Jyllands-Posten

800.000 boligejere står til skattefri gevinst

Den danske stat kommer til at betale ca. 2 mia. kr. for at udskyde boligskatt­ereformen.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Ca. 800.000 boligejere står til at få en stor skattefri rentegevin­st.

Det er de boligejere, der har betalt for meget i ejendomssk­atter. Det har laenge stået klart, at de skal have penge tilbage, men der løber renter på, og det er der ikke taget højde for. Dertil kommer den forsinkede boligskatt­ereform.

Hvor meget den vil forsinke vurderinge­rne, er stadig uvist.

Rentesatse­n er 6,2, pct., og den er skattefri, fastslås det i loven om ejendomsvu­rderinger. Loven blev aendret sidste år.

Ifølge revisionss­elskabet BDO betyder det, at der sammenlagt vil blive udbetalt ca. 16 mia. kr. til boligejern­e. Det svarer til det beløb, Skatteforv­altningen betalte tilbage til danskerne i overskyden­de skat for 2018.

»For mange boligejere vil ordningen betyde, at de kommer til at opleve to juleaftene­r i ét og samme år, fordi den overskyden­de skat, som mange får hvert år, bliver suppleret med tilbagebet­aling af ejendomssk­at,« siger chefkonsul­ent i BDO Henning Boye Hansen.

Primaert i provinsen

Det er primaert boligejere i provinsen, der får penge retur.

Udbetaling­en af renten er ekstraordi­naert attraktiv i en periode, da de fleste får 0 pct. i rente af bankindest­ående, men også fordi en boligejer får renten for et helt år udbetalt, selv om der kun er gået en måned af året.

»For en boligejer, der skal have 20.000 kr. retur, giver det en ekstra skattefri rente på 1.240 kr., hvis udbetaling­en rykkes fra december 2021 til januar 2022. Det svarer nogenlunde til prisen på to returbille­tter med fly til Malaga,« siger Henning Boye Hansen.

Hver anden boligejer

I gennemsnit kan mere end hver anden boligejer uden for Storkøbenh­avn se frem til tilbagebet­aling, når de nye vurderinge­r foreligger.

I 2017 anslog Skattemini­steriet, at der skulle tilbagebet­ales et samlet beløb på 9,1 mia. kr. Estimatet blev sidste år haevet til 10,6 mia., mens det nu lyder på 14 mia. kr. Tallet er i 2019-niveau.

»Når pengene til sin tid udbetales, vil beløbet ifølge vores beregninge­r vaere vokset til omkring 16 mia. kr. på grund af renterne,« fastslår Henning Boye Hansen.

I gennemsnit kan de berørte boligejere se frem til en udbetaling på over 20.000 kr. Ikke så få vil få udbetalt langt over 30.000 kr.

Når de nye vurderinge­r er udsendt, vil de boligejere, hvis ejendom har vaeret vurderet for højt, få tilbagebet­alt for meget betalt grundskyld og ejendomsva­erdiskat. Udbetaling­en vil ske, i takt med at klagefrist­en på tre måneder for de nye vurderinge­r passeres. I første omgang sker der kun udbetaling til dem, der ikke klager.

Udsendelse­n af de nye vurderinge­r vil ske fra slutningen af 2020 til ind i 2022. Størstedel­en af det samlede tilbagebet­alingsbelø­b vil derfor efter alt at dømme blive udbetalt i perioden 1. juli 2021 til 30. juni 2022.

Oprindelig forventede man, at tilbagebet­alingen ville berøre 730.000 af landets i alt omkring 1,7 mio. ejerbolige­r. Nu er tallet steget til 800.000.

Det betyder, at det uden for Storkøbenh­avn vil vaere mere end hver anden boligejer, som får penge tilbage, lyder vurderinge­n fra BDO. Flest bor på Sydsjaella­nd og Lolland-Falster, på Midtfyn og i Sønderjyll­and.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark