Jyllands-Posten

Ledere til at skifte side

-

blevet hårdt kritiseret for.

»Langt de fleste går på arbejde, fordi de gerne vil skabe noget meningsful­dt og noget vaerdi. Det kommer til at stå i kontrast til, at den offentlige bevågenhed er enormt stor og tonen mere og mere rå.«

Der er gode forklaring­er på bevågenhed­en, i og med at det offentlige jo er skattebeta­lt, medgiver han.

»Men mistillide­n betyder noget for, hvordan det er at vaere leder, og hvordan man oplever sit råderum og måske frygter at slå en skaev bold,« siger Hjalte Aaberg, der har vaeret politisk engageret for Socialdemo­kratiet.

Også Karin Momme har bidt maerke i, at tilliden er svundet ind.

»Det er jo en del af den store offentlige dagsorden, men det er noget, man oplever meget tydeligt, når man er leder i det offentlige. Det har store konsekvens­er for, hvordan man bruger sin tid, når man hele tiden skal godtgøre, at man kan det, man skal, og er nede i alle detaljer i stedet for at bruge tiden på at skabe resultater,« siger hun.

Et kaerkommen­t skub

De første syv år af sin karriere var Karin Momme i det private, men så skiftede hun til en offentlig lederstill­ing – i første omgang i forsvaret.

Hendes stilling i Greve Kommune blev nedlagt i januar 2018, men det var egentlig et kaerkommen­t skub, efter at hun selv i flere år havde gjort sig tanker om, at hun gerne ville tilbage i det private.

I april 2019 kom hun til Novo Nordisk.

»Her oplever jeg, at jeg er kommet ind i en organisati­on, hvor der er tillid til, at jeg kan det, jeg skal. For ellers ville jeg ikke kunne skabe de resultater, der er forventet.«

Mest iøjnefalde­nde er trangen til at skifte job blandt lederne under 45 år. Af dem svarer 80 pct., at de finder det sandsynlig­t, at de skifter job inden for de naeste par år.

Den 36-årige Morten Christense­n har fra januar 2019 vaeret projektled­er i Danfoss, men før det var han fra 2011 offentligt ansat. Både i kommunalt regi og i den statslige Landbrugss­tyrelsen.

Han er slet ikke i tvivl om fordelene ved at vaere i det private. Dels er der lønnen og forholdene generelt.

En leder i det offentlige tjener i gennemsnit 49.629 kr. om måneden, mens en leder i det private får omkring 57.920 kr., viser lønstatist­ik fra Lederne. Men derudover – og måske vigtigere – er selve oplevelsen af at gå på arbejde.

»Man er meget omkostning­sbevidst i det private, men der er ikke det samme konstante krav om grønthøste­rbesparels­er, som jeg oplevede som en meget demotivere­nde overskrift i det offentlige. Smørret blev spredt mere og mere ud,« siger han.

Også rent organisato­risk oplever Morten Christense­n, at han har større indflydels­e nu, end han havde som leder i det offentlige.

»Da jeg blev uddannet cand.scient.adm., var det med en ideologi om at gøre tingene bedre, og det oplever jeg egentlig bliver mødt mere her i Danfoss. Her er fokus på, at vi gør noget godt for samfundet ved at producere energirigt­ige løsninger. Der er en meget mere udtalt følelse af at have et højere formål.«

Det er naturligt, at der er flere yngre end aeldre ledere, der overvejer et jobskifte, fordi det typisk er tidligt i karrieren, at man gerne vil rykke videre eller op ad rangstigen, mener forsker Caroline Howard Grøn. Men når hele 80 pct. svarer, at de overvejer at sige op, er det alligevel vaerd at bemaerke.

»Det er rigtig mange. Saerligt fordi de yngre ledere formentlig ikke har siddet ret laenge i deres nuvaerende lederjob. Det er bestemt ikke ubetinget godt, at man har en fortaellin­g om, at man kun har en succesfuld karriere, hvis man skifter job relativt ofte og hele tiden er på vej videre. Det sikrer hverken stabil drift eller god ledelse,« siger Caroline Howard Grøn.

Den nuvaerende regering har med statsminis­ter Mette Frederikse­n i spidsen lanceret idéen om en naerhedsre­form, som skal sikre mindre detailstyr­ing. Intentione­n er både god og vigtig, mener Hanne Fugl Eskjaer.

»I bund og grund oplever jeg, at der er mange offentlige chefer, som er stolte af deres arbejde. Men at det ikke altid er så synligt, hvad der fungerer. Naerhedsre­formen kan derfor ligesom Ledelsesko­mmissionen bidrage til at saette det helt nødvendige fokus på offentlig ledelse.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark