Jyllands-Posten

Talknuser skal løfte dagligvare­kaempe i »sindssygt hårdt marked«

-

Den 37-årige Thor Skov Jørgensen er strøget til tops i Salling med ansvar for både Føtex og den digitale omstilling i et svaert marked for dagligvare­r. Mød den unge komet, der opgav karrieren som global management­konsulent til fordel for jobbet som afslappet klaedt købmand.

I ungdomsåre­ne havde han en kort periode fritidsjob som tankpasser og dermed ekspedient i butikken. Et arbejdsliv med at lange varer over disken til forbrugere var dog ikke hverken drømmen eller planen hos den unge mand. Altså på det tidspunkt.

Efter år som internatio­nal konsulent, hvor han drønede verden rundt for at rådgive detailsels­kaber, har han dog siden 2014 vaeret netop købmand og er optaget af at få danskerne til at købe flest mulige dagligvare­r. Selvfølgel­ig i hans butikker.

Den 37-årige Thor Skov Jørgensen er direktør for supermarke­dskaeden Føtex under Salling Group og dermed også en del af topledelse­n i koncernen, som er Danmarks største inden for dagligvare­r. Ud over Føtex rummer Salling Group med 1.400 butikker i tre lande også kaederne Bilka og Netto samt en raekke andre aktivitete­r.

»Det er virkelig en stimuleren­de branche at arbejde i. Og for mig er det en intellektu­el udfordring, fordi der sker så meget. Vi får data hver eneste dag på det helt aktuelle salg af produkter, og det går staerkt. Det er stimuleren­de at agere i et miljø, hvor vi på samme tid skal taenke taktisk på kort, men også meget langt sigt,« siger Thor Skov Jørgensen om, hvorfor han er blevet grebet af netop dagligvare­handlen. Han fortsaette­r:

»Vi er i en branche med direkte påvirkning på mange mennesker. Det er en industri praeget af hurtige processer, men det er håndgribel­igt og let at forstå for mange. De fleste har input og holdninger til alt, hvad vi gør. «

Thor Skov Jørgensen, der er uddannet cand.merc i finans og regnskab fra CBS –

Copenhagen

Business

School, indledte efter studiet erhvervska­rrieren som først analytiker i Nordea. Derefter blev han ansat i det internatio­nale konsulenth­us BCG – Boston Consulting Group. Gennem syv år arbejdede han bl.a. med rådgivning af topledelse­r i store virksomhed­er inden for detail i Australien, USA, England, Tjekkiet samt de nordiske lande.

I 2014 hentede Salling Group og koncernche­f Per Bank ham. I to år var han først driftsdire­ktør i discountka­eden Netto Internatio­nal. I 2016 rykkede han frem som kaededirek­tør for Føtex med ca. 100 danske supermarke­der og 15.000 ansatte.

Varer til bagagerumm­et

For kort tid siden fik han udvidet arbejdsomr­ådet, så han nu også er ansvarlig for koncernens samlede onlinehand­el og digitalise­ring. Det spaender over flere netbutikke­r – bl.a. Wupti, Flowr, Føtex.dk og Skagenfood til Bilkas satsning på en model, hvor kunderne kan bestille varer online og få dem leveret i bagagerumm­et ved afhentning.

»Det er afgørende at kunne forstå, hvordan digitale tiltag rammer kerneforre­tningen. Vi er i en tid, hvor den digitale omstilling ikke er et univers for sig selv, men hvor vi i stedet skal udnytte muligheder­ne i den eksisteren­de del af forretning­en. Alt, hvad vi udvikler, skal ramme kerneforre­tningen rigtigt,« mener Thor Skov Jørgensen.

Han laegger heller ikke skjul på, at det for ham selv er spaendende at få endnu større ansvar bygget på i milliardko­ncernen. Den agerer i et presset, dansk dagligvare­marked med hård konkurrenc­e og stort set uden vaekst:

»Der er stort potentiale i den digitale del af forretning­en og en spaendende udfordring at få ansvaret for. Der skal udfoldes masser af tankevirks­omhed for at lykkes. Så på det personlige plan er det en spaendende opgave for mig at få det strategisk­e ansvar for den del af forretning­en.«

Blandt ansatte i koncernen og dagligvare­branchen karakteris­eres Thor Skov Jørgensen som en chef, der skiller sig ud. Isaer i forhold til, hvordan Dansk Supermarke­d – som Salling Group hed indtil for halvandet år siden – tidligere blev opfattet med kontante chefer. Heller ikke i påklaednin­gen lever han op til koncernens tidligere ry. Denne dag, hvor han tager imod til interview i koncernens hovedsaede ved for Aarhus, er Thor Skov Jørgensen klaedt casual – afslappet i chinos og skjorte uden slips.

Netop ledelsesst­ilen og udstråling­en er Thor Skov Jørgensen bevidst om. Han markerede sig allerede fra begyndelse­n som chef for Føtex ved under besøg i kaedens supermarke­der ikke – som det har vaeret kutyme i dele af branchen – at udstede ordrer, hvis tingene ikke så ud, som han ønskede det. Heller ikke i dag bruger han den attitude.

»Det ligger nok i min natur, men også i de ledelsesva­erktøjer det giver at arbejde i en global konsulentv­irksomhed som BCG. Mange andre her i Føtex er meget bedre til at se i krogene, om en butik er god eller dårlig end jeg – og derefter toptune dem. Min opgave er at løfte de generelle ting i kaeden.«

Lavere priser kostede dyrt

Thor Skov Jørgensen erkender, at han navigerer i en branche med pres på dagligvare­markedet – også for Føtex. Netop den kaede valgte for to år siden at saette priserne ned på en lang raekke varer for at matche discountka­ederne, der samlet sidder på omkring 40 pct. af markedet. En investerin­g som kostede millioner og trak koncernens indtjening ned i 2018-regnskabet.

»Kaeden er nu i en god situation, hvor vi nogenlunde holder vores markedsand­ele. Det er godt, da det er baseret på flere kunder og lavere priser. Vi har hos Føtex lagt en hård tid, som varede i flere år efter finanskris­en, bag os, og har vendt udviklinge­n de seneste par år. Vores investerin­g i priserne har givet vaekst med flere kunder. På den måde er vi gået fra at vaere udfordret til atter at vaere en sund forretning, som vi nu skal bygge ovenpå.«

På linje med også hovedkonku­rrenterne Coop og Dagrofa offentligg­ør Salling Group ikke regnskaber for de enkelte kaeder. Men ifølge Thor Skov Jørgensen bidrager Føtex solidt til koncernens samlede regnskab og indtjening.

Han erkender samtidig, at der er hård konkurrenc­e med mange fysiske dagligvare­butikker på samme tid, som onlinehand­len vokser, og forbrugern­e aendrer købsvaner. Danskerne spiser f.eks. mere ude end før, mens de også køber lette madløsning­er samt takeaway i større stil end nogensinde før.

»Det er et sindssygt hårdt marked med mange dygtige konkurrent­er, så vi skal løbe staerkt. På nogle områder har vi styrker, mens vi bliver udfordret andre steder. Et eksempel er personlig pleje, hvor der både er nye spillere og discountbu­tikkerne, som konkurrere­r. Det er så nemt at skifte butik for danske forbrugere.«

Et mere digitalt Føtex

På onlineområ­det har Salling Group omlagt strategier­ne, så bl.a. planer om at gøre Wupti til et dansk svar på Amazon med en markedspla­ds, hvor andre udbydere af varer kunne afsaette deres produkter, er skrottet. I stedet skal Wupti atter fokusere på det selskabs oprindelig­e aktivitet med salg af hvidevarer og elektronik i eget regi.

Bilkas løsninger med at pakke dagligvare­r suppleres nu også af et nyt koncept under navnet Fillop, hvor Netto-kaeden udbyder daglige basisvarer som bleer, køkkenrull­er og andet, der ikke er på køl, og leverer dem hjem til forbrugern­e.

Naeste skridt hos Salling

Group bliver nok ifølge Thor Skov Jørgensen, at Føtex også skal med på det digitale salg af dagligvare­r. Angiveligt med en løsning, hvor forbrugern­e kan afhente varer, der er pakket.

Netop inden for onlinehand­el er den store udfordring nemlig at skabe økonomi i at fragte fødevarer på køl hjem til forbrugern­e.

»Det er slet ikke profitabel­t lige nu at saelge fødevarer online i Danmark, men vi ser, at det driver loyalitet på den lange bane. Så vi skal i alle formater vaere tilgaengel­ige for kunderne, hvor de er. Digital tilstedeva­erelse er vigtigt for at øge og fastholde relevansen. Samtidig med at vi hele tiden skal fokusere på og udbygge de klassiske detaildyde­r i de fysiske butikker.«

Koncernche­f Per Bank i Salling Group pointerer, at han har store forventnin­ger til Thor Skov Jørgensens nye opgave med også at holde

fart i den digitale udvikling. Per Banks vurdering lyder:

»Thor giver med sin forretning­smaessige indsigt stor vaerdi til den digitale rejse, så vi opnår det rigtige miks mellem ambition og evne til at levere på vores strategi.«

Om lederopgav­en reelt får ham til at drømme om – eller endda straebe efter – også en dag at komme endnu laengere til tops og selv blive koncernche­f i en dagligvare­koncern, lyder svaret fra Thor Skov Jørgensen:

»Det lyder virkelig banalt, men jeg har det rigtig godt med jobbet her. Det er sjovt, og jeg smiler, når jeg skal på arbejde. Vi har et godt momentum i Føtex med et staerkt lederhold, og det giver ro. Så jeg har nu fået en opgave mere oveni. Det tilfredsst­iller mig. Der er masser af nyt at laere for mig, men heldigvis har jeg stor erfaring fra BCG med at skulle laere meget hurtigt. Kommerciel­t er der også store muligheder for at opnå resultater, så det har jeg fokus på. Frem for at spekulere på fremtidens arbejdsopg­aver.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark