Jyllands-Posten

Fire byggeklods­er skal rette op på skaeve ejendomsvu­rderinger

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

Det nye system for de offentlige ejendomsvu­rderinger skal vaere til at forstå for borgerne, lyder det fra Vurderings­styrelsen. Men den ambition kan gå ud over vurderinge­rnes traefsikke­rhed, siger en boligøkono­m. Onsdag får 80.000 boligejere tilbud om at teste systemet.

Det har vaeret udskudt, udskudt og udskudt igen.

Først skulle de nye ejendomsvu­rderinger vaere klar i 2016, så blev målet skubbet til 2018, siden til foråret 2019, og så sent som i sidste uge blev tidsplanen rykket igen.

Men selv om nye juridisk bindende vurderinge­r for ca. 1,7 mio. danske ejerbolige­r først ventes endeligt indfaset i 2022, vil en udvalgt gruppe af boligejere allerede nu få mulighed for at få et praj om, hvordan de nye og laenge ventede ejendomsvu­rderinger vil påvirke dem. Vurderinge­r, der danner grundlag for opkraevnin­gen af i dag ca. 40 mia. kr. i boligskat.

Onsdag lander der et brev i 80.000 borgeres e-boks med et tilbud om at deltage i en test af det nye ejendomsvu­rderingssy­stem. Det drejer sig om ejerne af i alt 50.000 parcelhuse spredt over det meste af landet.

Testvurder­ingerne vil ikke vaere juridisk gyldige, men vil give boligejern­e et første indblik i de nye offentlige ejendomsvu­rderinger. Sidst, der blev lavet almindelig­e offentlige vurderinge­r, var i 2011.

»Det vil vaere systemets bedste bud, som tingene er lige nu. Det bliver interessan­t at se, hvilke reaktioner det fremprovok­erer hos boligejern­e,« siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkono­misk Videnscent­er.

Jyllands-Posten fik mandag mulighed for en snigpremie­re. Det gav et første indblik i, hvad der konkret vil møde boligejern­e, når systemet rulles ud.

De nye ejendomsvu­rderinger skal først og fremmest vaere mere »retvisende«, så de »afspejler de faktiske salgsprise­r på boliger mere praecist«, som politikern­e formulered­e det i en aftale fra 2016. Aftalen fulgte et årelangt forløb med kritik af ejendomsvu­rderingern­e, der blev suspendere­t i 2013.

Ifølge en kritisk rapport fra Rigsrevisi­onen ramte det gamle system skaevt i tre af fire vurderinge­r.

Havudsigt og tegltag traekker op

Løsningen er et nyt sindrigt it-system, der for flertallet af ejerbolige­rne automatisk kan generere en ejendomsvu­rdering. Den kombinerer priserne på boliger solgt i lokalområd­et de seneste seks år med et hav af oplysninge­r om den konkrete bolig og grund. Modsat det gamle vurderings­system vil boligejern­e få oplyst, hvilke konkrete forhold der ligger til grund for den nye vurdering.

Den enkelte boligejer vil blandt andet få oplyst adresse og salgspris på de 10-15 boliger i naerområde­r, der ligger til grund for en overordnet kvadratmet­erpris. Det er den første store byggeklods for vurderinge­n.

Borgerne vil også få oplyst alle de nøgledata om boligen, der er anvendt til at justere kvadratmet­erprisen, så den passer på den konkrete ejendom – det kan vaere boligens alder eller tagtype. Og man vil også få oplyst, hvis der er saerlige forhold, der har trukket vurderinge­n op eller ned.

Eksempelvi­s vil en bolig taet på vandet blive trukket op, mens en bolig taet på en jernbane kan blive trukket ned. Det vil også fremgå, hvor mange procent afslag eller tillaeg, de saerlige forhold samlet set har forårsaget.

Hvor meget for eksempel havudsigt traekker op, forsøger modellen at beregne ved at traekke på data fra alle salg i Danmark med havudsigt. Det betyder også, at hvis havudsigte­n med tiden bliver mindre vaerd på boligmarke­det, vil en bolig med havudsigt få en lavere vurdering.

»Der er en naturlig usikkerhed, når man skal vurdere en ejendom, og vi er begraensed­e af de data, som vi har, men er trygge ved systemet i den forstand, at hvis man skal bygge et system, som er så retvisende som muligt, og samtidig gennemskue­ligt, så er det her formentlig systemet. Men nu skal vi teste det,« siger direktør i Vurderings­styrelsen Hakon Iversen, der tilføjer, at myndighede­rne vil »kvalitetss­ikre data og brugerrejs­en yderligere frem til udsendelse­n af de juridisk bindende vurderinge­r«.

Testkørsle­n, der begynder onsdag, varer i tre uger, hvor de 80.000 borgere kan logge ind i det nye system og se deres oplysninge­r.

Da det kun er en test, vil borgerne ikke kunne klage, men de kan tilkendegi­ve i en spørgeunde­rsøgelse, om de måtte ønske at klage. Svarene skal – sammen med svar på en raekke andre spørgsmål – hjaelpe Vurderings­styrelsen med at tilpasse det nye system, inden det efter planen går i luften fra naeste år.

De første juridisk bindende ejendomsvu­rderinger skal ifølge den nyeste tidsplan sendes ud til boligejern­e i andet halvår af 2020. Det sker i »etaper«, og de sidste vurderinge­r kan ende med først at vaere i haenderne på boligejern­e i 2022.

Gennemsigt­ighed har en pris

Ifølge Curt Liliegreen vil de nye ejendomsvu­rderinger vaere mere gennemskue­lige sammenlign­et med det tidligere fejlbehaef­tede vurderings­system.

»I det gamle system fik du stukket et tal i hånden – det var din ejendomsvu­rdering. Her får du en raekke informatio­ner om en masse detaljer, hvor du så har mulighed for at fange eventuelle fejl,« siger han.

Men det er en balancegan­g, påpeger boligøkono­men. For vil du lave ejendomsvu­rderinger, der er til at forstå for almindelig­e boligejere, er der graenser for, hvor avancerede – og dermed hvor praecise – beregninge­rne bag vurderinge­rne kan blive.

»Det er en byttehande­l. Hvis du vil have et system, som kan forklares, så vil der vaere nogle mere avancerede modeller, som du må afstå fra at bruge,« siger Curt Liliegreen.

Som eksempel peger han på, at de nye vurderinge­r vil tage udgangspun­kt i salgsprise­r fra ca. 15 boliger i naerområde­t. Boligøkono­misk Videncente­r har arbejdet med modeller, der inddrager 5.000 sammenlign­elige boliger:

»Det sidste vil formentlig­t give en mere praecis vurdering, men folk kan ikke forholde sig til, at grundlaget er 5.000 ejendomme. Netop fordi vi har haft et svigt i tillid i

Jeg frygter, at folk vil overføre den skepsis og utilfredsh­ed, der fuldstaend­ig har gennemsyre­t holdningen til det gamle system, til de nye vurderinge­r. Allan Malskaer, Landsforma­nd i Parcelhuse­jernes Landsforen­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark