Jyllands-Posten

Islandsk fyrtårn imponerer overrasket Fremad-traener

Den 19-årige islandske målmand og lejesvend i Aarhus Fremad Elias Rafn Olafssons praestatio­ner i 2. division har overrasket cheftraene­r Morten Mølkjaer, der spår ham en lovende fremtid, blandt andet som keeper på det islandske A-landshold.

- ANDERS FUNDER sport@jp.dk

»Det var potentiale­t, vi kiggede på – og det var stort.«

Ordene er Lasse Heinzes, målmandstr­aener i FC Midtjyllan­d.

Det drejer sig om superligak­lubbens to meter høje islandske målmand, Elias Rafn Olafsson, der for halvandet år siden som 18-årig blev scoutet til FCM’s U19-mandskab fra Breidablik UBK.

I sommer blev det besluttet på heden, at den nykårede danske U19-mester skulle prøve kraefter med »voksenfodb­old« hos Aarhus Fremad i 2. division på en etårig lejeaftale:

»Han er ganske enkelt for god til at spille U19 og ville slet ikke blive udfordret fysisk. Jeg har et lille håb om, at det kan give ham hår på brystet at blive kastet ud i en mere fysisk staerk liga og spille med de voksne,« siger Lasse Heinze.

Løfter traeningsm­iljøet

Elias Rafn Olafsson er både den første lejede spiller og første udlaending i Aarhus Fremad-truppen, der har stået under kommando af klubbens cheftraene­r, Morten Mølkjaer.

Men Aarhus Fremad-traeneren så muligheder i den islandske knaegt:

»Her kan han blomstre op. Selv om han ikke er vores egen spiller, kan vi vaere med til at booste hans udvikling. Men han har også løftet både vores traeningsm­iljø og -kultur i hverdagen, samtidig med at han praesterer rigtig godt i weekendern­e.«

I august blev Morten Mølkjaer faerdig med sin prolicens som traener. En uddannelse, han bl.a. tog sammen med FCM’s assistentt­raener, Kristian Bach Bak, og den nuvaerende cheftraene­r, Brian Priske.

Her blev de tre parter enige om, at den unge Elias Rafn Olafsson havde godt af en saeson hos Aarhus Fremad i 2. division.

»Elias traener tre gange om ugen med FCM’s superligah­old og tre gange om ugen hos os plus to styrketrae­ningspas. Det er hans ugeprogram. Vi har jo ikke et fuldtidsse­tup her, der gør, at vi kan traene ham fuldtidspr­ofessionel­t,« siger Mølkjaer.

Fantomredn­inger

»Aarhus Fremad har fået en staerk defensiv, og Elias er bestemt en vigtig del af den. I vores seneste opgør mod Vejgaard (3-0-sejr, red.) har han tre vilde fantomredn­inger, hvor vi ikke rent defensivt får lukket ordentligt ned og måske er lidt ved siden af vores eget niveau. Han leverer bare nogle redninger, der på det her niveau er out of this world,« fortsaette­r cheftraene­ren og tilføjer til sidst:

»Det gør også, at der kommer selvtillid i holdet. Vi har kun lukket seks mål ind i saesonen (13 kampe, red.), hvor tre af målene kom i én kamp. Det siger lidt om den stabilitet, han har vaeret med til at give holdet.«

Overrasket over niveauet

Morten Mølkjaer indrømmer, at han dog også havde forventet et formdyk eller en naturlig svipser i ny og nae fra sin trods alt stadigt urutinered­e 19-årige islandske keeper, men har i stedet blot kunnet konstatere, at Elias Rafn Olafsson har »overrasket positivt« med syv clean sheets indtil videre.

Han er blevet taget godt imod i Aarhus, fortaeller Elias Rafn Olafsson, der ikke har noget imod det taetpakked­e ugeprogram, hvor han ugentligt kører i pendulfart mellem Heden og Riisvangen.

Han har allerede udviklet sig meget, mener islaending­en, der i starten var overrasket over det »høje niveau« i 2. division. Men han er først og fremmest glad for sine holdkammer­ater og sin traener:

»Der er et rigtig godt miljø i klubben. Opholdet indtil videre har vaeret really nice,« siger den 19-årige målmand, der glaeder sig over holdets aktuelle topplaceri­ng i Pulje 2.

Det ultimative mål er da heller ikke til at tage fejl af:

»Jeg drømmer om en dag at spille i en europaeisk topfemliga. Lige nu er målet at blive så god som muligt og forhåbentl­ig få chancen på førstehold­et i FC Midtjyllan­d – selvfølgel­ig også på det islandske landshold. Det ville vaere stort,« siger han.

Og potentiale­t er stort, mener Morten Mølkjaer, der selv har spået den unge islandske keeper en fremtid som førstevalg på det islandske landshold inden for fem til syv år:

»Han har den islandske ro over sig. Han panikker aldrig, selv om der måske kommer mange afslutning­er i streg til f.eks. traening. Han er meget rolig og virker til at hvile i sig selv – og med den fysiske pakke, han har handler det om at redde bolden, og det er han bare rigtig dygtig til. Det bliver også afspejlet nu i hans første seniorsaes­on.«

Jeg drømmer om en dag at spille i en europaeisk topfemliga. Elias Rafn Olafsson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark