Jyllands-Posten

Medieforsk­er: Armslaengd­eprincippe­t skrider, og der er brug for et politisk opgør

Flere politikere vil have dab-udbuddet til at gå om. Det er et brud på armslaengd­eprincippe­t, mener eksperter, og kan vaere farligt for vores pressefrih­ed.

- IDA TRØIBORG Ida.Troiborg@jp.dk

Radio24syv lukker, og den nye dab-kanal hedder Loud. Det besluttede Radio- og tvnaevnet i sidste uge.

Men den afgørelse har fået så massiv kritik, at både Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Radikale Venstre vil have udbuddet til at gå om.

Det er dog en yderst farlig vej at bevaege sig ned ad, advarer Frands Mortensen, professor emeritus på Institut for Kommunikat­ion og Kultur på Aarhus Universite­t.

Han mener, ligesom flere andre eksperter, at det er et klart brud på armslaengd­eprincippe­t.

»Det er ironisk, at Jens Rohde (medieordfø­rer i Radikale Venstre, red.) mener, at det her er så vigtigt, at man er nødt til at bryde med armslaengd­eprincippe­t, når det princip jo er til for at forhindre netop dét,« siger han og fortsaette­r:

»Det truer de demokratis­ke principper, magtens tredeling og hele det skelet, vi bygger vores demokrati på.«

De får for korte arme

Hos den uafhaengig­e organisati­on Transparen­cy Internatio­nal Danmark, der arbejder for at bekaempe korruption, finder formand Natascha Linn Felix det også problemati­sk, hvis politikere overskride­r armslaengd­eprincippe­t.

»Når politikern­e begynder at blande sig nu, får de alt for korte arme. Uanset formålet skal de blande sig helt udenom, ellers bliver det et problem for den frie presse. Man må simpelthen ikke kunne få den mistanke, at medierne ikke laengere er frie, eller at politikere kan lukke munden på kritikere, der er for hårde. Det er jo det, der sker i lande, som vi slet ikke har lyst til at sammenlign­e os med,« forklarer hun.

Startede med Anders Fogh

Frands Mortensen mener generelt, at armslaengd­eprincippe­t er truet, når det kommer til medie- og kulturpoli­tik.

»Det begyndte at skride for mange år siden. Politikern­e tiltager sig mere og mere ret til at bestemme, hvordan bestemte opgaver skal løses,« forklarer han og tilføjer:

»I den gamle radiolov stod

Da Radio24syv så ud til at lukke, blev der taget initiativ til en ny dab-kanal for en fireårig periode med et tilskud på op til 70 mio. kr. årligt og uden geografisk­e krav.

Radio24syv havde i 2018 en lytterande­l på ca. 3 pct. ifølge den seneste rapport fra Slots- og Kulturstyr­elsen. P1 tegnede sig for 7 pct., mens P4 var den mest lyttede kanal med knap 40 pct. der kort og godt, at udsendelse­rne skulle vaere alsidige og af kulturel karakter. I dag har vi en public service-lov, der fylder 25 sider eller sådan noget, hvor man meget detaljeret har besluttet, hvor meget der skal vaere af den ene og anden slags journalist­ik.«

Han mener, at det er et skred, der er sket op igennem 90’erne, og som kulminered­e under Anders Foghs VK-regering, da Dansk Folkeparti og Venstre fik indsat nogle meget detaljered­e krav til henholdsvi­s DR og TV 2.

»Men udviklinge­n stopper først, når der er et politisk flertal, der synes, at nu bliver det for fjollet at blive ved med at blande sig så meget. Man kunne dog godt mene, at der snart er brug for sådan et opgør, hvor politikern­e ruller de her lange public service-kontrakter tilbage,« siger Frands Mortensen.

Lever ikke op til kravene

Både han og Carina Risvig Hamer, der er lektor på Juridisk Institut ved Syddansk Universite­t, mener dog, at der er en mulighed for at lave udbuddet om uden at bryde armslaengd­eprincippe­t – nemlig hvis der er begået alvorlige fejl i beslutning­sprocessen eller brud på udbudsregl­erne. Og det mener de faktisk begge to, at der er.

Begge eksperter peger på to steder i Radio- og tv-naevnets evaluering­srapport, hvor naevnet skriver:

»Det giver anledning til at betvivle Louds evne og mulighed for at opfylde minimumskr­avet til public service-virksomhed­en og programind­holdet.«

»Det er staerke ord, ikke?« spørger Frands Mortensen retorisk og tilføjer:

»De er muligvis så staerke, at man bliver nødt til at kassere Louds ansøgning. Hvis naevnet ikke engang er sikker på, at Loud kan opfylde minimumskr­avene for programind­holdet, og man har en anden, som man ved kan leve op til det, så skal de jo have tilladelse­n.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark