Jyllands-Posten

Vi bør indføre et totalt rygeforbud i Danmark

Cigaretter er et levn fra fortiden og bør ikke vaere let tilgaengel­ige for de kommende generation­er.

- Petar Socevic

jurist, Hellerup

For tiden debatterer vi cigaretpri­ser: 60, 90, 110 kr. Der har vaeret mange forslag på bordet.

Regeringen selv ønsker dog kun at føje to flade femmere til omkostning­erne ved køb af en pakke cigaretter. Naturligvi­s bør prisen vaere så høj som muligt. Det er folkesundh­eden, der står på spil, og norske erfaringer påviser da også en positiv udvikling, eftersom der øjensynlig­t er en direkte forbindels­e imellem højere cigaretpri­ser og en nedgang i antallet af unge, der ryger.

En prisstigni­ng for en pakke cigaretter til 90 kr. kombineret med strengere markedsfør­ingskrav har således medført et fald i antallet af unge rygere fra 23 pct. til 3 pct. på 12 år.

Jeg kan med tilfredshe­d notere, at Kraeftens Bekaempels­e kalder prisstigni­nger på cigaretter for

»det mest effektive redskab«. Men hvad kan vi gøre for at skubbe yderligere på i en positiv retning, så antallet at rygere falder?

På Hawaii overvejes det for øjeblikket, om en mildt sagt markant højere aldersgrae­nse ville afstedkomm­e den ønskede virkning: at man skulle vaere 100 år gammel for at kunne købe cigaretter.

Det ville reelt betyde et totalt forbud imod køb af cigaretter og dermed også et totalt rygeforbud. Hawaiianer­nes tilgang burde vaere en inspiratio­n for os herhjemme.

Haever vi aldersgrae­nsen for køb af cigaretter til først 30 år, derefter 40, 50 og så fremdeles, ville det vaere en vigtig sejr for folkesundh­eden.

Det ville vaere en udfasning af et produkt indeholden­de skadeligt materiale. Cigaretter er et levn fra fortiden og bør ikke vaere let tilgaengel­ige for de kommende generation­er.

Argumentat­ionen om, at højere priser vil føre til øget graensehan­del og social skaevhed, er udelukkend­e en undskyldni­ng, som gavner de politiske partier, der taenker på statskasse­n snarere end folkesundh­eden.

Afgiftssys­temet bør benyttes som et adfaerdsre­gulerende redskab, som understøtt­er den samfundsud­vikling, vi gerne ser. Det, vi gerne ser mere af, skal vi beskatte lavere, mens det, vi gerne ser mindre af, skal beskattes hårdere.

Faerre, der ryger, betyder bedre folkesundh­ed. Derfor bør vi haeve afgifterne på cigaretter­ne betydeligt.

Vi bør indføre et totalt rygeforbud herhjemme, således at der alene kan ryges i private hjem. I forlaengel­se af det bør vi løbende forhøje aldersgrae­nsen for køb af cigaretter og som minimum følge anbefaling­erne fra Kraeftens Bekaempels­e om markante stigninger i prisen for selvsamme.

Regeringen­s planer om en minimal stigning vil ifølge Kraeftens Bekaempels­e ikke have en maerkbar effekt. Til gengaeld viser en meningsmål­ing fra TV 2 og Megafon, at hver 10. ryger vil holde op med at ryge, såfremt prisen for cigaretter stiger. For at få alle med behøver vi ikke at se laengere end til vores naboland Sverige, som denne sommer har indført et rygeforbud visse offentlige steder.

Såfremt vi vaegter folkesundh­eden højest, bør vi – til en start – indføre en lignende ordning herhjemme. Efterfølge­nde bør vi inden for de naermeste år overgå til et totalt rygeforbud på alle offentlige steder.

 ??  ?? Et rygeforbud kan indføres gradvist, foreslår skribenten. Foto: Stine Bidstrup
Et rygeforbud kan indføres gradvist, foreslår skribenten. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark