Jyllands-Posten

EU-udspil oppriorite­rer de områder, danskerne opfatter som de vigtigste

EU-Kommission­ens budgetudsp­il ligger påfaldende godt i tråd med danske ønsker.

-

Catharina Sørensen fungerende direktør og forsknings­chef, Taenketank­en Europa

Hvordan vil du sikre, at EU udnytter muligheder­ne på det digitale område bedst muligt? Det var et af de mange spørgsmål, Danmarks kommissaer, Margrethe Vestager, blev stillet under sin høring i EuropaParl­amentet i oktober. Hendes svar var indirekte henvendt til statsminis­ter Mette Frederikse­n og EU’s øvrige stats- og regeringsc­hefer: »Den første prioritet er naturligvi­s at sikre, at budgettet for de naeste syv år bliver vedtaget, så vi kan komme i gang med arbejdet. Fra Kommission­ens side har vi foreslået at øge vores investerin­ger ganI ske betragteli­gt, så vi bliver i stand til at udrette alt dette.«

Spørgsmåle­t om vedtagelse af EU’s naeste syvårige rammebudge­t er højaktuelt, for det nuvaerende udløber naeste år. Stats- og regeringsc­heferne vedtager i enstemmigh­ed budgettet – og det er omtrent lige så sandsynlig­t, at de kommende forhandlin­ger bliver harmoniske, som at tyngdekraf­ten ophaeves. EU-debatten om rammebudge­tter er notorisk konfliktfy­ldt og kompleks.

De største stridsmål handler om budgettets størrelse, samt hvilke områder pengene skal gå til. De to spørgsmål haenger uløseligt sammen, men i debatten er det primaert størrelsen, der har fået spalteplad­s. Sammen med Sverige, Tyskland og Østrig insisterer regeringen på, at medlemslan­denes bidrag ikke må overstige 1 pct. af landenes velstand (BNI). Kommission­ens udgangspun­kt er på 1,11 pct. af BNI, og Europa-Parlamente­t og en raekke lande kraever loftet haevet til 1,3 pct.

fravaeret af Storbritan­nien, der tidligere har vaeret en magtfuld dansk allieret i budgetspør­gsmål, er den tyske strammerme­lding den bedst taenkelige støtte, regeringen kunne have fået. Ikke desto mindre antyder vores yderpositi­on, at kampen om budgetstør­relsen får svaert ved at blive en dansk vindersag. Dertil er flertallet af landenes positioner for langt vaek, og Tyskland er naeppe ubøjelig.

Regeringen bør derfor i forhandlin­gerne laegge mindst lige så stor vaegt på, at kampen om, hvilke områder pengene går til, bliver en dansk succes.

Det burde vaere muligt. Kommission­ens udspil ligger påfaldende godt i tråd med danske ønsker. Der oppriorite­res på de områder, danskerne opfatter som de vigtigste for

EU, nemlig klima og miljø, migration, ydre graenser og sikkerhed. Dertil kommer et ambitiøst oplaeg i forhold til forskning og uddannelse, herunder en fordobling af Erasmus+-programmet. Der laegges op til besparelse­r på områder, hvor Danmark laenge har opfordret til mindre EU, nemlig i forhold til landbrug og strukturfo­nde.

Danmarks udfordring er, at kravet om et lille budget medfører en risiko for, at det er på danske maerkesage­r, at der så bliver skåret.

Hvis 1,1 pct. skal blive til 1,0 pct., er der ikke udsigt til, at det er landbrugss­tøtten og strukturfo­ndene, der vil blive yderligere beskåret – tvaertimod tegner der sig en gruppe på 19 lande, der er imod de allerede foreslåede besparelse­r her. Det risikerer derfor at blive forskning, migrations­indsats eller klima, besparelse­rne går ud over.

YouGov har for Taenketank­en Europa spurgt ind til danskernes holdninger til EU’s budget. Svarene viser, at et flertal i befolkning­en laegger større vaegt på, om budgettet går til de ”rigtige” områder, end om det stiger.

Blot 15 pct. af de 1.003 respondent­er svarer, at de ikke er villige til at betale mere, og naesten to tredjedele er villige til at betale lidt mere for at få styrket indsatsen. Der er isaer villighed til at betale mere for at sikre effektive klimaog migrations­løsninger.

Det er vaerd at have med i betragtnin­g: Selvom regeringen må få svaert ved at gennemføre kravet om et loft på 1 pct. af BNI, kan budgettet godt gå hen og blive en succes set med mange danske øjne.

Danmarks udfordring er, at kravet om et lille budget medfører en risiko for, at det er på danske maerkesage­r, at der så bliver skåret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark