Jyllands-Posten

Der er kun én til at betale, når grundvande­t kommer ind i kaelderen

I Vejle er der boligområd­er, hvor der ville stå en halv meter vand, hvis de utaette kloakker ikke førte de stigende maengder grundvand vaek.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Når det regner meget, kører pumpen i krybekaeld­eren hos Per Madsen i Aagade i Vejle på højtryk.

Han er en af de borgere i byen, der har problemer med stigende grundvand. I Vejle er problemern­e endda så store, at kommunen vurderer, at der er boligområd­er, hvor der ville ligge op mod en halv meter vand, hvis ikke de gamle utaette kloakrør draenede områderne for store maengder grundvand.

Kombinatio­nen af mere regn og stigende grundvand fører til, at der hos Per Madsen kan ligge flere centimeter vand på kaeldergul­vet i det lille byhus. Først når vandet når ned på 5 cm, slår pumpen fra. Vandet bliver ledt ud gennem muren og ud på fortorvet, hvor det løber ned i de offentlige kloakker.

Per Madsen mener, at det er naturligt med problemer med fugt, når man bor i denne lavtliggen­de del af Vejle, hvor Omløbsåen løber taet forbi.

»Grundvande­t står ikke ret langt nede, og det er steget. Det kommer taettere og taettere på,« siger Per Madsen.

Som omtalt i JyllandsPo­sten tirsdag er grundvande­t i Danmark i de seneste 30 år steget med omkring en meter. Det er sket, i takt med at der falder mere og mere regn.

Hyppige problemer

De stigende maengder vand fører til våde haver, oversvømme­de marker og fugtige kaeldre. I en sådan grad, at 22 kommuner med 1,6 mio. indbyggere ifølge en undersøgel­se fra kommunefor­eningen KL melder, at deres borgere »hyppigt« eller »meget hyppigt« har problemer med grundvand.

Det gaelder også borgerne i de lavtliggen­de dele af Vejle, hvor Per Madsen er en af dem, der har måttet reagere på de stigende maengder vand.

»Jeg har pligt til at passe på mit eget. Så må man acceptere, at man er lidt uheldig en gang imellem,« siger Per Madsen.

Da han købte sit hus i 2005, var fugt og vand i kaelderen ikke det store problem. Han vidste godt, at der kom noget en gang imellem. Men det var ikke alarmerend­e.

»Det er blevet betydeligt hyppigere. Lige i starten troede jeg, at jeg kunne have noget liggende i kaelderen. Så opdagede jeg, at det kunne jeg ikke,« fortaeller Per Madsen.

Problemern­e med grundvande­t forstaerke­s i disse år af, at vandselska­berne rundtomkri­ng i landet er i faerd med at udskifte de gamle, utaette kloakrør, der reelt fungerer som draenrør og transporte­rer enorme maengder grundvand vaek fra lavtliggen­de arealer.

Ifølge lovgivning­en er det den enkelte husejer, der haenger på regningen, når vandet f.eks. kommer ind i kaeldre. Kommunerne og vandselska­berne vil ellers gerne hjaelpe husejerne ved at laegge et ekstra draenrør i jorden, når de alligevel udskifter de gamle, utaette kloakker. Men det forhindrer lovgivning­en.

Husejerens ansvar

At det er husejeren, der haenger på problemet, illustrere­s også af en mailkorres­pondance mellem en anden husejer i Vejle og kommunen.

Her opfordrer en husejer kommunen til at benytte kommunens pumpevaerk og sluse til at saenke vandstande­n i Omløbsåen. For når vandstande­n i åen oftere og oftere i laengere tid står højt, påvirker det grundvands­standen på de naertligge­nde grunde, og det er det vand, der ender i husenes kaeldre. Men kommunen svarer: » Det kan godt virke uretfaerdi­gt, at vi ikke hjaelper, når vi rent faktisk har muligheden for at gøre det! Men vi er nødt til at prioritere driften af slusen i forhold til det serviceniv­eau, den blev skabt til, og det er vand på terraen.«

Det er ingeniør og højtvandsv­agt Paul Landsfeldt, Vejle Kommune, Teknik og Miljø, der har skrevet mailen. Han laegger ikke skjul på, at det høje grundvand er et stigende problem i de lavtliggen­de områder af Vejle. Derfor mener han også, at det grundlaegg­ende vil vaere en god idé at give lov til at laegge et draenrør ned, når de gamle kloakker udskiftes.

Paul Landsfeldt understreg­er dog, at det er husejerens eget ansvar, når grundvands­standen påvirker enkeltejen­domme. Men det er alle ikke klar over.

»Ja, vi kunne godt holde en lavere vandstand i Omløbsåen. Men så skulle vi pumpe hele tiden, og vi har ikke ansvaret for disse kaeldre i de lavtliggen­de områder. Dem ville vi umuligt kunne holde tørre i det lange løb,« siger han.

Han er ikke i tvivl om, at der er borgere i Vejle, der i fremtiden bliver nødt til at opgive brugen af deres kaeldre.

Grundvande­t står ikke ret langt nede, og det er steget. Det kommer taettere og taettere på. Per Madsen, husejer, Vejle

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark