Jyllands-Posten

Ny vurdering medfører også ny og begraenset klageadgan­g

Fremover kan man først klage over sin ejendomsvu­rdering, hvis man mener, at den er mindst 20 pct. for høj.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Når op imod 80.000 boligejere onsdag modtager tilbud om at vaere de første i landet, der igen får deres bolig vurderet af skattemynd­ighederne, bliver det også en forsmag på en ny og begraenset adgang til at klage over vurderinge­n.

Med de nye boligskatt­eregler, som traeder i kraft i – indtil videre – 2024, kan man først få realitetsb­ehandlet en klage over vurderinge­n, hvis man mener, at den er mindst 20 pct. for høj, og har argumenter for det.

20-pct.-reglen skyldes, at det såkaldte Engbergudv­alg, som gik forud for en bred politisk aftale om et nyt vurderings­system i 2016, vurderede, at det ikke er muligt at komme taettere på sandheden om en boligs vaerdi end 80 pct. Samtidig ønskede forligspar­tierne at undgå en ny storm af de klagesager, som i 2013 førte til, at ejendomsvu­rderingern­e blev suspendere­t.

Formand for Parcelhuse­jernes Forening Allan Malmskaer mener dog, at 20 pct. er en alt for stor margin at måtte leve med som boligejer. Fremover kan man således komme til at betale boligskat af en ejendom, der er vurderet f.eks. 1 mio. kr. for højt, uden at der er noget at gøre.

»Det er for stort et spring. Man bør kunne komme taettere på, når man insisterer på, at folk skal betale skat af vaerdien af deres bolig,« siger han.

I første omgang er der tale om et tilbud om en vejledende vurdering til et bredt udsnit af landets boligejere. Først fra midten af 2020 vil de første juridisk bindende vurderinge­r vaere klar, og de vil derefter løbende blive sendt ud til boligejern­e frem mod begyndelse­n af 2022.

De udvalgte boligejere, som onsdag modtager et tilbud i deres e-boks om en vejledende vurdering, deltager i realiteten i et storskalaf­orsøg med det nye ejendomsvu­rderingssy­stem.

Takker man ja til tilbuddet om en vejledende vurdering, vil man allerede senere onsdag kunne få sin vurdering. Det sker, efter at man har besvaret en raekke spørgsmål fra Vurderings­styrelsen.

Senior manager i revisionsf­irmaet PWC Martin Franck opfordrer til, at man tager imod tilbuddet, hvis man er en af de 80.000 boligejere.

»For mange vil der vaere tale om en forhøjelse af den eksisteren­de ejendomsvu­rdering, men man bør helt klart sige ja. Samfundsma­essigt er det enormt formålstje­nligt, at så mange boligejere som muligt er med, så det endelige ejendomsvu­rderingssy­stem bliver rettet mest muligt ind,« siger han.

It-systemerne bag det nye vurderings­system er skaleret til at kunne håndtere klager fra 3 pct. af boligejern­e, når de juridisk bindende vurderinge­r kommer. Ellers venter der nye forsinkels­er for det i forvejen staerkt udfordrede it-system. Det kom frem på en såkaldt teknisk briefing ved embedsmaen­d fra Skattemini­steriet, som JyllandsPo­sten deltog i onsdag i sidste uge.

Kort forinden havde skattemini­ster Morten Bødskov på et pressemøde informeret om, at de nye boligskatt­eregler må udskydes fra 2021 til 2024 på grund af it-kaos.

Om det lykkes at holde klagerne over de nye ejendomsvu­rderinger under det niveau, afhaenger ifølge chefkonsul­ent og skatteeksp­ert hos revisionsf­irmaet BDO Henning Boye ikke mindst af, hvor god kommunikat­ionen om de nye vurderinge­r er fra myndighede­rnes side.

»3 pct. lyder af lidt. Der er 1,7 mio. boligejere. Jeg er meget spaendt på, hvad folk siger til de nye vejledende vurderinge­r, der nu kommer,« siger han.

For mange vil der vaere tale om en forhøjelse af den eksisteren­de ejendomsvu­rdering, men man bør helt klart sige ja. Martin Franck, senior manager, PWC, om at deltage i de vejledende vurderinge­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark