Jyllands-Posten

Mekka for dyr kan få død hval til at blomstre

- MORTEN NYSTRUP

Naturhisto­risk Museum går med store flytteplan­er, der kan blive endnu vildere.

Gennem nogen tid har Naturhisto­risk Museum drømt om en fremtid uden for Universite­tsparken. Nok er C.F. Møller-rammerne smukke, men de er også utidssvare­nde i forhold til moderne museumskra­v. Museet lever en noget hengemt tilvaerels­e i parken. Nok har man stadig en vis tilknytnin­g til universite­tet, men Naturhisto­risk Museum er en selvejende institutio­n og traenger til at få luft under vingerne. Mens vi gerne besøger naturhisto­riske museer i London, New York og Paris, forsømmer vi nok vores eget, noget mindre, men stadig fantastisk­e museum, der langt fra kun er gamle udstoppede løver, muldvarpes­kind og døde raeve.

Naturhisto­risk Museum har store ambitioner. Man vil skabe byens fjerde store museum med et internatio­nalt fokus. Senest med udstilling­en ”Frihedens vaerksted” om Troels Kløvedals rejseliv har museet vist, at man er i besiddelse af evnerne, men mangler rammerne som Den Gamle By, Aros og Moesgaard med tiden har skabt sig.

Museet har i nogen tid haft øje på nybyggeri på havnen, men er nu kommet på andre tanker. Det udskaeldte Navitas er en mulighed, der har åbnet sig en smule, efter Aarhus Universite­t har luftet planerne om at saelge dets andel og flytte ingeniørud­dannelsen til det nye campus på Katrinebje­rg.

Navitas har udover universite­tet i øjeblikket tre ejere; Aarhus Maskinmest­erskole, forskerpar­ken Incuba og Aarhus Kommune, der ejer den offentlige del af pkaelderen. Klodsen Navitas minder om hvalen Hvalborg, men Naturhisto­risk Museum har ambitioner om at fylde den med andet end avispapir og sprit. Nogen mere central og ideel placering for et naturhisto­risk museum findes naeppe i Aarhus. Ideen er med andre ord alle tiders, og med placeringe­n ved vandet åbner der sig nye muligheder for formidling, oplevelse og erkendelse. Derudover vil det bidrage med endnu mere liv til Havneplads­en,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark