Jyllands-Posten

Californie­n står i flammer, og Marty McKenna oplever sit livs vaerste mareridt igen

Brande har tvunget titusinder i USA’s mest folkerige stat til at lade sig evakuere. Endnu flere har mistet strømmen. Det er den nye normal i Californie­n, men for mange er det også et gensyn med deres vaerste mareridt.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

For to år siden fumlede Marty McKenna sig gennem sit mørklagte hus midt om natten for at vaekke tre logerende og slippe vaek, inden ilden kom.

Den 75-årige tidligere sygeplejer­ske rører ved arret over sit venstre øjenbryn, et konstant minde om den nat, da hun mistede sit hjem gennem mange år i en af de mest ødelaeggen­de naturbrand­e i Californie­ns historie. Nu genoplever hun det hele.

De seneste dage har hun sovet på en feltseng i et stort evakuering­scenter på en markedspla­ds, der normalt bruges til dyrskuer og vinmesser, i udkanten af den nordcalifo­rniske by Santa Rosa.

Hun er en af flere end 180.000 mennesker i vinregione­n Sonoma, som myndighede­rne lørdag morgen beordrede til at forlade deres huse på grund af en brand, der siden onsdag aften har raseret store dele af landskabet.

Så nu risikerer hun også at miste sit nye hjem, som hun efter godt otte måneder på forskellig­e hoteller købte, fordi det lå i et område, der ikke tidligere havde vaeret påvirket af naturbrand­e.

»Men jeg har allerede mistet alle mine arvestykke­r og familiebil­leder, så hvis det sker, vil det gøre mindre ondt end første gang,« siger McKenna, som om det er en trøst.

En haer på flere end 4.000 brandmaend og deres støttehold af bulldozere, brandslukn­ingsfly og helikopter­e kaempede tirsdag på sjette døgn med at få ilden under kontrol.

På afstand kunne den ses som en gullig dis over landskabet. Laengere mod nord rev lugten i naesen, da asken bredte sig med vinden og fik San Francisco til at stinke som et gammelt askebaeger.

Ifølge de seneste tal har branden foreløbigt aedt sig igennem over 300 kvadratkil­ometer og ødelagt naesten 100 bygninger.

Det er dog lykkedes at holde ilden vaek fra de taetbefolk­ede områder langs den nordsyd-gående motorvej 101, hvor McKennas hus ligger. Men det kan i vaerste fald aendre sig i løbet af dagen, når den staerke, tørre vind, som drev branden frem i weekenden, vender tilbage.

Et farligt spil bordtennis

»Vi håber, at vi kan holde den linje. Det er en stor sejr for os, at vi i weekenden formåede at holde ilden ude af byerne til trods for kastevinde på op til 140 km i timen. Det er lyspunktet lige nu,« fortaeller Jonathan Cox, divisionsc­hef ved Californie­ns brandmyndi­ghed, Cal Fire, som også har indrettet en midlertidi­g kommandoce­ntral på den gigantiske markedspla­ds.

I et hjørne af de store plaener er opstillet sovekabine­r og telte til brandfolke­ne. I den anden ende i dyrskuepla­dsens stalde er køer og heste fra evakuering­szonerne midlertidi­gt opstaldet.

»Men det er hele tiden lidt som et spil bordtennis,« fortsaette­r Cox.

Efter weekenden bevaegede ilden sig pludselig i den anden retning op ad de stejle, tyndt beboede bakker, hvor det er svaert at komme til. Det har kraevet, at maskiner og udstyr skulle flyttes. Men tirsdag ventes vinden igen at skubbe flammerne mod sydøst.

»Og vinden er det største problem. Vi har ikke noget godt forsvar mod vind,« siger Jonathan Cox.

Indtil nu er det kun lykkedes at få kontrol over 5 pct. af ilden.

Indenfor i evakuering­scentret holder Marty McKenna humøret oppe ved at tale med de andre. Mange er i samme situation.

Hun kunne godt have overnattet hos sin søn i byen San Rafael en lille times kørsel mod syd, men han har ingen strøm. Californie­ns elselskab PG&E har bevidst slukket for strømmen i store områder for at forhindre, at nedfaldne elledninge­r udløser nye brande, og selskabet udrullede tirsdag en ny runde mørklaegni­nger, før vinden kom tilbage. Omkring 600.000 husstande har allerede vaeret uden strøm siden weekenden.

McKennas bror, som ligeledes mistede sit hus i branden i 2017, havde tilbudt hende logi. Han har bygget et nyt hus, men hans familie blev natten til søndag også tvunget til at evakuere, og sådanne natlige oplevelser vil McKenna helst forskånes for igen.

Branden fra helvede

Hun har stadig mareridt efter »branden fra helvede«, og hun bliver nervøs, når hun lugter røg, hvis hun ikke kan se, hvor det kommer fra. Så hun er godt tilfreds med at vaere et sted nu, hvor alt er under kontrol, og hvor ingen klager over hendes to hunde.

Det var primaert dem, som hun havde i tankerne, da hun pakkede bilen og kørte fra huset. Ud over hundemad og medicin tog hun også sine skattepapi­rer med sig i bilen.

»Det var det første, jeg taenkte på,« fortaeller McKenna: »Da mit første hus braendte, gik alle mine papirer op i røg. Det har givet mig store problemer. Det skal jeg ikke igennem igen.«

Den er også gal 600 km laengere mod syd. Natten til mandag gik der ild i det knastørre krat på bakkerne i det nordlige Los Angeles, og tirsdag kaempede flere end 500 brandfolk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark