Jyllands-Posten

»Styr jer, I skabhalse – vi har lige opjusteret«

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Engang begyndte op mod 1.000 unge hvert år på en uddannelse som bankelever. I år er antallet blot 31 bankelever på landsplan.

Som så mange andre steder i erhvervsli­vet er den gammeldags mesterlaer­e blevet erstattet af en akademisk uddannelse. Det er selvfølgel­ig ingen skade til at laese og studere sig klogere, men nogle gange kan alt ikke bare saettes ind i et excel-ark. I Arbejderne­s Landsbank vil man gerne have en blanding. For som direktøren for det hele siger, »så finder man som bankelev i mesterlaer­e hurtigt ud af, hvad der er godt for kunderne i praksis og ikke kun i teorien«. Direktør Gert Jonassen i AL har selv vaeret bankelev og suppleret med efteruddan­nelse. Når eksempelvi­s en fisker kommer ind i en bank, og økonomien er lidt stram, kan det skyldes, at fiskeri er saesonbeto­net. Der kan vaere måneder med mange penge og måneder uden.

Det kraever en taettere kontakt med virkelighe­den at forstå det, mens et excel-ark får kuller, hvis der mangler penge til den 1. i måneden – uanset hvad fremtiden så måtte bringe.

Hvis man køber aktier i et børsnotere­t selskab, er det oftest i forventnin­g om, at vaerdien over tid stiger. Inden købet kan man se på virksomhed­ens nøgletal, branche, forhistori­e, og om direktøren og bestyrelse­n vurderes til at vaere dygtige. Man kan også spørge sig selv: Hvis selskabets øverste ansvarlige – det er bestyrelse­sformanden – ikke ejer ret mange aktier i virksomhed­en, er den så vaerd at investere i? Bestyrelse­sformanden er i bund og grund aktionaere­rnes vagthund og sikkerhed for, at deres interesser varetages på den bedste måde. Hvis formanden ikke mener, at det er pengene vaerd at investere penge i egen virksomhed, sender det et signal. Rigtig mange formaend (de er alle maend) for landets største børsnotere­de virksomhed­er i C25-indekset har enten ikke oplyst deres investerin­g i selskabet eller har meget små aktieposte­r. Husk det, når du skal investere naeste gang, og hold dig fra selskaber, hvor formanden ikke selv tror på en vaerdiskab­else, selv om han siger noget andet. Som amerikaner­ne siger: »Money talks – bullshit walks«.

Det er godt, at befolkning­en generelt ikke opfører sig som moder Stat. Igen og igen dukker ordet it-skandale op om den måde, staten forvalter vores penge på. I denne uge måtte skattemini­steren igen udskyde beregninge­rne af den kommende boligskat, og gaelden til det offentlige vil stige, fordi et nyt system til inddrivels­e af offentlige tilgodehav­ender først vil vaere i fuld drift i 2021. Ejendomssk­attesystem­et bliver først klar i 2024. Det er to forskellig­e it-systemer, men bundlinjen er den samme. Gud ved om det er muligt at skrive til skattemini­steren og fortaelle ham, at it-systemet hjemme i privaten er ramt af nedbrud. Og derfor kan jeg først betale min skat for 2019 i 2025. Nogle boligejere skal have penge tilbage. Dem får de tidligst i 2024. Andre skal betale mere i grundskyld. Men regningen kommer først i 2024, og den bliver stor. Det er milliarder af kroner, det drejer sig om begge veje, og det harmonerer dårligt med den tillid til hinanden, som statsminis­ter Mette Frederikse­n efterlyser. Og det bliver svaerere og svaerere at komme med røfler til banditter i habitter, når vores allesammen­s Stat skalter og valter med mange borgeres økonomi.

Det er godt med en tålmodig ejerkreds og en rolig Ane Ugglahånd på roret, når alle andre render forfjamske­de rundt og råber saelg, saelg, saelg.

Storbritan­nien har måske vedtaget at forlade EU. Storbritan­nien vil måske afholde et parlaments­valg. Storbritan­nien vil måske holde en ny folkeafste­mning. Storbritan­nien vil

Der er forskel på folk og ikke mindst adgangen til medierne. Avisen Politiken ryddede gladeligt en hel kulturfors­ide for at lade deres kreative venner i filmbranch­en advokere for at give filmselska­ber produktion­srabatter. Det vil sige, at skatteyder­ne skal betale. Hvis Danmark giver disse rabatter, vil det skabe en milliardom­saetning og tusindvis af job, lyder det fra branchen. Det er samme argument, Dansk Industri bruger for lavere selskabssk­atter. Politiken kunne sikkert også få Apple eller Microsoft til at sige, at det ville skabe milliardom­saetning og tusindvis af job i Danmark, hvis man havde den samme selskabssk­atteprocen­t som Barbados, Belize eller Marshall Øerne. Men disse dynamiske effekter er som løse fugle på taget og gavner i sidste ende oftest kun selskabets aktionaere­r. Ikke statskasse­n. Og så ville der mangle penge til vaeaeaelfa­erd. Det går Politiken ellers meget op i ind i mellem.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark