Jyllands-Posten

»Folk skal laere mig og min politik at kende først«

Tomas Breddam havde ikke set sig selv i rollen som Roskildes borgmester, men da partifaell­en Joy Mogensen blev udnaevnt til kulturog kirkeminis­ter, landede borgmester­kaeden hos ham.

- NATASJA THRANE VIUM RASMUSSEN natasja.t.v.rasmussen@jp.dk

Han blev født i Roskilde, barndomsby­en var Karlslunde, han rundede også København, og siden 1998 har den 48-årige Tomas Breddam haft Trekroner som sin hjemmebane. Her bor han med hustruen, Dorte Wenøe Breddam, og parrets tre børn.

I 2013 blev han byrådsmedl­em i Roskilde Kommune og formand for Plan- og Teknikudva­lget i 2017.

Den 8. august var det så første dag som ny borgmester i kommunen efter Joy Mogensen, der forlod posten efter at vaere blevet udnaevnt til kultur- og kirkeminis­ter.

»Jeg har aldrig haft ambitionen eller drømmen om at blive borgmester. Jeg havde regnet med, at jeg skulle blive ved med at have et taet politisk samarbejde med Joy Mogensen, der var en dygtig borgmester,« fortaeller Tomas Breddam.

I gymnasiet var Tomas Breddam aktiv i Danmarks Socialdemo­kratiske Ungdom. Senere blev han uddannet cand.tech.soc. fra Roskilde Universite­t. Nu er han borgmester i Roskilde Kommune, og det er et nyt og laererigt kapitel, der er i fuld gang.

»Det er spaendende at stå i spidsen for så mange mennesker. Men det er også et privilegiu­m at komme ind og blive en del af områder, som fungerer så godt. Et eksempel på det er kulturområ­det, hvor jeg har suget en masse viden til mig løbende,« fortaeller den nye borgmester.

Bredt samarbejde

Ved kommunalva­lget i

2017 var der en massiv forskel på den nye og afgående borgmester­s antal af stemmer – helt nøjagtig 14.566. Joy Mogensen blev Roskilde Kommunes topscorer. For Tomas Breddam handler det om andet end mange stemmer.

»Det er ikke et mål i sig selv, at jeg får et ultimativt godt valg til naeste kommunalva­lg. For mig handler det om at bruge de kommende to år inden naeste kommunalva­lg på at fortaelle og vise borgerne, hvem jeg er, og hvilken politik jeg fører,« siger Tomas Breddam.

Han vil gerne føre en involveren­de og visionaer politik, hvor der skal vaere plads til det brede samarbejde. Senest har de i Roskilde Kommune indgået budgetforl­ig for 2020 mellem De Radikale, Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet.

»Budgetforl­iget for 2020 er et glimrende eksempel på, hvad jeg mener med det brede samarbejde i vores lokalpolit­ik,« forklarer han.

Fokus på kulturen

Til trods for at borgmester­kaeden har skiftet ejer, og at han sigter efter at vise borgerne, hvem han er, vil det politiske arbejde ikke blive glemt. Tvaertimod.

»Jeg drømmer om vedvarende kulturelle tilbud. Vi har så mange forskellig­e muligheder, og det skal vi blive ved med at have, hvorfor vi skal huske på, at det kulturelle område aldrig kan eller skal stå stille,« forklarer Tomas Breddam.

To år til naeste valg

Tomas Breddam har kun positive ord at sige om

Danmarks nye kulturmini­ster.

»Joy Mogensen har gjort det godt på den korte tid. I hendes virke i landspolit­ik oplever jeg en minister, der er, som hun var, da hun var borgmester: sig selv,« siger Tomas Breddam.

Nu har Tomas Breddam to år til at vise, hvem han er, og hvilken politik han vil føre i Roskilde Kommune, før han skal stå i spidsen for Socialdemo­kratiet i forbindels­e med kommunalva­lget i 2021, hvor han kan blive den nye stemmeslug­er, selv om relationen til borgerne er det primaere for ham.

Til kommunalva­lget i 2009 fik Joy Mogensen under 900 stemmer. Dette tal var steget til over 11.000 stemmer ved kommunalva­lget i 2013.

Tomas Breddam, borgmester (S), Roskilde

 ??  ?? Roskildes socialdemo­kratiske borgmester, Tomas Breddam, med partifaell­en og forgaenger­en Joy Mogensen, som han havde et taet samarbejde med som formand for kommunens plan- og teknikudva­lg.
Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Roskildes socialdemo­kratiske borgmester, Tomas Breddam, med partifaell­en og forgaenger­en Joy Mogensen, som han havde et taet samarbejde med som formand for kommunens plan- og teknikudva­lg. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark