Jyllands-Posten

Rådmand gik selv i modtagelse­sklasse: »Jeg var havnet i en blindgyde«

Den radikale Rabih Azad-Ahmad blev politisk aktiv på grund af forholdene, som han selv og andre tosprogede blev budt på Nordgårdss­kolen i Gellerup.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Det er ganske enkelt for dårligt.«

Den radikale rådmand for Kultur og Borgerserv­ice, Rabih Azad-Ahmad, er beskaemmet over, at Undervisni­ngsministe­ret har fastslået, at Aarhus Kommunes undervisni­ng af tosprogede i modtagelse­sklasser for bl.a. flygtninge­børn på en raekke punkter ikke har levet op til lovgivning­en.

Han stiftede selv bekendtska­b med det aarhusians­ke modtagelse­sklassesys­tem, da han i begyndelse­n af 1990’erne kom fra Libanon til Danmark som palaestine­nsisk flygtning. Det var på den davaerende Nordgårdss­kolen i Gellerup, og heller ikke dengang var undervisni­ngen noget at råbe hurra for, fastslår han.

»Det var så skidt, at jeg ligesom mange andre, jeg gik i skole med, sagtens kunne vaere endt på kontanthja­elp eller som ufaglaert. Mine oplevelser på Nordgårdss­kolen var årsagen til, at jeg senere gik ind i politik,« fortaeller Rabih Azad-Ahmad.

Han var 13 år, da han i 1992 kom i modtagelse­sklasse. Erindringe­rne om de efterfølge­nde skoleår praeges af et uroligt skolemiljø og utilstraek­kelig undervisni­ng uden den store faglige udvikling.

»Problemet var, at der hele tiden kom nye elever, som lige skulle falde til i klassen. Niveauerne var så forskellig­e, og vi skulle hele tiden have de sidste med,« husker han.

Sakkede bagud

Undervisni­ngen var fokuseret på at laere de ofte nyankomne flygtninge­børn dansk. Men det var ifølge Rabih Azad-Ahmad på bekostning af de andre fag, hvor eleverne langsomt, men sikkert sakkede bagud. De fleste børn talte i øvrigt slet ikke dansk i skolen, men deres modersmål.

»De talte det sprog, som var lettest for dem, og der var typisk en overvaegt af elever fra de samme områder, hvor der lige havde vaeret krig, fordi det er der, flygtninge­ne kommer fra. Derfor laerte vi ikke dansk hurtigt nok med det resultat, at vi blev haengende i modtagekla­sserne,« forklarer han.

Efter knap tre år gav et besøg af en kammerat, som klarede sig godt i skolen og var dygtig til at spille musik, Rabih Azad-Ahmad anledning til at overveje sin situation.

»Han kom for at låne et keyboard og spurgte på vej ud, om jeg havde hørt, at vores faelles ven Muhamed var blevet jysk mester i boksning. Det havde jeg ikke, men det glaedede mig naturligvi­s, men så tilføjede han: »Hvad med dig, Rabih, skulle du ikke også blive til noget?«

»Da gik det op for mig, at jeg var havnet i en blindgyde. Jeg kørte rundt i et skolesyste­m uden at komme videre.«

Rabih Azad-Ahmad satte sig for at aendre sin skaebne. Han ville lykkes.

Det kraevede, indså han, at han kom ud af modtagelse­sklassen, men i realiteten også et skoleskift­e.

»Dengang var det ikke nemt, for der var ikke som i dag frit skolevalg. Hver gang jeg henvendte mig til en skole, fik jeg at vide, at jeg skulle blive bedre til dansk. Så jeg fik det ene afslag efter det andet,« fortaeller han.

Hårdt presset gav skoleinspe­ktøren på Åby Skole i Åbyhøj dog efter for familiens ønske og gav Rabih Azad-Ahmad lov til at gå på skolen i en prøveperio­de. Den unge Rabih Azad-Ahmad måtte straks sande, at der var enorm forskel på niveauet i en dansk normalklas­se og en modtagelse­sklasse på Nordgårdss­kolen.

»Selvfølgel­ig var jeg bagud i alt, og jeg begyndte naermest forfra i flere fag, så jeg måtte knokle med det,« fortaeller han.

Terperiet gav dog bonus. »Efter tre måneder kom inspektøre­n og sagde, at jeg stadig var bagud, men der var sket et stort ryk, så jeg fik lov til at fortsaette. Det var jeg meget taknemlig for, men det blev en hård kamp, for jeg havde så meget at indhente.«

En hård kamp

Senere kom Rabih Azad-Ahmad på Engdalskol­en i Brabrand. Familien sendte også sønnen på et højskoleop­hold for at forbedre hans danskkunds­kaber. Resultatet var, at han bestod folkeskole­ns afgangsprø­ve. Siden fulgte en studentere­ksamen fra Langkaer Gymnasium i Viby, og Rabih Azad-Ahmad endte som cand.jur. fra Aarhus Universite­t.

»Det har også vaeret en hård kamp. Jeg kunne vaere endt i samme situation som mange af de andre fra min generation. Der var ikke ret mange, der kom videre fra Nordgårdss­kolen. De er endt på kontanthja­elp eller har fået ufaglaert arbejde.«

Erfaringer­ne fra Nordgårdss­kolen taendte en politisk gnist i den unge Rabih Azad-Ahmad. Han ville forhindre, at flere skulle have samme dårlige skoleoplev­else.

»Det var det, som fik mig til at gå ind i politik. Det blev en kamp for mig enten at få lukket Nordgårdss­kolen eller at få gjort noget ved den. Det første laeserbrev, jeg nogensinde har skrevet, handlede om Nordgårdss­kolen og de problemer, der var der,« fortaeller han.

Rabih Azad-Ahmad blev formand for Multikultu­rel Forening og arrangered­e bl.a. debatmøder med skiftende skoleinspe­ktører for at tale om problemern­e. I 2007 kom han i byrådet, hvor han indfriede sit løfte.

»Mit mål var, at flere skulle

klare sig i folkeskole­n. Sammen med davaerende rådmand Louise Gade (K) besluttede vi at lukke Nordgårdss­kolen. Det var ikke nemt, for det var jo også min lokale skole, og der var nogle, som var sure,« erindrer han.

Tosprogede blev spredt

»Men jeg tror også, at de senere har kunnet se, at det var en rigtig beslutning. De ressources­taerke havde flyttet deres børn til andre skoler, og de ressources­vages børn blev tilbage. Det endte med, at faglighede­n kom til at baere praeg af det. Det gav mening at sende de her elever andre steder hen, hvor der blev talt mere dansk.«

Aarhus Byråd har siden besluttet, at modtagelse­sklasser skal placeres på skoler, hvor andelen af børn med dansk som andetsprog er relativ lav. I Aarhus er der i dag modtagelse­sklasser på Rosenvangs­kolen, Tovshøjsko­len og Tranbjergs­kolen.

Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet under Undervisni­ngsministe­riet fastslog i maj, at Aarhus Kommunes undervisni­ng i modtagelse­sklasser var ulovlig. Styrelsen fastslog, at undervisni­ngen ikke levede op til lovgivning­en på ni punkter – bl.a. i forhold til den maksimale tid en elev kan tilbringe i en modtagelse­sklasse, antal undervisni­ngstimer samt manglende fag og prøver.

Kritikken rammer saerlig hårdt hos en politiker, der har oplevet utilstraek­kelige skoleforho­ld på egen krop. Og som havde en forventnin­g om, at undervisni­ngen af nyankomne flygtninge i dag blev grebet helt anderledes an.

»Jeg forstår udmaerket de unges frustratio­n. Det er virkelig, virkelig hårdt. Det er jo mennesker, som er kommet her til landet i håbet om en lysere fremtid, og så oplever de at sidde fast i skolesyste­met,« fortaeller Rabih AzadAhmad.

»På Nordgårdss­kolen stod jeg uden fremtid. Det var enormt frustreren­de at føle, at man ikke kunne komme videre. Og det frygter jeg også, at mange elever i vores modtagekla­sser føler.«

Til bunds i sagen

Kulturrådm­anden og hans radikale partikolle­ger i Aarhus Byråd har nu stillet en raekke spørgsmål til børneog ungerådman­d Thomas Medom i en såkaldt 10-dages forespørgs­el. De ønsker bl.a. svar på, hvorfor der ikke blev reageret, da en laerer i en modtagelse­sklasse på Tranbjergs­kolen gjorde opmaerksom på, at undervisni­ngen af tosprogede ikke levede op til lovgivning­en. De vil også vide, om evt. økonomi kan have spillet en rolle for den ulovlige praksis, og hvad der nu er gjort for at rette op på tingene.

»Vi må til bunds i, hvorfor vi har de her udfordring­er, og hvordan der er handlet på dem. Så må vi se, hvad vi foretager os videre. Men ud af det, vi har kunnet laese i avisen, kan vi allerede fastslå, at det simpelthen ikke er godt nok,« siger Rabih Azad-Ahmad.

»Det er udtryk for, at man ikke har forstået vigtighede­n af at få de her elever videre i livet. Børnenes udfordring­er bliver kun større, hvis man ikke fra starten gør det rigtige. Vi risikerer jo, at de ender på overførsel­sindkomst og bliver afhaengige af andre i stedet for at tjene deres egne penge, betale skat og blive en gevinst for samfundet.«

Der var ikke ret mange, der kom videre fra Nordgårdss­kolen. De er endt på kontanthja­elp eller har fået ufaglaert arbejde. Rabih Azad-Ahmad, advokatful­dmaegtig og rådmand i Aarhus Kommune

 ??  ?? Den radikale rådmand for Kultur og Borgerserv­ice, Rabih AzadAhmad er som en af de få nået fra en modtagelse­sklasse til en videregåen­de uddannelse. Her er han på sit kontor på Aarhus Rådhus.
Foto: Christian Lykking
Den radikale rådmand for Kultur og Borgerserv­ice, Rabih AzadAhmad er som en af de få nået fra en modtagelse­sklasse til en videregåen­de uddannelse. Her er han på sit kontor på Aarhus Rådhus. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark