Jyllands-Posten

Caribiske tilstande

-

Da 1. viceborgme­ster Camilla Fabricius i juni blev valgt til Folketinge­t, tog hun orlov fra byrådet i Aarhus Kommune vel vidende, at hendes parti – Socialdemo­kratiet – ikke accepterer dobbeltman­dater.

Manøvren udløste automatisk vederlag i tre måneder – små 120.000 kr. før skat – oven i de 169.485 kr., som hun modtog i grundveder­lag som medlem af Folketinge­t, hvortil kom andre 20.755 kr. i skattefrit omkostning­stillaeg. Ali Nour, der indtrådte som afløser for Camilla Fabricius, oppebar i perioden naturligvi­s også vederlag som byrådsmedl­em.

Orlovspeng­ene fra Aarhus Kommune ville med overvejend­e sandsynlig­hed vaere blevet stående på Camilla Fabricius’ konto, hvis ikke den umaettelig­e appetit på andre folks penge var kommet for en dag.

Camilla Fabricius er langtfra alene. Hen over sommeren har vi her i avisen kunnet berette om Ninna Hedeager Olsen, teknikog miljøborgm­ester i Københavns Kommune, der holdt en langvarig sygeorlov uden at blive bedt om at stille med en laegeerkla­ering som dokumentat­ion for, at der faktisk var tale om et reelt sygdomsfor­løb. Almindelig­e borgere på offentlig forsørgels­e kan berette om, at de ikke behandles med samme lemfaeldig­hed, men – fuldt berettiget – er underkaste­t anderledes bastante dokumentat­ionskrav.

Eller tag Niels Clemmensen, byrådsmedl­em i Vejle, der søgte orlov for at sejle rundt i Caribien og med sig fik et månedligt vederlag i omegnen af 18.000 kr., hvilket raekker til et anseligt antal drinks med små paraplyer til at skaerme isterninge­rne mod den braendende sol. Stedfortra­ederen, der måtte indkaldes, oppebar naturligvi­s et identisk vederlag.

Siden den 1. januar i fjor har 194 byrådsmedl­emmer haft orlov, viser en opgørelse foretaget af DR. I 60 pct. af tilfaelden­e har der vaeret tale om sygdom eller barsel, men byrådsmedl­emmer med dobbeltman­dater har også søgt orlov i forbindels­e med valgene til Folketinge­t og Europa-Parlamente­t.

At medlemmer af byråd, regionsråd og Folketinge­t reelt ikke ved, hvad de foretager sig, fremgår alene af det faktum, at hovedparte­n konsekvent taler om deres ”løn”. Lad os til benefice for de uforstandi­ge oplyse, at de folkevalgt­e beklaeder tillidshve­rv og derfor ikke får løn, men oppebaerer et vederlag, hvortil kan komme tillaeg, godtgørels­er, pension m.m.

Valgloven understreg­er, at pengene tages yderst alvorligt, da det fremgår, at folketings­medlemmern­e er forpligted­e til at modtage grundveder­laget og omkostning­stillaegge­t – sidstnaevn­te er endda skattefrit, uagtet at skiftende folketings­flertal i lange perioder har set det som deres overhovede­t vigtigste opgave at tvinge generation­er af danskere til at traelle under verdens højeste skattetryk.

Debatten retter atter opmaerksom­heden mod de saerdeles lukrative ordninger, som Folketinge­t har bevilget ikke blot sig selv, men også medlemmern­e af byråd og regionsråd. Økonomisk skal disse hverv honoreres på en alment acceptabel vis, men alt for ofte er der tale om vilkår, der står i skaerende kontrast til, hvad der er praksis i resten af samfundet.

Hellere skiller Socialdemo­kratiet og Venstre sig ud som de mest korrumpere­de ved at stå som garanter for en bjaergsomh­ed af et bananrepub­likansk tilsnit.

Helt absurd er det, at medlemmer af Folketinge­t og Europa-Parlamente­t får udbetalt meget store beløb – skattefrit – uden at skulle gøre rede for, hvordan pengene anvendes.

Der er i sandhed tale om caribiske tilstande, da de eneste, der kan aendre vilkårene, er medlemmern­e selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark