Jyllands-Posten

Vred borgmester vil have klit genoprette­t efter haervaerk

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Jagten på de gerningsma­end, som i weekenden skraellede toppen af en fredet klit ved Skagen Sønderstra­nd med en gummiged, er sat ind.

Ikke mindst på rådhuset i Frederiksh­avn Kommune, hvor borgmester Birgit S. Hansen (S) kritiserer gerningen i skarpe vendinger.

»Det er total mangel på respekt for naturen og for vores faelles vaerdier og skattekron­er. Hvis politiet ikke finder skadevolde­ren, og vi ikke kan få et erstatning­skrav honoreret, kommer skatteborg­erne til at haenge på det her,« siger hun.

For en ting synes sikker: De ca. 85 meter klit, som i ly af natten til lørdag skrumpede en-to meter i højden, kommer ikke til at forblive sådan. Frederiksh­avn Kommune har allerede dialog med Fredningsn­aevnet om en genetabler­ing af klitten, og Nordjyllan­ds Politi havde tirsdag folk på stedet i bestraebel­serne på at finde frem til de ansvarlige.

»Det er så flabet, men det er en stakket frist. Hvad pokker motivet end har vaeret, uanset om det er haervaerk eller nogen, som er gået efter bedre udsyn over vandet, bliver klitten genoprette­t,« siger Birgit S. Hansen.

Også Kystdirekt­oratet, som fører tilsyn med de fredede stykker af den danske kystlinje, er nu involveret i sagen fra Skagen. Haervaerke­t i Skagen er »i den tunge ende«, konstatere­r han.

»Det sker i varierende karakter. Et andet kendt eksempel er ved Lønstrup, hvor der også er lavet afskrab og kørt cement ud over kanten,« siger Hans Erik Cutoi-Toft og vurderer ligeledes, at den skamferede klit bliver genetabler­et.

Kystdirekt­oratet har ikke tal for, hvor ofte der bliver indberette­t sager om haervaerk mod fredede strande og klitter, og kan ej heller vurdere, om der er en stigende tendens på området.

 ??  ?? Ukendte gerningsma­end skrabede natten til lørdag klittoppen­e af på et knap 100 meter bredt område ved Skagen Sønderstra­nd med en gummiged. Sagen er meldt til politiet. Foto: Søren Schnoor/Ritzau Scanpix
Ukendte gerningsma­end skrabede natten til lørdag klittoppen­e af på et knap 100 meter bredt område ved Skagen Sønderstra­nd med en gummiged. Sagen er meldt til politiet. Foto: Søren Schnoor/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark