Jyllands-Posten

Ivaerksaet­tere i moden jagter hjaelp hos investorer og kendisser

Små modeselska­ber byder sig til over for kendte branchefol­k for at få ny fart i forretning­en, salget og indtjening­en – samt dermed fremtiden lagt.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

En dansk designer af herretøj skal løftes frem af kendte folk og investorer i modebranch­en. Målet er at skabe en bedre, internatio­nal forretning, end designeren hidtil selv har vaeret i stand til.

Tobias Birk Nielsen har de seneste par år opbygget eget modemaerke, der markerer sig med salg i flere lande og hos førende butikker der. Omsaetning­en er dog fortsat kun nået 2,5 mio. kr., og designeren­s ambition er bl.a. at skabe økonomi, så han kan ansaette en kommerciel direktør.

Derfor havde han meldt sig til projektet Fashion Growth i Aarhus, hvor ivaerksaet­tere og mindre selskaber inden for mode og livsstil kan blive udvalgt til at markere sig over for et panel af investorer og branchefol­k.

Tobias Birk Nielsen var en af de seks udvalgte i årets dyst. Faktisk løb han med sejren efter investorpa­nelet havde lyttet – samt spurgt ind – til praesentat­ionerne under et netop afviklet arrangemen­t på Aarhus Teater.

Trods betegnelse­n på panelet følger ikke direkte en sikker investerin­g – og dermed ny kapital – med i førsteprae­mien. Designeren får dog nu straks bl.a. flere af paneldelta­gerne som mentorer samt sparring med andre fagfolk.

»Det har meget stor betydning i en lille virksomhed, at vi får støtte til at tage det naeste skridt. Vi har selv fået paent salg bygget op i flere lande – bl.a. Asien og rigtig god respons på mine kollektion­er. Men eksempelvi­s har vi stort set endnu ikke salg her i landet og i det hele taget brug for at blive løftet i den rette retning,« siger Tobias Birk Nielsen.

Dommerpane­let på ni ved Fashion Growth anføres af Christian Stadil, der er kendt som bl.a. ejer af Thornicoko­ncernen med sportsmaer­ket Hummel, der har hovedsaede i Aarhus. Blandt andre dommere og mulige investorer er Kristian Riis, der ud over at vaere kendt som guitarist i bandet Nephew, står bag selskabet Nordic LA, som arbejder med at bringe nordisk mode og livsstil ind i USA.

Med i panelet er desuden bl.a. advokat og investor Carl Erik Skovgaard, Aarhus, adm. direktør Peder Tang i modehuset Minimum, Aarhus, samt Jens Poulsen, som er chef for og hovedaktio­naer i modekoncer­nen DK Company, Ikast, med en lang raekke tøjmaerker.

»Også i en stor virksomhed som vores er det vigtigt, at vi er åbne over for, hvad der sker i alle dele af branchen. Vi har alle her i landet brug for dygtige ivaerksaet­tere, så jeg går gerne ind og støtter. Tiden må så jo altid vise, hvad det udvikler sig til,« siger Jens Poulsen, DK Company. Efter årets Fashion Growth er han blevet mentor for selskabet Labfresh, der blev nummer to i konkurrenc­en.

I 2018 vandt selskabet SuitsYou by Sjölin, som leverer skraedders­yede jakkesaet, Fashion Growth. Der har bl.a. betydet, at investor Henrik Hansen, Aarhus, som også i år var del af dommerpane­let, er trådt ind i selskabets såkaldte rådgivende bestyrelse. Ifølge SuitsYou by Sjölin med hovedsaede i Risskov har Fashion Growth og sparringen med Henrik Hansen bl.a. sat fart i etablering­en af franchiseb­utikker.

Christian Stadil bliver en af rådgiverne den kommende tid for årets vinder, Tobias Birk Nielsen. Han udelukker ikke, at det med tiden kan udvikle sig til måske også en investerin­g i det lille modeselska­b. Christian Stadil siger:

»Fashion Growth viser, at der er liv i det danske modemiljø. Vi skal stå sammen om skabe udvikling, også som investorer, hvor det giver mening for den enkelte.«

Ud over Tobias Birk Nielsen og Labfresh var to af de seks andre ivaerksaet­terselskab­er i Fashion Growth 2019 Mumutane, Højbjerg, der afsaetter bl.a. afrikanski­nspirerede livsstilsp­rodukter, samt Skintöi, Aarhus, som har specialise­ret sig i laederog skindtøj.

Den danske modebranch­e, som i fjor eksportere­de for 31 mia. kr., er praeget af få meget store selskaber og mange små eller mellemstor­e. En vurdering lyder, at de 10 største selskaber sidder på ca. 90 pct. af eksporten, mens de øvrige flere hundrede tøjselskab­er har de resterende 10 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark