Jyllands-Posten

Politikere: Grundvand skal vaek fra kaeldre og haver

Både S, V og DF vil forhindre, at grundvand fylder kaeldre, når utaette kloakker renoveres.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Det er ikke i orden, at grundvand gang på gang oversvømme­r både kaeldre og haver, efter at offentlige vandselska­der ber har renoveret nogle af de gamle, utaette kloakker.

Den melding kommer fra både Socialdemo­kratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, efter at Jyllands-Posten har beskrevet, hvordan grundvande­t på 30 år er steget med en meter – og de konsekvens­er, det har haft for borgerne.

Isaer det faktum, at når man renoverer gamle, utaette kloakker, betyder det samtidig, at grundvande­t mange steder stiger kraftigt. Fordi de utaette kloakker i årevis har fungeret som store draenrør, helt utilsigtet har sendt millioner af kubikmeter grundvand ud gennem kloakrøren­e til det naermeste rensningsa­nlaeg.

Vandselska­bernes forening, Danva, vil gerne etablere nye draenrør til at håndtere det meget grundvand, når man laegger nye kloakker, men det må man ikke på grund af de lovmaessig­e regler på området.

Hos Venstre vil miljøordfø­rer Jacob Jensen have gjort noget – og det skal gå hurtigt:

»Det er paradoksal­t, at når man løser kloakprobl­emet, så skaber man et andet problem. Vi kan ikke leve med, at huse står i vand til knaeene. Det vand skal selvfølgel­ig vaek,« understreg­er han.

Venstre har ikke lagt sig fast på, om man vil kalde miljøminis­ter Lea Wermelin i samråd, stille skriftlige spørgsmål eller tage en samtale med hende.

Den socialdemo­kratiske miljøordfø­rer, Mette Gjerskov, vil også have det overskyden­de grundvand vaek:

»Man burde opsamle det grundvand,« siger Gjerskov, der vil kaede en indsats sammen med regeringen­s kommende klimahandl­ingsplan, der ventes klar efter nytår.

»Derfor må Danva meget gerne laegge et udspil frem, som vi kan forholde os til, når vi skal til at lave en klimahandl­ingsplan,« siger hun.

Dansk Folkeparti­s klimaordfø­rer, Morten Messerschm­idt, er enig:

»Man skal selvfølgel­ig etablere de draenrør, så vandet kan komme vaek. Det skal der også afsaettes midler til i klimahandl­ingsplanen,« siger

Messerschm­idt og tilføjer:

»Ved at få grundvande­t vaek fra kloakvande­t mindsker man også omkostning­erne til at rense vandet, fordi man undgår at skulle rense masser af rent grundvand.«

Han advarer desuden mod kun at fokusere på udledninge­n af CO2:

»Det er farligt, hvis man politisk kun fokuserer på energifors­yningen og CO2udledni­ngen i 2030 eller 2040 – man skal også se på den nødvendige tilpasning her og nu.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark