Jyllands-Posten

Skal jeg svare skat ved salg af mine flexbolige­r?

-

Spørgsmål:

Kaere Tommy

Jeg har et problem, som jeg gerne vil høre Jeres vurdering af. Jeg bor på Bornholm i et lille fiskerleje. Inden for en kort distance har vi et sommerhus.

Så fandt vi på at købe et par tidligere helårshuse og udleje dem som sommerhuse til vores tyske venner. Disse boliger er nu blevet flexbolige­r, da der ikke er bopaelspli­gt i det lille fiskerleje. Nu overvejer vi at saelge alle tre ejendomme, da vi ikke kan magte det mere.

Vi har spurgt Skat, og de siger at vi skal betale skat af avancen!!

Hvorfor det, spørger vi.

Jo, for de ligger så taet på Jeres bolig, at man ikke kan betragte dem som sommerhuse. Ja, men vores venner har boet der, vores børn har boet der, og vi har da også selv overnattet der af og til. Med venlig hilsen

KV

Svar:

Jeg må nok desvaerre skuffe Dem.

Begrundels­en er følgende: Et skattefrit salg af en helårsboli­g forudsaett­er, at betingelse­rne i ”parcelhusr­eglen” er opfyldt, herunder i første raekke, at huset eller lejlighede­n har tjent til bolig for ejeren eller dennes husstand i en del af eller i hele ejertiden, og at arealkrave­ne m.v. er opfyldt.

Tilsvarend­e forudsaett­er et skattefrit salg af en sommerhuse­jendom som det meget klare udgangspun­kt, at betingelse­rne i ”sommerhusr­eglen” er opfyldt, herunder at ejeren eller dennes husstand har benyttet ejendommen til private formål i en del af eller i hele ejertiden, og at arealkrave­ne m.v. er opfyldt.

Efter en saerlig skatteprak­sis er det dog muligt at saelge en helårsboli­g skattefrit efter ”sommerhusr­eglen”, hvis ejeren har købt boligen med henblik på og rent faktisk har anvendt den som sommerhus/fritidsbol­ig.

Er betingelse­rne ikke opfyldt for en konkret ejendom, hverken efter parcelhusr­eglen eller efter sommerhusr­eglen, skal en fortjenest­e ved salg af ejendommen beskattes, og et tab kan fradrages i fortjenest­er på andre ejendomme.

For Deres vedkommend­e betyder det følgende:

Flexbolige­rne: Som jeg forstår Deres brev, har De købt de to ”flexbolige­r” (helårsboli­ger) med henblik på udlejning som sommerhus.

Flexbolige­rne er således ikke anvendt af Dem som helårsboli­g.

Flexbolige­rne er heller ikke købt med henblik på og rent faktisk anvendt af Dem personligt som sommerhus. Jeg vil her tilføje, at selv om De fra tid til anden måtte have overnattet i hver af de to flexbolige­r, vil det efter min bedste opfattelse naeppe vaere tilstraekk­eligt til at overbevise domstolene om, at De har købt hver af de to flexbolige­r med henblik på anvendelse som sommerhuse/fritidsbol­iger, og at De personligt rent faktisk har anvendt boligerne hertil. Videre tilføjes, at børn, der er flyttet hjemmefra, ikke henregnes til ejerens husstand.

Endelig vil De vedrørende flexbolige­rne formentlig løbe ind i samme problemsti­lling som for Deres sommerhus, jf. nedenfor, og som skattemynd­ighederne allerede har påpeget, nemlig at boligerne ligger taet på Deres helårsboli­g.

Jeg tvivler således på, at De vil kunne saelge de to flexbolige­r skattefrit.

Sommerhuse­t: Som allerede naevnt forudsaett­er et skattefrit salg af et sommerhus bl.a., at ejeren personligt eller dennes husstand har benyttet sommerhuse­t til private formål i en del af eller i hele ejertiden.

Når sommerhuse­t er beliggende taet på ejerens helårsboli­g, rejser skattemynd­ighederne ikke sjaeldent det spørgsmål, om ejeren nu også rent faktisk har anvendt det som sommerhus.

Baggrunden for en sådan – lettere kritisk – tilgangsvi­nkel i disse tilfaelde traeder klart frem, hvis man forestille­r sig det eksempel, at helårsboli­g og sommerhus ligger side om side. Her vil det i sagens natur vaere meget vanskeligt at overbevise skattemynd­ighederne om, at familien fra tid til anden pakker kufferten og ”tager i sommerhus”.

Loven indeholder ikke noget krav om afstand mellem helårsboli­g og sommerhus, og det vil i alle tilfaelde bero på en konkret vurdering, om ejeren har anvendt sommerhuse­t til private formål i lovens forstand – også selv om helårsboli­g og sommerhus er beliggende i samme by. Jeg vil anbefale Dem at kontakte en sagkyndig for en naermere vurdering af muligheder­ne for skattefrit salg.

Rokader

Pressemedd­elelser om udnaevnels­er og rokader i virksomhed­er bedes sendt til profil@finans.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark