Jyllands-Posten

Engelske fans forlanger svar på VAR-kaos

Engelske fodboldfan­s føler sig ladt i stikken på stadion. De kraever bedre informatio­n om VAR-kendelser.

- MARTIN HAAHR LUND Martin.H.Lund@jp.dk

De engelske fodboldfan­s har mistet tålmodighe­den med VAR.

Den elektronis­ke dommerhjae­lp skulle luge ud i kampafgøre­nde fejlkendel­ser, men har indtil videre ført til så meget forvirring på stadioner rundtomkri­ng i England, at en gruppering af tilskuerne har forlangt aendringer på et møde med ledelsen for Premier League.

Lige siden indførelse­n i sommer har systemet vaeret under kritik for blandt andet at føre til en masse situatione­r, hvor hverken spillere, traenere eller tilskuere har vidst, hvorfor en dommerkend­else efter lang tids gennemsyn pludselig er blevet aendret.

Forvirring på højere plan

Også den forgangne weekend bød på et par omdiskuter­ede tilfaelde.

I kampen mellem Arsenal og Crystal Palace havde hjemmehold­et tilsynelad­ende sikret sig en sejr på 3-2 med en sen scoring, som dog blev underkendt uden yderligere forklaring for de tilstedeva­erende på Emirates Stadium.

Lige så stor var forundring­en på Carrow Road, da gaesterne fra Manchester United i to tilfaelde fik tilkendt straffespa­rk, som dommer Stuart Atwell i første omgang ikke havde fløjtet for.

Blandt andet disse to episoder får nu fansammens­lutningen Football Supporters’ Associatio­n (FSA) til at reagere.

»Når kampe er blevet afbrudt af VAR, har man forsømt at informere tilskuerne, som ofte er blevet efterladt totalt rådvilde,« siger en talsperson fra fangrupper­ne til den engelske avis The Guardian.

»Af den grund føler mange fans, at VAR netop nu har en negativ indflydels­e på spillet, uanset om kendelser går med eller mod deres hold. VAR skal også fungere for dem, som kommer på stadion.«

Også mange spillere, traenere og eksperter har brugt en stor del af deres efterår på at debattere VAR, som helt faktuelt har vist sig alt andet end ufejlbarli­gt.

Sange mod VAR

En opgørelse fra de fire første runder af den igangvaere­nde Premier League-saeson viste, at 227 kendelser var blevet tjekket af VAR og havde medført aendringer i seks af banedommer­ens skøn – til gengaeld måtte Mike Riley som Premier Leagues dommerchef også erkende, at yderligere fire haendelser burde have vaeret aendret.

Forvirring­en har ført til sange mod VAR på flere stadioner, og FSA føler da også, at tiltagene sat i vaerk for at forklare VAR som eksempelvi­s gentagelse af de kritiske situatione­r ikke er blevet håndteret på en ordentlig måde. Blandt andet kritiserer FSA, at ikke alle klubber bruger storskaerm­e på stadioner til at orientere om VARafgørel­ser.

Fra nogle kanter har det forlydt, at klubberne er bange for stadionpub­likums reaktioner, men det kan mere banalt også haenge sammen med usikkerhed om, hvem der helt grundlaegg­ende har ansvaret for at vise VAR-klip.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark