Jyllands-Posten

Man kommer ikke sovende til digitalise­ring

-

»Man skal forholde sig til, hvilken virksomhed man er og vil vaere i fremtiden, for digitalise­ringen flytter ikke bare ind og transforme­rer virksomhed­en eller organisati­onen automatisk,« fortaeller Lars Frelle-Petersen.

Han kaldes ofte Danmarks Mr. Digitalise­ring”, fordi han (blandt andet som direktør for Digitalise­ringsstyre­lsen) har vaeret hovedfigur i indførelse­n af elektronis­k post, elektronis­k fakturerin­g, NemID og Borger.dk, der har sat Danmarks offentlige digitalise­ring forud.

I dag er han digital direktør i Dansk Industri (DI) og dermed både ansvarlig for it-virksomhed­er og for digitalise­ringen af DI’s 11.000 medlemsvir­ksomheder. Så han kan tage temperatur­en på den radikale digitalise­ring, der foregår overalt.

»Danmark ligger godt til, fordi vi er positivt indstillet over for teknologi, arbejdsmar­kedet er i al vaesentlig­hed forandring­sparat, og fordi mange ledelser arbejder systematis­k med innovation­skulturen og aendrer sig for at følge med udviklinge­n. Som for eksempel når Berendsen saetter chips i kitler for at gå fra renseri- til hygiejnevi­rksomhed. Men vi skal have fokus på at få de mange små og mellemstor­e virksomhed­er i Danmark om bord i en digital hverdag, så de ikke falder bagud. Landene omkring os flytter sig, så feltet lige bag os bliver taettere. Mange lande satser på at udvikle bestemte teknologie­r, for eksempel AI, og derfor skal Danmark vaere bevidst om sine satsninger,« siger Lars Frelle-Petersen.

»I det offentlige har den digitale dagsorden i høj grad handlet om effektivis­ering. De private virksomhed­er, som er laengst fremme digitalt, transforme­rer også hele mødet med deres kunder. Det bliver det offentlige også nødt til. Der skal taenkes i transforma­tion og i digitalise­ring på tvaers af det offentlige, hvis man for alvor vil saette borgeren i centrum og sikre, at innovative løsninger skabt i det private kommer den offentlige sektor til gode. Den innovation, der sker inden for fintech og lignende, skulle nødig gå uden om det offentlige. Det offentlige og det private – også de mindre aktører – har en unik mulighed for sammen at udvikle løsninger. Og det skal vi udnytte,« mener Lars Frelle-Petersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark