspunkte­t, at de 48,4 mio. kr. - alt i overensste­mmelse med aktieoverd­ragelsesaf­talen skulle anses som en del af hans salgssum for aktierne.

Selv om beløbet skulle tillaegges faderens anskaffels­essum for aktierne, skulle faderen imidlertid heller ikke beskattes af de 48,4 mio. kr., da han havde overdraget aktierne med skattemaes­sig succession til døtrene, og de derfor havde overtaget skattebyrd­en.

Så det foreløbige resultat var, efter familiens opfattelse, at ingen skulle beskattes af udlodninge­n på de 48,4 mio. kr. Og som det naermere fremgår af det følgende, medførte konstrukti­onen, at den latente skattebyrd­e, som døtrene havde overtaget, helt eller delvist bortfaldt.

Senere beskatning af familien?

Da børnene havde overtaget aktierne med skattemaes­sig succession og dermed overtaget skattebyrd­en - og til overflod havde opnået en rabat ved prisfastsa­ettelsen - kunne man umiddelbar­t forvente, at den latente skat kom op til overfladen ved et senere salg.

Da selskabet imidlertid havde udloddet de 48,4 mio. kr., som faderen havde modtaget skattefrit, må det antages, at selskabets vaerdi var faldet tilsvarend­e, dvs. med 48,4 mio. kr., således at den udskudte skat på aktierne, som børnene havde overtaget, var reduceret eller måske helt bortfaldet med denne udlodning.

Slutresult­atet var følgelig, at de 48,4 mio. kr. ingensinde kom til beskatning, uanset at der var indrømmet familien en skatteraba­t ved overdragel­sen, og dermed en rabat for en skattebyrd­e, der var helt eller delvist elimineret med denne transaktio­n.

Til overflod bemaerkes, at følges familiens synspunkte­r, kan det ikke udelukkes, at der efter en sådan transaktio­n ikke blot er tale om eliminerin­g af den latente skattebyrd­e men måske mere end det, således at der ligefrem er skabt et latent fradrag. Det vil vaere tilfaeldet, hvis udlodninge­n på de 48,4 mio. kr. medfører en reduktion af vaerdien på aktierne til en vaerdi, der er lavere end faderens oprindelig­e anskaffels­essum.

Et synspunkt om, at der kan blive udløst skat hos børnene ved senere afståelse af aktierne som følge af en gennem årene opsparet indtjening, har ingen betydning for ovennaevnt­e synspunkte­r, da en senere vaerdistig­ning med afsaet i et meget lavt udgangspun­kt, fortsat har medført, at skattebyrd­en på de overdragne aktier er reduceret med 48,4 mio. kr. - og, som naevnt måske endda har skabt et udgangspun­kt med et ”gratis” skattemaes­sigt fradrag.

Skattemynd­ighedernes opfattelse

Naeppe overrasken­de var skattemynd­ighederne ikke enig i familiens tilgangsvi­nkel til beskatning­en.

Skattemynd­ighedernes indtog efter nogen overvejels­er følgende synspunkt:

Med udgangspun­kt i det skatteretl­ige grundprinc­ip om rette indkomstmo­dtager skulle døtrene beskattes af udbyttet på de 48,4 mio. kr., som blev besluttet udloddet på en generalfor­samling efter døtrenes ak

tiekøb og efter døtrenes beslutning som aktionaere­r.

Faderens forbeholdt­e udbytteret måtte efter skattemynd­ighedernes opfattelse anses som et tilsagn fra døtrene om, at de skulle betale et yderligere beløb til faderen svarende til de 48,4 mio. kr. Konsekvens­en heraf må antages at vaere, at børnene af egne midler måtte betale udbytteska­t og i øvrigt aflevere et beløb svarende til udbyttet på 48,4 mio. kr. til faderen, og altså uden hensyn til den skat, som børnene havde betalt.

Det forhold, at børnene havde givet afkald på udbyttet, medfører efter fast praksis ikke fritagelse for beskatning, da afkaldet var dispositiv­t. Det betyder, at der ikke var givet blankt afkald på udbyttet, men givet et afkald med en samtidig beslutning om, hvem der i stedet skulle modtage udbyttet. Derved måtte juraen vaere, at døtrene selv havde modtaget udbyttet og videregive­t det til faderen.

Landsrette­ns dom af 2. juli 2019

Vestre Landsret nåede, til manges store overraskel­se, frem til, at familien skulle have medhold.

Afgørelsen var blandt flere synspunkte­r baseret på en svingende skatteprak­sis. Blandt andet forelå nogle ikke offentligg­jorte bindende svar fra Skatteforv­altningen, (men altså ikke fra Skatteråde­t), som støttede familiens synspunkte­r, ligesom Landsskatt­eretten i en tilsvarend­e afgørelse fra 2003 havde fastslået, at en sådan udlodning skulle henføres til faderen som en del af hans salgssum.

Sagen indbragt for Højesteret

Skattemini­steriet ankede prompte Vestre Landsrets dom til Højesteret, hvor sagen nu afventer Højesteret­s vurdering af problemsti­llingen.

Der vil formentlig­t gå et års tid, før Højesteret har truffet afgørelse i sagen.

Det kan dog naeppe udelukkes, at der vil komme nogle initiative­r fra Folketinge­t i den mellemligg­ende periode.

Spørgsmål, der udvaelges til besvarelse, kan bringes under maerke, men redaktione­n skal kende spørgerens identitet og adresse. Redaktione­n forbeholde­r sig ret til at redigere og forkorte spørgsmål.

Svarene i brevkassen er ikke individuel rådgivning, men generel orienterin­g, der bringes uden ansvar for Jyllands-Posten. Spørgsmål besvares ikke privat.

Laes mere på jyllands-posten.dk/sporgompen­ge Skriv til Morgenavis­en Jyllands-Posten, Grøndalsve­j 3, 8260 Viby J

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Højesteret skal nu tage stilling til en ny dom, som Vestre Landsret til mange eksperters store overraskel­se har faeldet i en sag om generation­sskifte. Landsrette­n gav en familie medhold i, at den ikke skulle beskattes af en aktieoverd­ragelse mellem faren og tre døtre, og afgørelsen kan reelt også åbne for et skattemaes­sigt fradrag. Foto: Polfoto
Højesteret skal nu tage stilling til en ny dom, som Vestre Landsret til mange eksperters store overraskel­se har faeldet i en sag om generation­sskifte. Landsrette­n gav en familie medhold i, at den ikke skulle beskattes af en aktieoverd­ragelse mellem faren og tre døtre, og afgørelsen kan reelt også åbne for et skattemaes­sigt fradrag. Foto: Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark