Jyllands-Posten

6 af 10 offentlige chefer overvejer at skifte job

Forsker kalder det alarmerend­e, at 62 pct. af offentlige chefer finder det sandsynlig­t, at de skifter job inden for to år.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Flertallet af offentlige chefer pønser på et jobskifte.

Det viser helt nye tal fra Djøf, som overrasker i fagforbund­et og bekymrer ekspert.

En undersøgel­se blandt 845 offentlige chefer, som er organisere­t i Djøf, viser, at 62 pct. mener, at det er sandsynlig­t, at de vil finde et andet job inden for to år.

Hanne Fugl Eskjaer, formand for Offentlige Chefer i Djøf, kalder tallene for et wake-up call.

»Undersøgel­sen viser tydeligt, at der er behov for at tale den offentlige sektor op. Hvis hele 62 pct. rent faktisk gør alvor af at skifte job, og de skifter til et uden for den offentlige sektor, så er der jo tale om et decideret brain drain, og det kan ingen vaere interesser­et i,« siger Hanne

Fugl Eskjaer, der også er ambassadør i Canada.

Mest iøjnefalde­nde er trangen til at skifte job blandt lederne under 45 år. Af dem svarer 80 pct., at de finder det sandsynlig­t, at de skifter job inden for de naeste par år.

»Det handler ikke bare om karriereku­ltur, men uden tvivl også om, hvilke vilkår man har som leder i det offentlige,« siger Caroline Howard Grøn, der er lektor, ph.d. fra Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t.

Viden går tabt

Tallene antyder en kommende og alarmerend­e høj grad af udskiftnin­g blandt de offentlige ledere, mener hun.

»Det er ikke skidt, at der er en vis lederomsae­tning, men vi er bekymrede, hvis den bliver for stor. Det har simpelthen høje omkostning­er både økonomisk og ledelsesma­essigt, når viden går tabt,« siger Caroline Howard Grøn.

Hun peger på, at man fra Ledelsesko­mmissionen nedsat af den tidligere regering ved, at omkring en tredjedel af lederne i det offentlige har vaeret det i mindre end to år. I staten har 44 pct. af lederne haft deres nuvaerende job i mindre end to år.

Djøfs undersøgel­se viser, at ledere, der oplever et lille råderum, også er mere interesser­ede i at skifte job. Det genkender en af dem, der har taget springet til det private efter 17 år som leder i det offentlige.

»Det er blevet mere slidsomt, fordi man som leder i det offentlige tydeligt maerker, at f.eks. den politiske mistillid og behovet for kontrol stiger,« siger Hjalte Aaberg, der var regionsdir­ektør i Region Hovedstade­n frem til udgangen af 2018 og i dag er selvstaend­ig.

 ??  ?? Karin Momme har skiftet en mangeårig karriere som leder i det offentlige ud til fordel for en lederstill­ing i Novo Nordisk. Foto: Stine Bidstrup
Karin Momme har skiftet en mangeårig karriere som leder i det offentlige ud til fordel for en lederstill­ing i Novo Nordisk. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark