Jyllands-Posten

Norsk mistolknin­g af EU-regler har sendt uskyldige i faengsel

Afgørelser i flere tusinde norske socialsage­r kan vaere truffet på et forkert grundlag.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

Norge har siden 2012 tolket EU-regler om sociale ydelser forkert. Det har ført til, at 48 personer er blevet uskyldigt dømt og tvunget til at tilbagebet­ale sociale ydelser. Af de 48 har 36 personer modtaget faengselsd­omme. Det skriver den norske avis VG.

De er i første omgang blevet dømt, fordi den norske velfaerdsa­dministrat­ion, NAV, siden 2012 har vurderet, at det har vaeret ulovligt at modtage offentlige ydelser fra Norge, mens de midlertidi­gt har befundet sig i et andet EU eller EØS-land (økonomisk samarbejds­aftale mellem EU, Norge, Island og Liechtenst­ein).

»Hver en sten skal vendes«

Mandag kunne den norske arbejds- og socialmini­ster Anniken Hauglie (Høyre) dog fortaelle, at man har mistolket en EU-forordning, som har ført til de fejlagtige domme. Yderligere 2.400 sager kan vaere fejlbehaef­tede.

Den uheldige sag blev under stor mediebevåg­enhed offentligg­jort på et pressemøde mandag, og her sagde Anniken Hauglie:

»Det er en alvorlig sag, hvor mennesker uretmaessi­gt er blevet kendt skyldige og har fået store tilbagebet­alingskrav fra NAV. På baggrund af dette er flere personer blevet dømt til faengsel eller har fået andre straffe. Jeg beklager over for de berørte og deres familier.«

Hun oplyste også på pressemøde­t, at hun vil ivaerksaet­te en undersøgel­se af, hvorfor man har fejltolket reglerne:

»Hver en sten skal vendes,« lød det fra Anniken Hauglie.

Sagen drejer sig om personer, der blandt andet har modtaget sygedagpen­ge og arbejdsløs­hedsdagpen­ge.

NAV’s direktør, Sigrun Vågeng, var også til stede på pressemøde­t. Om sagen sagde hun:

»Dette er meget trist. Vi må aendre denne praksis, og vi beklager meget over for dem, som er berørte.«

Sigrun Vågeng fortalte også, at NAV vil gøre alt for at finde de berørte, og at de mennesker, som har krav på en ydelse eller kompensati­on, vil blive kontaktet.

Rigsadvoka­ten Tor-Aksel Busch oplyser, at 36 personer har modtaget ubetingede faengselss­traffe i op til otte måneder. Han kritiserer, at han ikke er blevet informeret om sagen noget før:

»Jeg skulle gerne have haft informatio­n om dette, da socialrett­en begyndte at stille spørgsmål ved denne praksis. Og det forstår jeg, at den gjorde i 2017. I hvert fald synes jeg, at jeg kunne vaere blevet kontaktet tidligere i 2019 og ikke 16. oktober, som det var tilfaeldet,« lyder det fra TorAksel Busch.

Et betaendt emne

Til VG fortaeller juraprofes­sor ved Bergens Universite­t Jan Fridthjof Bernt, at der tale om en ganske spektakula­er sag:

»Jeg kender ikke til noget tilsvarend­e i norsk retshistor­ie. Jeg har aldrig set systematis­ke fejl i så stort et omfang.«

Årsagen til, at fejlene ikke er blevet opdaget før, tror juraprofes­soren er, at de er gået ud over folk med begraensed­e ressourcer. Jan Fridthjof Bernt kalder det for »skraemmend­e, at alvorlige fejl med så store konsekvens­er har kunnet ske i det moderne norske samfund«.

»Det bekraefter, at retssikker­hed stadig er afhaengig af, hvem du er og hvilke ressourcer, du har,« mener han.

Norge underskrev sammen med EU-landene, Island og Liechtenst­ein EØS-aftalen i 1992. Den betød, at Norge blev en del af EU’s indre marked.

Halvard Haukeland Fredriksen er også juraprofes­sor, og han taler om sagen som et betaendt emne:

»Det handler jo om ydelser til udlaending­e, saerligt østeuropae­iske arbejdere. Det er jo politisk betaendt med denne ”eksport” af sociale ydelser«, udtaler han til jurasitet rett24.no.

Den nuvaerende norske regering har i sit regeringsg­rundlag skrevet, at man »vil arbejde for tiltag, som kan begraense og standse eksport af velfaerdsy­delser«.

Jeg kender ikke til noget tilsvarend­e i norsk retshistor­ie. Jan Fridthjof Bernt, juraprofes­sor ved Bergens Universite­t

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark