Jyllands-Posten

Praestens Bøg skifter sin fortid som trae ud med fremtid som vaerk

Det kendte gamle bøgetrae, der stod naer Frijsenbor­g, vaeltede i foråret 2019. Nu genopstår det som kunst.

-

Kultur- og Fritidsudv­alget i Favrskov Kommune har afsat 45.000 kr. til at lade kunstneren Søren Brynjolf, Bogense, forvandle det gamle bøgetrae, kendt som ”Praestens Bøg”, til et kunstvaerk. Traeskaere­arbejdet begynder i november 2019.

En pressemedd­elelse fra kommunen fortaeller, at ”Praestens Bøg” i mange år har haft en saerlig betydning for besøgende i Frijsenbor­gskoven ved Hammel. Historien fortaeller, at Pastor Andresen i 1850 bad lensgreven af Frijsenbor­g om at lade traeet stå, da det havde saerlig betydning for ham og mange andre. Traeet nåede at blive naesten 300 år og var kendt for at springe ud cirka en uge før de øvrige bøgetraeer. Nu genopstår det stolte trae, når stammerne omdannes til kunstvaerk­er, der berører emnet ”tid”.

Steen Thomasen, formand for Kultur- og Fritidsudv­alget i Favrskov Kommune, glaeder sig over, at traeet får nyt liv:

Nyt udflugtsmå­l

»”Praestens Bøg” har en historisk betydning for området og er meget besøgt af både løbere og gående. Nu aerer vi traeet og historien på smukkeste vis, og traeet kan minde os om tiden, der går, og om naturens cyklus. Alting har sin tid, og nu får ”Praestens Bøg” sin anden tid som kunstvaerk og bliver dermed et nyt udflugtsmå­l i Frijsenbor­gskoven. Det glaeder mig, at vi på den måde kombinerer både historie, natur og kultur,« siger han.

Søren Brynjolf går i gang med traeskaere­arbejdet om nogle uger. De tre parallelle stammer udsmykkes med hvert sit kunstvaerk, der kredser om begrebet tid og historien. Kunstvaerk­et forventes at stå klar ved årsskiftet.

Kunstvaerk­et har en forventet levetid på 8-15 år og vil forgå over tid og blive hjemsted for insekter, svampe og lignende.

 ??  ?? 300 år blev bøgetraeet, inden det gav op og lagde sig i foråret. Foto: Favrskov Kommune.
300 år blev bøgetraeet, inden det gav op og lagde sig i foråret. Foto: Favrskov Kommune.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark