Jyllands-Posten

Hård kritik af dansk profil efter støtte til tyrkisk militaer

Mathias ”Zanka” Jørgensen skulle have naegtet at udvise støtte til det tyrkiske militaer inden en kamp for sin tyrkiske klub ifølge danskere med kurdiske rødder, heriblandt en folketings­politiker.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

De har svaert ved at forstå eller acceptere det.

I de seneste dage har danskere med kurdisk baggrund ellers set Mathias ”Zanka” Jørgensen blive forsvaret, efter at den danske fodboldlan­dsholdsspi­ller stillede sig frem iført en omdiskuter­et Tshirt inden en ligakamp for sin tyrkiske klub, Fenerbahce.

»Faedreland­et er jer taknemmeli­ge,« stod der på Fenerbahce-spillernes trøje inden kampen mod Denizlispo­r, mens teksten var flankeret af en rød soldat, der gjorde honnør.

På den måde var den 29årige Mathias ”Zanka” Jørgensen og holdkammer­aterne med til at hylde de soldater, som den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, har sendt afsted for at udføre en militaer offensiv i den kurdiske del af Syrien.

Efterfølge­nde har Danmarks Idraetsfor­bund og Spillerfor­eningen forsvaret spilleren ved at henvise til den svaere situation, der opstår, når en profession­el fodboldspi­ller bliver presset af sin klub, mens FCK-manager Ståle Solbakken udtalte følgende om sin tidligere spiller efter mandagens sejr over AGF:

»De fleste er enige i, hvad der er det politisk rigtige, men man skal vaere i hans sko, før man dømmer ham.«

Anderledes kritisk er flere danskere med kurdisk baggrund, heriblandt Jino Victoria Doabi, der laeser statskunds­kab på Københavns Universite­t og er involveret i kampen for at få stoppet den tyrkiske offensiv i Syrien gennem bl.a. demonstrat­ioner i Danmark.

»Vildt og skraemmend­e«

»Han har et ansvar for at sige nej til at lade sig bruge i sådan en sammenhaen­g. I vaerste tilfaelde ville han blive smidt af holdet, men så ville det vaere tydeligt for alle, at han røg på baenken for at naegte at lade sig bruge politisk,« siger hun og fortsaette­r:

»Jeg tror, at han ville have fået respekt rundtomkri­ng i Europa for at sige fra.«

Den holdning bliver bakket op af Lars Aslan Rasmussen, der er medlem af Folketinge­t for Socialdemo­kratiet og har både kurdiske og tyrkiske rødder.

»Det er helt vildt og skraemmend­e, at en dansk landsholds­spiller udviser loyalitet over for Erdogan og lader sig bruge til at udføre propaganda for en invasionsk­rig, som vi i Danmark ellers har taget afstand fra,« siger han og fortsaette­r:

»Jeg forventer ikke, at han laver et statement for at støtte kurderne eller tage politisk stilling til konflikten. Men det er problemati­sk, at en dansk landsholds­spiller kommer til at vaere nyttig idiot for Erdogan, der bl.a. faengsler sine politiske modstander­e og fører en beskidt krig.«

I løbet af den seneste måned har de tyrkiske landsholds­spillere gjort honnør i kampene mod Albanien og Frankrig for at støtte de tyrkiske soldater, der i begyndelse­n af oktober indledte en offensiv mod kurdiske styrker i det nordøstlig­e Syrien for at skabe en såkaldt sikkerheds­zone til syriske flygtninge og samtidig få ram på YPG-militsen. Flere hundrede tusinde personer – heriblandt en stor andel kurdere – er blevet tvunget fra deres hjem under invasionen ifølge kurdiske myndighede­r.

Det europaeisk­e fodboldfor­bund, Uefa, har åbnet en disciplina­ersag mod det tyrkiske landshold, da det er forbudt at lave politiske markeringe­r under fodboldkam­pe.

»Vi kan ikke pege fingre ad det tyrkiske landshold og så sige, at det er synd, når det handler om en dansker. Han er en oplyst dansk statsborge­r, der har et frit valg,« siger Jino Victoria Doabi, der kalder det »noget vås«, at det ville smadre hans karriere at sige nej.

Mads Øland, direktør i Spillerfor­eningen, udtaler i et skriftligt svar, at »spillere bør altid have mulighed for at sige fra over for politiske eller religiøse budskaber, men når man som dansk spiller er i udlandet, er man ofte underlagt den kultur, det politiske landskab og den lovgivning, der er i det land, man spiller i«, samt at »det frie valg har man bare ikke altid som dansk spiller i udlandet«.

»En hån«

Lars Aslan Rasmussen mener dog ikke, at man skal tage hensyn til, at Mathias ”Zanka” Jørgensen f.eks. kunne vaere blevet straffet af sin klub, hvis han havde naegtet at baere T-shirten:

»Jeg anerkender slet ikke, at det ville have vaeret en stor risiko for ham at sige fra. Det er en hån mod de politiske modstander­e, der er blevet faengslet, fordi de har haft modet til at sige fra i Tyrkiet. Hvis man ikke kan spille i en klub uden at lade sig bruge på den måde, så bør man finde en anden klub. Som dansk landsholds­spiller og statsborge­r reklamerer man selvfølgel­ig ikke for en invasionsk­rig.«

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Mathias ”Zanka” Jørgensen gennem hans agent, men forgaeves. Han har endnu ikke udtalt sig i sagen.

Det er en hån mod de politiske modstander­e, der er blevet faengslet, fordi de haft modet til at sige fra. Lars Aslan Rasmussen, medlem af Folketinge­t for Socialdemo­kratiet

 ??  ?? Mathias ”Zanka” Jørgensen (nummer to fra højre) med den omdiskuter­ede T-shirt under opvarmning­en til ligakampen for sin tyrkiske klub, Fenerbahce. Foto: Emin Menguarsla­n/Anadolu Agency/Abacapress.com
Mathias ”Zanka” Jørgensen (nummer to fra højre) med den omdiskuter­ede T-shirt under opvarmning­en til ligakampen for sin tyrkiske klub, Fenerbahce. Foto: Emin Menguarsla­n/Anadolu Agency/Abacapress.com

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark