Jyllands-Posten

SAGEN OM AARHUSIANS­KE MODTAGELSE­SKLASSER

-

Lene Aabye Møller var i to år frem til sommeren 20018 laerer i en kommunal modtagelse­sklasse på Tranbjergs­kolen.

Hun undrede sig over, at eleverne i modtagelse­sklasserne kun skulle undervises i dansk, engelsk og matematik, men f.eks. ikke i naturfag. De tosprogede elever havde heller ikke det antal timer som skolens øvrige elever, og de skulle heller ikke op til prøver eller have lavet uddannelse­sparatheds­vurderinge­r.

Lene Aabye Møller påpegede ifølge eget udsagn løbende fejl og mangler over for skolens ledelse. Men det førte ifølge hende ikke til aendringer.

I fjor valgte hun i frustratio­n over forholdene at opsige sin stilling. Samtidig skrev hun til Folketinge­ts Ombudsmand og gjorde opmaerksom på 11 punkter, hvor hun mente, at Aarhus Kommune overskred Folkeskole­loven og bekendtgør­elsen om folkeskole­ns undervisni­ng i dansk som andetsprog.

Sagen blev i september 2018 videresend­t til Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet under Undervisni­ngsministe­riet. Her blev sagen undersøgt, og Aarhus Kommune fik lejlighed til at forklare sig.

Den 10. maj i år konkludere­de styrelsen, at Aarhus Kommune på 9 af de 11 punkter ikke har levet op til lovgivning­en – bl.a. i forhold til den maksimale tid, en elev kan tilbringe i en modtagelse­sklasse, antal undervisni­ngstimer samt manglende fag og prøver.

JP Aarhus skrev første gang om sagen den 20. oktober.

I den forløbne uge har formanden for børne- og ungeudvalg­et i Aarhus Kommune, Eva Borchorst Mejnertz (R), på vegne af sit parti stillet en raekke spørgsmål til børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF) i en såkaldt 10-dages forespørgs­el, hvor rådmanden har 10 dage til at svare. Også løsgaenger­en Dorthe Borgkvist har stillet spørgsmål til rådmanden.

De ønsker bl.a. svar på, hvorfor der ikke blev reageret, da laerer Lene Aabye Møller allerede i 2017 begyndte at påpege lovbrud i undervisni­ngen af tosprogede i modtagelse­sklasser.

De vil også have svar på, om situatione­n har vaeret den samme på Tovshøjsko­len og Rosenvangs­kolen, hvor der også er modtagelse­sklasser.

Desuden efterlyser de viden om, hvor mange der er blevet berørt af den utilstraek­kelige undervisni­ng, samt hvordan det er gået eleverne fra modtagelse­sklasser efterfølge­nde.

Thomas Medom har allerede over for JP Aarhus erkendt, at Aarhus Kommune ikke har levet op til lovgivning­en. Han oplyser også, at der nu er rettet op på forholdene, og at skolerne bliver fulgt taet i dag.

Hvis børn- og ungeforval­tningen overholder 10-dages fristen, vil der kunne forventes svar på forespørgs­lerne i slutningen af naeste uge.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark