Jyllands-Posten

EN KORT BAGGRUND

-

Californie­n har de seneste år vaeret plaget af stadig vaerre naturbrand­e. På top-10 over de vaerste har de syv mest ødelaeggen­de fundet sted i løbet af de seneste fem år.

Den vaerste var Camp-branden, der i 2018 reducerede byen Paradise til aske og draebte 85 mennesker. Den naestvaers­te var Tubbs-branden i Sonoma og Napa i 2017, som draebte 22 mennesker.

Eksperter har peget på varmere, mere tørre og laengere somre kombineret med mindre regn om vinteren som årsagen. Andre har fremhaevet tilflytnin­g til Californie­n, hvilket har resulteret i mere bebyggelse i brandfarli­ge områder.

Mange er brandene er opstået som følge af nedfaldne elledninge­r. Risikoen er saerlig stor under efterårsst­orme, når vinden er knastør, det ikke har regnet i måneder, og luftfugtig­heden er lav.

Under sådanne forhold er Californie­ns store elselskab PG&E begyndt at slukke for strømmen for at forhindre nye brande. Selskabet måtte sidste år gå i betalingss­tandsning som følge af erstatning­skrav udløst af tidligere brande.

Kilde: Cal Fire 300 KM fortsat med at redde kunstvaerk­erne på det naerliggen­de Getty-museum og forhindre, at ilden sprang over 405motorve­jen til et kvarter med millionvil­laer, hvor berømthede­r som Arnold Schwarzene­gger og basketball­spilleren LeBron James har adresse. Her er flere end 10.000 blevet bedt om at forlade området, og otte huse er braendt ned.

Indtil videre er ingen blevet draebt, hvilket er en glaedelig forandring.

I de seneste par år har Californie­n lidt under stadig mere ødelaeggen­de og dødelige brande. Sidste år blev 85 mennesker draebt, da byen Paradise i det nordlige Californie­n på en enkelt dag braendte ned til grunden. Ikke desto mindre er omfanget og antallet af brande lige nu omfattende, og Californie­ns guvernør, Gavin Newsom, erklaerede søndag undtagelse­stilstand.

For McKenna er det noget nyt, at hun skal bekymre sig om brande, selv om hun har boet i Californie­n stort set hele sit liv.

»Statistisk set tror jeg ikke, at det sker igen. Men så igen. Nu er det sket to gange på to år.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark