Jyllands-Posten

Larsen-familiens møbelselsk­ab giver stort plus

Actona Company, som er en globalt førende møbelprodu­cent, vokser hastigt igen efter en fusion, der tyngede resultatet i fjor.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Efter at overskudde­t dykkede hastigt i fjor, har den danske møbelvirks­omhed Actona Company A/S fået vendt udviklinge­n. I regnskabså­ret 2018/19, som nu er afsluttet, mere end fordoblede selskabet overskudde­t, så det nåede 136 mio. kr.

Actona har Jysk-familien som hovedaktio­naer, og virksomhed­en indgår i dens samlede aktivitete­r under Lars Larsen Group. Dynekøbman­d Lars Larsen, der døde i august 2019, overtog Actona i 2015.

Det skete, efter at stifteren af selskabet, Orla Dahl Jepsen, var død, og hans familie ønskede at saelge Actona til Lars Larsen, som var en naer ven af stifteren.

I forrige regnskabså­r blev det besluttet at slå de to Lars Larsen-møbelselsk­aber, Actona og Interstil A/S, sammen. Det kostede dyrt på bundlinjen at realisere fusionen, så resultatet før skat hos Actona dykkede til 62 mio. kr. i 2017/18.

Tirsdag morgen oplyste selskabet i en pressemedd­elelse, at 2018/19 gav et resultat før skat på 136 mio. kr. – altså mere end en fordobling i forhold til året før. Året gav desuden en vaekst i omsaetning­en på 153 mio. kr., så den nåede 1,9 mia. kr.

Adm. direktør Torben Villadsen

udtaler, at han og selskabet »er meget tilfredse med resultatet«.

Ikke bare tomme ord

Han understreg­er samtidig, at mens en raekke nedskrivni­nger gjorde, at fusionen med Interstil trak regnskabet ned i fjor, har det omvendt nu givet en markant fremgang.

»Allerede i forbindels­e med forrige regnskabså­r understreg­ede vi, at éngangsomk­ostningern­e i forbindels­e med fusionen påvirkede resultatet negativt, og at vi forventede at kunne praesenter­e et markant bedre resultat i år. Det er jo nemt at sige. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi har bevist, at det ikke bare var tomme ord,« udtaler Torben Villadsen.

Actona Company med 1.350 medarbejde­re globalt har positive forventnin­ger til den fremtidige udvikling. Derfor har selskabet også netop sat fart i en udvidelse af virksomhed­ens hovedkonto­r ved Holstebro. Torben Villadsen erkender dog samtidig, at der er en vis global usikkerhed.

»Ligesom mange andre virksomhed­er ser vi ind i nogle udfordring­er i forbindels­e med blandt andet brexit og nye toldsatser, når det gaelder eksport til USA. Omvendt er vi til stede på over 80 markeder og har en staerk forretning­smodel, som gør, at vi ser meget optimistis­k på fremtiden,« siger han.

Ud over detailkonc­ernen Jysk med over 2.800 butikker i 52 lande består familiekon­cernen også af en lang raekke andre selskaber. Inden for møbler er det ud over Actona bl.a. møbelkaede­n Ilva, Sengespeci­alisten og Bolia.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark