Jyllands-Posten

Begraensni­nger er gode. De tvinger dig til at taenke dig om

- SOULAIMA GOURANI

Jeg har altid vaeret fan af begraensni­nger. De gør mennesket kreativ.

Mine bedste ideer i livet har jeg fået, når jeg har ramt bunden, så at sige.

De fleste af os søger i nogen grad et liv, hvor vi ikke skal mangle noget. Men vi skal byde begraensni­nger velkommen.

De er afgørende for at vaere og forblive kreativ. De kan vaere en fordel, men kun hvis du anerkender vigtighede­n af dem.

Forestil dig, at du smører madpakke til ungerne, og du har alt taenkeligt i køleskabet. Det gør, at du ikke skal vende og dreje hjernen for at finde på noget spaendende at give dem med.

Hindringer motionerer hjernen, siger forskere.

Så du har faktisk brug for begraensni­nger for at blive god til at skabe noget nyt. Måden, du anskuer dine begraensni­nger på, kan så enten fremme eller ganske enkelt lukke ned for din kreativite­t.

Hver gang jeg er begraenset på tid, eller er overladt til andre (knappe) ressourcer, tvinges jeg til at blive mere kreativ. .

Så tidligt som i slutningen af 2020 kan automatise­ringen forvendels­en ventes at eliminere 20 til 25 pct. af de nuvaerende job.

Dit job er også i fare. Den store udfordring er, at vi i Danmark i øjeblikket bliver faerre til at løse opgaverne – og vi ved, at vi på den korte bane kommer til at mangle ca. 30.000 erhvervsud­dannede allerede i 2020.

Når der er mangel på noget, har vi altså en chance for at blive kreative. Innovation er, som du nok ved, en kreativ persons, eller i dette tilfaelde et helt lands, reaktion på begraensni­nger.

I en undersøgel­se fra 2015 kiggede forskerne Ravi Mehta fra University of Illinois og Meng Zhu fra

Johns Hopkins University på, hvordan mennesker taenker, når de oplever passende mangel på noget, og på, hvordan man taenker, når man oplever overflod.

Der var seriøs og massiv forskel på, hvor kreative eller innovative folk var, i forhold til hvilken situation de befandt sig i.

Når mennesker oplever knaphed, bliver de mere kreative i anaf de (få) ressourcer, de så har, fordi de er nødt til det. Her er det naturligvi­s for god ordens skyld vigtigt at understreg­e, at jeg på ingen måde er tilhaenger at befinde sig på hungersnød­ens rand eller lignende. Jeg taler om passende mangel på ressourcer, som de fleste af os har oplevet.

Kunsten er så at se på begraensni­ngerne som en velsignels­e og ikke som en byrde.

Kreativite­ten trives bedst, når den begraenses. Taenk på Twitter, som begraenser dig til at kommuniker­e ultrakort. Begraensni­ngen tvinger dig til at gøre din kommunikat­ion kortfattet, skarp og mere målrettet.

Det udvider din opfattelse af, med hvor lidt du kan opnå meget mere.

I den japanske form for blomsterku­nst ikebana arbejder man bevidst med at begraense sig, så blomsterku­nsten står skarpere og flottere.

Nogle gange skal man påføre sig selv begraensni­nger – isaer når man lever i en velfaerdss­tat.

Jeg er af den overbevisn­ing, at hvis du ejer mange ting og har nok af alt (penge, tid etc.), saetter du mindre pris på det. Begraens dig selv.

For et par år siden var jeg på en tøjdiaet, netop for at skaerpe min kreativite­t.

Jeg ville eksperimen­tere med at leve begraenset i 12 måneder. Jeg måtte på intet tidspunkt eje mere end 36 stykker tøj. En relativt ufarlig og tilgaengel­ig udfordring, som de fleste kan vaere med på.

Jeg er af den overbevisn­ing, at hvis du ejer mange ting og har nok af alt (penge, tid etc.), saetter du mindre pris på det.

Begraens dig selv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark