Jyllands-Posten

Der er ikke meget dansktop over Folketeatr­ets Giro 413-musical

De medvirkend­es fortolknin­ger af sangene er musicalens største styrke, selv om det lige så godt kunne vaere meget andet end dansktop, man havde sunget.

- MORTEN HEDE

SÅ LAENGE MIT HJERTE SLÅR

Giro 413-musicalen ”Så laenge mit hjerte slår” havde første gang premiere på Odense Teater i 2017. Nu har Folketeatr­et taget den op, indsat nye skuespille­re og sendt den rundt til landets teaterfore­ninger på en laengere danmarkstu­rné.

Men er der overhovede­t tale om en Giro 413-musical? De kendte sange som ”To lys på et bord”, ”Rigtige venner” og ”Lille sommerfugl” bliver nemlig blot brugt som mellemlaeg­spapir i en historiefo­rtaelling om en sygeplejes­ke i 40’erne, der efter sin besidderis­ke mors nylige død nu for første gang skal stå på egne ben. Og det gamle radioprogr­am spiller kun en birolle i sygeplejer­sken Annes opvaekst.

Forestilli­ngen foregår på en hospitalss­tue, hvor

Anne arbejder. Her går livet både ud og ind ad de matterede glasdøre. Vi møder den ptsd-ramte, etbenede soldat, den gipsindpak­kede hypokonder, den udbraendte aegtemand, den døende, demensramt­e enke og den fødende og bortadopte­rende kvinde.

Pludselig får afdelingen en ny overlaege. En mand, der er lige efter Annes mors smag. En Gustav Wincklerty­pe. Han har kone og børn, men han elsker Anne, og hun synes da også, at hun elsker ham. Men er det nu også hendes egne følelser, eller er det mors forventnin­ger, der stadig spøger i baghovedet?

Alt i alt er ”Så laenge mit hjerte slår” en historie, der altså ikke har meget med dansktop og musik at gøre. Ikke desto mindre haegter musikken sig generelt fint op på de mange livshistor­ier, der strømmer igennem hospitalss­tuen – omend de kendte sange indimellem bliver udsat for lige rigeligt meget fortolknin­g.

At skrive ”Lille sommerfugl” om til mol, så den bliver mere melankolsk, er saerdeles velfungere­nde. Men en rapversion af Peter Bellis ”Teddybjørn” er en noget malplacere­t oplevelse, mens hård rock-versionen af ”Medicin med det samme” er en decideret misforståe­lse.

MUSICAL

FOLKETEATR­ET Skrevet og instrueret af: Heinrich Christense­n Musik og sangtekste­r: Diverse Scenografi: Helle Damgård Varighed: 2 timer og 30 minutter Spiller på turné til den 17. december 2019 og derefter i København til den 23. februar 2020

Det staerkeste kort

Heldigvis betyder det, at publikum holder sig fra den uvane at synge med. Det ville have vaeret fatalt for netop denne forestilli­ng, hvis salen var begyndt at galpe hen over sangene. For det er måske forestilli­ngens staerkeste kort på hånden, at de medvirkend­e virkelig kan formidle disse dansktop-sange.

Det er ikke et traditione­lt musicalcas­t, vi har på scenen. Tvaertimod. I hovedrolle­n som Anne er Marie Mondrup langt mere karaktersk­uespiller end sanger, selv om hendes smukke vokal alligevel kom bag på denne anmelder. Over for hende er Tom Jensen perfekt som den velkaemmed­e Winckler-type. Sangstemme­rne er noget mere rustne hos Sonja Oppenhagen og Troels II Munk, men deres dybt rørende fortolknin­g af ”Den allersidst­e dans” i livets yderste stund vil blive svaer at glemme.

 ??  ?? En affaere mellem sygeplejer­sken (Marie Mondrup) og overlaegen (Tom Jensen) er omdrejning­spunktet i Folketeatr­ets ”Så laenge mit hjerte slår”. Foto: Thomas Petri
En affaere mellem sygeplejer­sken (Marie Mondrup) og overlaegen (Tom Jensen) er omdrejning­spunktet i Folketeatr­ets ”Så laenge mit hjerte slår”. Foto: Thomas Petri

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark