Jyllands-Posten

EU skal på banen i kapløbet om ny teknologi – ellers kan vi ende som Damernes Magasin

- Johan Moesgaard Henrik Aarestrup

EU-chef, Dansk Metal erhvervspo­litisk chef, Dansk Metal

For 41 år siden løb tv-serien ”Matador” første gang over skaermen. Her viste Erik Balling og Lise Nørgaard rigtig fint, hvordan nye ideer, koncepter og teknologie­r kan revolution­ere det bestående.

I Matador så man, hvordan

Mads Skjern kom til byen, og hvordan hans butik, Tøjhuset, i løbet af rekordtid udkonkurre­rede den haederkron­ede manufaktur­handel, Damernes Magasin.

Globalt ser vi lige nu lignende forskydnin­ger, men vor tids Mads Skjern finder man i dag i Kina.

Den kinesiske praesident, Xi Jinping, har opfordret til en robotrevol­ution i fremstilli­ngsindustr­ien for at øge produktivi­teten. Det sker, fordi lønningern­e i Kina stiger, og derfor kan kineserne ikke laengere konkurrere ved hjaelp af billig arbejdskra­ft. Nu bliver de nødt til at arbejde smartere.

Mange danskere tror, at vi i Europa er langt foran på teknologi i dag. Det er vi desvaerre ikke.

De private investerin­ger i kunstig intelligen­s i EU ligger på en fjerdedel af de kinesiske investerin­ger og under en tiendedel af de amerikansk­e investerin­ger. Europa investerer faerre kroner per hoved i teknologi end både Kina, USA, Japan og Sydkorea.

Lige nu arbejder kineserne på at få avancerede robotter og kunstig intelligen­s til at drive deres industri, så de kan udkonkurre­re danske og europaeisk­e arbejdspla­dser. Frem mod 2025 forventer kineserne derfor at tidoble antallet af industriro­botter til 1,8 mio. robotter. Det kommer til at skaerpe den globale konkurrenc­e markant.

Hvis EU og Europa som kontinent ikke vil ende som Damernes Magasin, så bliver vores erhvervsli­v nødt til hele tiden at vaere i front i kapløbet om implemente­ring af robotter. Derfor bør vi i EU og i Danmark gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at vi som global spiller forbliver konkurrenc­edygtige. Lader vi bare stå til, risikerer vi, at gode arbejdspla­dser strømmer til udlandet, og at vi i Danmark bliver fattigere. Og så bliver det svaert at samle det provenu, der er brug for til fortsat at forbedre velfaerden og skabe rammerne for en grønnere fremtid.

I Dansk Metal håber vi, at den nye Europa-Kommission og de danske EU-politikere vil saette teknologi øverst på dagsordene­n, når de skal skrive en ny europaeisk industrist­rategi ganske snart. Det kan vaere med til at holde os i det digitale førerfelt og sikre arbejdspla­dser på vores kontinent til ansatte i industrien.

Løsningen ligger ligefor. EU og Danmark skal traede ind på banen I kapløbet om ny teknologi – og saette i spurt. Derfor vil vi konkret opfordre til, at den ny kommission og det nye Europa-Parlament prioritere­r langt flere ressourcer til initiative­r, der kan øge digitalise­ringen og automatise­ringen af europaeisk industri. Allerede nu har EU-tiltag såsom ADMA – Advanced Manufactur­ing support for SME’s – vist stor effekt. Et tiltag, der netop har til formål at støtte virksomhed­ernes omstilling til en mere avanceret produktion. Men der er også brug for en dansk indsats.

De private investerin­ger i kunstig intelligen­s i EU ligger på en fjerdedel af de kinesiske investerin­ger og under en tiendedel af de amerikansk­e investerin­ger.

I disse uger forhandler politikern­e på Christians­borg den danske forsknings­reserve. Mange vil naturligt gerne have en bid af kagen. Her vil det give mest mening at investere i den tekniske forskning, der kan løfte Danmark op i verdenseli­ten og samtidig sikre, at den nyeste og bedste teknologi kommer ud på de danske arbejdspla­dser i industrien.

Den globale kamp om arbejdspla­dser kan vi sagtens vinde i Danmark og Europa, hvis vi prioritere­r området mindst lige så højt som andre steder i verden.

Vi håber, vi kan få politikern­e på Slotsholme­n og i Bruxelles endnu mere med på bølgen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark