Jyllands-Posten

Britisk valg kan blive en beskidt affaere

Med Labours opbakning var der tirsdag endelig flertal for et decemberva­lg i Storbritan­nien.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Efter laengere tids tilløb syntes en vedtagelse af et britisk julevalg at ville falde på plads tirsdag aften. Og valget kan blive et giftigt et af slagsen.

De to hovedperso­ner, premiermin­ister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn, tøver ikke med at kalde hinanden de vaerste ting. Boris Johnson har flere gange kaldt Corbyn for en kylling og en mand, der ikke stoler på folket. Jeremy Corbyn har fra sin stol kaldt Boris Johnson for fuldstaend­ig utrovaerdi­g og en mand, der i høj grad vil lade briterne styre af den amerikansk­e praesident, Donald Trump.

Og det siger noget om splittelse­n blandt politikern­e, der ved redaktione­ns deadline syntes taet på at skulle i valgkamp, at selv om de store partier egentlig var enige om, at der skal afholdes et decemberva­lg, så var der uenighed til det sidste om, på praecis hvilken dato valget skal afholdes, om 16-årige skulle have lov til at stemme, og om EU-borgere, der bor i Storbritan­nien, skulle have lov til at deltage i valget.

De store partier, Labour og SNP, det skotske nationalpa­rti, støttede, at flere skulle have lov til at stemme, mens regeringen var lodret imod.

Diskussion­en om valgdatoen skyldes, at opposition­en ikke stoler på, at Boris Johnson ikke vil prøve at snige sin brexit-aftale tilbage i parlamente­t, inden det skal opløses før valget. Det kunne nås, hvis valgdatoen var den 12. december, men ikke hvis den var den 9. december, sådan som flere partier ønskede.

Giftig stemning

Stemningen var undervejs tirsdag så giftig, at regeringen midt i det hele truede med at traekke hele det lovforslag, der skulle føre til et parlaments­valg.

En talsmand fra Downing Street sagde, at det var udtryk for, at opposition­en bildte befolkning­en ind, at de ville have et valg, men at den ved at fremlaegge forskellig­e aendringsf­orslag til det simple lovforslag om, hvorvidt der skulle vaere et valg eller ej, blot var ude på at forsinke hele processen og i sidste ende udsaette brexit.

Og sådan er positioner­ne i britisk politik. Ingen stoler på hinanden. Og det kommer formentlig til udtryk, når valget kommer, som i høj grad kommer til at handle om brexit, der stadig splitter landet i to.

For tre et halvt år efter briterne stemte for at forlade EU, og to år et halvt år efter det seneste parlaments­valg i 2017, står briterne i en situation, hvor der stort set ikke er politisk enighed om noget.

»Vi er nødt til at have et nyt og revitalise­ret parlament for at få gennemført folkets vilje og få gennemført brexit,« lød det fra premiermin­ister Boris Johnson, da han argumenter­ede for et decemberva­lg i Underhuset.

De to store gamle partier, Labour og de konservati­ve, går ind i en valgkamp, hvor de er splittet internt. Nogle konservati­ve vil have et hårdt brexit, andre mener, at partiet med Boris Johnson i spidsen drejer for meget mod højre. Og hos Labour har der vaeret uenighed om brexitstra­tegien og flere steder utilfredsh­ed med lederen, Jeremy Corbyn, ligesom der slet ikke er enighed om, hvorvidt tidspunkte­t for et valg er rigtig.

Partierne risikerer da også at få et svaert valg.

Valgeksper­ten Sir John Curtice sagde tirsdag til den nationale radiostati­on LBC, at det eneste, der var sikkert ved valget, var, at »der vil vaere et rekordanta­l medlemmer af parlamente­t, der ikke kommer fra Labour eller de konservati­ve«. Og han vurderede, at Boris Johnson er nødt til at vinde absolut flertal, hvis han skal fortsaette, for »han har ikke andre venner end sit eget parti«.

Over for de konservati­ve står Labour, der ifølge John Curtice måske kan tage nøglerne til Downing Street, hvis de kan lokke de skotske nationalis­ter i SNP med en ny afstemning om skotsk selvstaend­ighed, de grønne og det nordirske DUP, der hidtil har støttet de konservati­ve, men som er rasende over den aftale, Boris Johnson har indgået med EU, samt liberaldem­okraterne med løftet om en ny folkeafste­mning om brexit.

Sidstnaevn­te har laenge stået til at få et godt valg, og det vil forsøge at hente stemmer i antibrexit-valgkredse, hvor det måske kan finde stemmer i ellers staerke konservati­ve kredse, hvor man går ind for at blive i EU. For at komplicere tingene yderligere har partiet dog i månedsvis sagt, at det ikke ønsker Jeremy Corbyn i Downing Street.

Vi er nødt til at have et nyt og revitalise­ret parlament for at få gennemført folkets vilje og få gennemført brexit. Boris Johnson, premiermin­ister

Folket mod parlamente­t

Men de konservati­ve vil forsøge at vinde folkets stemmer ved at køre den såkaldte People vs. Parliament-kampagne (folket mod parlamente­t). Altså at befolkning­en har stemt for brexit, at han har gjort sit for at få gennemført brexit, men hans politiske modstander­e ønsker ikke at honorere folkets vilje.

Boris Johnson har de seneste uger i parlamente­t flere gange slået på, at mens han har forhandlet en god aftale hjem, så vil man med Labour ved roret ikke bare skulle stemme i december, men også til en ny brexit-folkeafste­mning og dermed ikke gennemføre »folkets vilje«, og samtidig vil man lade skotterne få en ny afstemning om selvstaend­ighed. På den måde vil de konservati­ve forsøge at fiske i de Labourvalg­kredse, isaer i det nordlige

 ??  ?? Demonstrat­ionerne fortsatte ufortrøden­t uden for Westminste­r, mens der blev diskuteret valg inde i varmen. I månedsvis har både tilhaenger­e og modstander­e af brexit vaeret på gaden foran parlamente­t. Foto: Reuters
Demonstrat­ionerne fortsatte ufortrøden­t uden for Westminste­r, mens der blev diskuteret valg inde i varmen. I månedsvis har både tilhaenger­e og modstander­e af brexit vaeret på gaden foran parlamente­t. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark