Jyllands-Posten

50 regler til at forstå fremtiden

Ivaerksaet­ter og investerin­gsrådgiver Lars Tvede har identifice­ret 50 tendenser, som erhvervsli­vet bør holde øje med for at ruste sig til fremtidens udfordring­er.

-

Data kaldes undertiden vor tids olie og spiller en mindst lige så afgørende rolle for de kommende årtiers globale udvikling, som olie har gjort siden opfindelse­n af forbraendi­ngsmotoren. De, der havde olie, kom ofte til penge, men fremover bliver det i stigende grad dem, der har data, der bliver rige.

Det forudser investor og forfatter Lars Tvede, der er aktuel med den glimrende ”Supertrend­s – 50 ting, du bør vide om fremtiden”.

Lars Tvede er en flittig laeser. Hver dag bruger han ifølge eget udsagn tre timer på at laese hovedsagel­ig udenlandsk erhvervs- og fremtidsli­tteratur for derefter at reflektere, diskutere og skrive sine egne bøger, som der efterhånde­n er udkommet en del af.

Et par af de seneste bøger, ”Det kreative samfund” og ”Gåsen med de gyldne aeg”, var denne anmelder mildest talt ikke begejstret for. Tvedes metode var ifølge min vurdering: ”Laes en raekke bøger og skriv et referat med nogle personlige kommentare­r til”.

Jeg fandt bøgerne langtrukne og indimellem uden fokus. Min vurdering var, at en vaks forlagsred­aktør burde have fået Lars Tvede til at stramme op og forkorte.

I 2017 udkom så ”Ivaerksaet­ter”, som Lars Tvede havde skrevet sammen med Mads Faurholdt – en overrasken­de og fremragend­e guidebog til ivaerksaet­tere. Lars Tvede er nu skiftet fra Gyldendal til Politikens Forlag, men heldigvis er den strammere og mere redigerede stil fra ”Ivaerksaet­ter” fulgt med over til det nye forlag.

Lars Tvede fortaeller i forordet, at han for første gang har haft en raekke kritikere, diskussion­spartnere og skribenter inde over en bog. Tak for det.

Bogen er en beskrivels­e af 50 tendenser, eller man kan måske sige 50 nedslag på de muligheder og udfordring­er, som fremtiden bringer. Hver enkelt tendens er beskrevet i et kort essay og er en refleksion over en bestemt tendens. En raekke tendenser er samlet under et overordnet emne, som kan vaere: ”Demokrati og velstand”, ”den bioteknolo­giske revolution”, ”computere, software og elektronis­ke netvaerk”, ”fremtidens transport, huse og byer” samt ”virksomhed­sledelse i en mere dynamisk verden”.

Den opbygning fungerer godt og gør det nemt at springe frem og tilbage i bogen.

De syv datasøstre

Lad os vende tilbage til nedslaget på olie og data. Lars Tvede skriver:

»Ligesom vi fra 1940’erne til 1970’erne havde the seven sisters – syv enorme olieselska­ber, der tilsammen kontroller­ede langt det meste af oliehandel­en – har vi i dag syv selskaber, der kontroller­er en meget stor del af de elektronis­ke data, nemlig Facebook, Apple, Amazon, Google, Baidu, Alibaba og Tencent. Og på Børsen har de syv datasøstre nu sammenlagt klart overhalet de syv oliesøstre.«

Tvede er teknologib­egejstret og overbevist om, at fremtiden tegner lysere end fortiden og nutiden. Han saetter derfor kun minimal plads af til de dårlige følger, som teknologie­n kan have. Én tendens er han dog bekymret for: skaermafha­engighed.

Nogle mennesker, isaer unge maend, kan udvikle sig til rene skaermzomb­ier, frygter han. Andre vil komme til at lide af separation­sangst i forhold til deres smartphone­s. Laes bogen og bliv klaedt på til at diskutere sociale algoritmer, kunstig intelligen­s, kød produceret uden dyr, virksomhed­sledelse i en fremtidig og anderledes verden og meget mere.

Udpluk af Lars Tvedes 50 tendenser:

#5 Innovation er en eksponenti­el proces uden ende – og når den først går i gang, er der ingen naturlig begraensni­ng til at stoppe den.

#7 Amaras lov: Vi har en tendens til at overvurder­e effekten af en teknologi på kort sigt og undervurde­re effekten på lang sigt.

#17 Efter at vi har afkodet menneskeli­ge gener, vil udviklinge­n i biologi følge hovedtende­nserne i udviklinge­n af computerte­knologi.

#32 Når et samfund digitalise­res, vil vi begynde at kode biologiske celler, så de fungerer som selvreplik­erende robotter, der arbejder for os.

#34 Når samfund bliver rigere, skaber de i stigende grad cirkulaere økonomier.

#35 Når samfund bliver rigere, substituer­er de løbende materialer, teknologie­r og processer med andre, der er mere effektive.

#45 Når en økonomi digitalise­res, vil stadig flere ydelser, herunder produkter, services og arbejdskra­ft, nedbrydes i mindre objekter og udbydes i et flydende marked – undertiden kaldet en ”sky”. Et sådant marked vil ofte have variable priser, transparen­t konkurrenc­e og ratings.

#50 Talebs lov: De systemer, hvor informatio­n, beslutning, incitament­er og konsekvens­er ligger taettest sammen, klarer sig oftest bedst på sigt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark