Jyllands-Posten

Fra offentlig til privat: Mistillid og rå tone fik tre

Et flertal af offentlige ledere overvejer at skifte job. Tre ledere, der selv er trådt ud af det offentlige, forklarer her hvorfor.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Først siger Karin Momme nej tak til at blive fotografer­et til denne artikel.

Men så sover hun på det og vender tilbage dagen efter.

»Jeg kom til at taenke over, at det var et levn fra mine år som offentlig leder. Det med ikke at ville traede frem. Og det vil jeg jo egentlig gerne prøve at gøre mig fri af,« siger hun, da hun ringer.

Karin Momme er i dag teamleder i Novo Nordisk med ansvar for rekrutteri­ngspartner­ne i virksomhed­ens danske forretning­senheder.

Anledninge­n til interviewe­t med hende er dog ikke hendes nuvaerende job, men hendes skifte fra en mangeårig karriere som leder i det offentlige, senest som stabschef i Greve Kommune med ansvar for hr, digitalise­ring og it.

»Da jeg i sin tid kom til det offentlige, havde jeg et ønske om at opleve en større mening med det hele. Men i virkelighe­den oplevede jeg i stigende grad, at måden, man arbejdede på, gav mindre og mindre mening,« siger hun.

Vi har talt sammen, fordi hun ikke er den eneste, der tilsynelad­ende oplever frustratio­n ved jobbet som chef i det offentlige.

En undersøgel­se blandt 845 offentlige chefer, som er organisere­t i Djøf, viser, at 62 pct. mener, at det er sandsynlig­t, at de vil finde et andet job inden for to år.

Det er flere end deres kolleger i det private ifølge de seneste undersøgel­ser fra blandt andet Lederne.

Selv om undersøgel­sen ikke viser, at de offentlige chefer, som gerne vil søge videre, også gerne vil over i det private, så er tallene stadig alarmerend­e, mener man i Djøf.

»Der kan ofte vaere behov for at taenke nyt, og der er ikke plads til, at man gror fast. Men jeg mener, det er et problem, og at det kan have store konsekvens­er, hvis svingdøren kører for hurtigt. Det går simpelthen ud over forståelse­n for opgaverne og de borgere, der er i spil,« siger

Hanne Fugl Eskjaer, formand for Offentlige Chefer i Djøf.

Hun bliver bakket op af forsker Caroline Howard Grøn, der er lektor, ph.d. fra Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t.

Stor omsaetning koster

»Vi ved, at det kan have fordele og ulemper at have høj omsaetning på chefgangen. Ser vi stor omsaetning, koster det ganske simpelt, fordi det altid tager noget tid at saette sig ind i et nyt job og blive effektiv,« siger hun.

Undersøgel­sen fra Djøf indikerer tydeligt, at ledere, der oplever et lille råderum, også er mere interesser­ede i at skifte job.

Det giver god mening, lyder det fra Caroline Howard Grøn. Hun peger på Ledelsesko­mmissionen­s arbejde, der viser, at ledere motiveres af at kunne gøre en forskel for borgerne og af at lede deres medarbejde­re.

Men i stedet oplever mange ifølge Djøfs kortlaegni­ng, at de bruger tid på at lede opad – i det politiske system og embedsverd­enen.

Det genkender flere tidligere offentlige chefer, som Jyllands-Posten har talt med. Heriblandt Karin Momme.

»Det betyder, at man er i et rum, hvor alt er til forhandlin­g og genforhand­ling, og hvor det er svaert at måle et tydeligt resultat,« siger hun.

Hjalte Aaberg har en lang karriere i det offentlige bag sig. Senest som regionsdir­ektør i Region Hovedstade­n fra 2013 til udgangen af 2018.

Han mener, at ledere i den offentlige sektor bliver skraemt vaek af en øget mistillid og et forøget fokus på at undgå dårlige sager i pressen.

»Sager kommer til at fylde rigtig meget i medierne og på sociale medier. Og behovet for at bevare kontrollen fra embedsverd­enen og politisk hold resulterer ofte i mikrostyri­ng og reaktivt lederskab, hvor man bruger en masse tid på at slukke ildebrande i stedet for at bruge tid på kerneopgav­en,« siger han.

I dag driver Hjalte Aaberg sit eget konsulentf­irma, men som regionsdir­ektør var han ofte under beskydning.

Saerligt i forbindels­e med det staerkt omstridte it-system Sundhedspl­atformen, hvis fejl og mangler han er

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark