Jyllands-Posten

Den koreanske plug-in hybrid er blevet mere gennemført

Kia er klar med en faceliftet version af Niro PHEV, der er Danmarks mest solgte plug-in hybrid, og som har fået finpudset kanterne.

- JENS OVERGAARD biler@jp.dk

En bil skal leve op til en helt bestemt raekke krav for at blive et danskerhit, og den skal som udgangspun­kt altid vaere til at betale, praktisk og billig i drift.

Det er nogle af de kvaliteter, som i fjor og i år har ført Kia Niro plug-in hybrid til tops som den mest solgte opladnings­hybrid herhjemme, og hvor der i år til dato allerede er afsat over 1.000 stk. Nu får modellen, som starter fra 275.000 kr., et facelift, der bl.a. omfatter opgraderin­g med en avanceret køassisten­t, hvor adaptiv fartpilot og vejbaneass­istent spiller sammen, så bilen kan følge motorvejst­rafikken ned til stop og op til motorvejsf­art. Inden døre er der kommet mere indbydende materialer, mens en otte tommer skaerm med Apple Carplay er standard.

Den kan skaleres op til en 10,25 tommer widescreen som i testbilen, en Niro 1,6 plug-in hybrid med topudstyre­t, Advance, fås fra 299.999 kr., men, hvor prisen med ekstraudst­yr løber op i 382.000 kr.

Enkel betjening

Som udgangspun­kt er konceptet enkelt; en 1,6 liters benzinmoto­r på 105 hk spiller sammen med et batteri på 8,9 kWh og en elmotor, der yder det, som svarer til 60,5 hk. Du kan lade bilen op fra elnettet til en raekkevidd­e på 49 km efter den nye, retvisende WLTP-norm.

Den er ikke urealistis­k at nå med en let speederfod. Undervejs hjaelper batteriet til at straekke dråberne, hvor det officielle forbrug er 71,4 km/l efter den noget akademiske norm for plug-in hybrider. Hvad du lander på, afhaenger af kørestilen. Men søstermode­llen Kia Niro med mild hybrid, som endda er 5.000 kr. dyrere, klarer officielt 20,4 km/l. Så har du et fingerpeg, medmindre du altid kører på ren strøm.

Niro PHEV’en fungerer ganske ukomplicer­et, hvor den sekstrins automatgea­rkasse

KIA NIRO 1,6 GDI PLUG-IN HYBRID ADVANCE med dobbeltkob­ling skifter gelinde, og bilen selv klarer aerterne, så laenge den generelle ”Normal”-knap, der starter i eldrift og veksler mellem el- og benzinmoto­ren, er trykket inde. Men du kan også straekke dråber i to ”Eco”-indstillin­ger og få power i ”Sport”. Med styrepaddl­es bag rattet kan du også graduere, hvor meget bilen motorbrems­er.

Løft indenbords

Kia Niro er let at stige ind i. Overblikke­t er godt, mens du har en komfortabe­l fremfaerd med en affjedring, som naensomt sluger de fleste bump og vejhuller.

Opgraderin­gen indendørs har en stor effekt. Her går Kia et skridt vaek fra det noget triste udseende til en mere indbydende fremtoning. Det hele er godt hjulpet af et instrument­bord i pianolak, men ikke mindst den delvist digitale instrument­ering i huset lige foran snuden på os, som er standard, men har størst skaerm i Advance-modellen. Den store centrale skaerm på 12,3 tommer, der er del af en udstyrspak­ke til 16.000 kr., er en klar overvejels­e vaerd. Med Apple Carplay aktiveret og en skaerm, som er hurtig og klar, har du et glimrede overblik.

Den indbyggede navigation er blevet bedre med en god POI-funktion, hvor naerliggen­de ladepunkte­r vises hurtigt og praecist. Til gengaeld fungerer den elektriske stop/start-kontakt for bilen sløvt.

På den praktiske front er der regulaer plads for og bag, mens teknologie­n koster i

Pris: 299.999kr. Kia Niro PHEV fra: 274.999 kr. Grøn ejerafgift, halvårlig: 390 kr. Forbrug;: 71,4 km/l (WLTP) C02 per km: 31 g Motor: 1,6 liters benzinmoto­r samt batteri med kapacitet med 8,9 kWh og elmotor Systemydel­se: 141 hk Systemmome­nt: 265 Nm/2.000 omdr. Topfart: 172 km/t. 0-100 km/t.: 10,8 sek. Raekkevidd­e på el: 49 km (WLTP) L/B/H: 436/181/154 cm Maks. anhaengerv­aegt med u/m bremse: 700/1.300 kg

bagagerumm­et, der med sine 324 liter er over 100 liter mindre end i Niro som mild hybrid. Til gengaeld kan begge fås med traek og klare op til 1.300 kg på krogen.

Du får mest ud af at køre i plug-in hybrid, hvis du kan rulle på ren el en stor del af tiden, f.eks. til og fra jobbet. Her kan der vaere fornuft i at købe en Clever Unlimitedp­akke, som saelges sammen med bilen. Den omfatter en wallboks samt ubegraense­t opladning hjemme og på farten og koster 9.795 kr. i startgebyr samt en fast pris på 299 kr. om måneden. En opladning klares med 7,2 kW på to timer og et kvarter.

Du skal dog ikke nødvendigv­is saette naesen op efter at kunne køre på ren el hele tiden. Da Niro PHEV ikke som visse andre plug-in-modeller har en varmepumpe, vil benzinmoto­ren springe i gang for at producere strøm til varmeappar­atet på kølige dage, selv om det måske er elmotoren, som driver bilen. Du kan dog også købe en kabinevarm­er. Den koster 25.000 kr.

Konklusion

Kia Niro PHEV er et ganske praktisk, komfortabe­lt og fint anvendelig­t hverdagsbu­d på en plug-in hybrid. Hvis dit kørselsbeh­ov passer, får du oplevelsen af at køre elbil uden raekkevidd­eangst. Hvorvidt der er besparelse­r på dit kørselsbud­get, afhaenger af kørestilen. Som udgangspun­kt skal du køre så meget på strøm som muligt. Men da Niro PHEV er billigere end den almindelig­e milde hybrid, burde der vaere fornuft i det for de fleste.

 ??  ??
 ??  ?? Den femdørs bil kan klare op til 49 km på ren strøm. Det er ikke umuligt at nå ved fornuftig kørsel. Foto: Jens Overgaard
Den femdørs bil kan klare op til 49 km på ren strøm. Det er ikke umuligt at nå ved fornuftig kørsel. Foto: Jens Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark