Jyllands-Posten

Lederne af protestern­e mod Putin idømt kaempebøde­r

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

En russisk domstol har idømt lederne af protestbev­aegelsen i Moskva kraftige bøder.

Opposition­slederne Aleksej Navalnij og Ljubov Sobol, der hen over sommeren har stået bag de største protestakt­ioner i nyere tid i Moskva, skal hver betale bøder på godt 3 mio. kr.

En dommer ved en voldgiftsd­omstol har fundet de to skyldige i bagvaskels­e af et firma, der leverer mad til skolekanti­ner i Moskva, skriver Moscow Times.

Navalnijs antikorrup­tions fond, der graver ned i selskabers regnskaber og dokumenter for at afsløre korruption, blev fundet skyldig i at skade cateringfi­rmaets omdømme og beordret til at slette en video, der kritiserer kvaliteten af maden.

»Ved hjaelp af dokumenter har vi bevist flere tilfaelde af dysenteri. Men det er os, der skal betale,« beklagede Navalnij på de sociale medier.

I alt uddelte dommeren bøder på 9,4 mio. kr. i sagen til opposition­slederne og deres allierede.

Hård kurs mod kritikere

Det er kun en i en stime af sager mod modstander­e af Vladimir Putin siden sommerens protester, og som ifølge kritikerne er et forsøg fra myndighede­rnes side på at lukke munden på Putins fjender.

Få dage efter lokalvalge­t i september, hvor praesident­ens parti gik vaesentlig­t tilbage, gennemført­e politiet razziaer mod en raekke af kritikerne­s adresser, heriblandt det kontor, hvor Navalnij og Sobol producerer deres videoer.

Alene bødernes usaedvanli­ge størrelse vil uden tvivl skabe problemer for Navalnij og Sobol. Flere bankkonti med forbindels­e til parret er i forvejen blevet lukket i en anden sag, hvor parrets fond er anklaget for at have hvidvasket 100 mio. kr.

Den hårde kurs mod modstander­ne følger et mønster i Rusland. Forleden skiftede Putin den politisk moderate leder af sit eget rådgivende menneskere­tsråd ud med hardlinere­n og tv-personen Valery Fadejev, der har haft en fremtraede­nde placering i Putins parti.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark