Jyllands-Posten

Falck: Vi skal genfinde vores dna

Redningsko­ncernen Falck har sat punktum for to års opslidende turnaround, der har slidt på organisati­onen. Nu skal koncernen udvikles, og medarbejde­rnes glaede skal genskabes.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Efter to års intensivt fokus på spareplane­r og dårlige mediesager på stribe har Falcktopch­ef Jakob Riis sat et stort fedt punktum og er klar til for alvor at indlede den naeste fase i redningsko­ncernen, der skal genskabe vaeksten.

»Jeg står dér, hvor jeg nok havde troet, at jeg stod for to år siden. Da gik jeg ind i det med brask og bram og et kaempe mod på at udvikle alle de muligheder, der ligger i Falck. Så var der lige et intermezzo på to år, før vi i endnu højere grad kunne begynde at fokusere på kunder, nye tiltag og teknologie­r,« siger Jakob Riis, adm. direktør i Falck.

Han kan se tilbage på det sjette kvartal i traek med fremgang i forretning­en, der nu igen giver overskud, selv om omsaetning­en er stagneret og faktisk forventes at falde en lille smule i hele 2019 sammenlign­et med året før.

Netop den fremgang markerer også afslutning­en på selskabets turnaround, hvis hovedformå­l har vaeret at forbedre omkostning­erne med 500 mio. kr.

»Vi har leveret fremdrift seks kvartaler i traek og konstatere­r nu, at turnaround­en er afsluttet,« siger Jakob Riis.

Det betyder også, at fokus nu i højere grad end tidligere vil blive rykket over mod mere vaekstfrem­mende tiltag. Fokus på effektivis­eringer vil fortsat vaere vigtige, men det vil mere også handle om at vinde nye kunder.

»Vi står et rigtig godt sted, hvor vi har afsluttet en etape og nu er i gang med den naeste, der vil rumme mange elementer fra den forrige og noget yderligere, der er mere orienteret mod vaekst,« siger Jakob Riis.

10 pct. er målestokke­n

Overskudsg­raden ligger i øjeblikket på lidt mere end 3,6. Det betyder, at hver gang der omsaettes for 100 kr., lander der 3,6 kr. på driftsresu­ltatet. Inden for f.eks. medicinalb­ranchen er standarden en overskudsg­rad på 25 pct., men f.eks. Jakob Riis’ gamle arbejdspla­ds, Novo Nordisk, ligger vaesentlig­t højere.

»Vi har internt sagt, at en overskudsg­rad på 10 pct. er en målestok for, hvornår vi kan se, at økonomien haenger fornuftigt sammen. Derfra vil det handle om hele tiden at udvikle det rum og øge kvaliteten,« siger Jakob Riis.

At de seneste års mange dårlige sager og store forandring­er har haft konsekvens­er, er tydeligt. Det gaelder ikke bare for økonomien. Det gaelder også for medarbejde­rne.

»Det, der har slidt på organisati­onen i de seneste par år, er, at vi har måttet gennemføre rigtig mange aendringer med kort varsel. De har gjort, at alle ansatte har skullet yde en ekstra indsats for at kunne få hverdagen til at haenge sammen,« siger Jakob Riis.

Han og resten af ledelsen vil nu saette tempoet ned i de forcerede aendringer, der er drevet fra centralt hold. Årsagen er, at Falck nu ifølge

topchefen er på rette vej.

»Nu tilpasser vi tempoet til, hvad vi også kan holde til som organisati­on,« siger Jakob Riis.

Det betyder bl.a., at Falck lige nu er i gang med at traene en masse ledere, der over de naeste 18 måneder skal udvikles.

Fokus på Falcks kernevaerd­ier skal fremelskes, og det taeller ifølge Jakob Riis, at Falck er et selskab, der fokuserer på omsorg, som skal skabe tillid, og at koncernen skaber mest vaerdi ved at arbejde sammen.

»Efter to år med aendringer og turnaround handler det også om at få genfundet vores eget dna og få det bragt frem,« siger han.

Dagens regnskab og de tilknytted­e kommentare­r omkring den afsluttede turnaround handler også helt lavpraktis­k om at sende et tydeligt signal til de mange medarbejde­re i organisati­onen.

»Dagens meddelelse handler også om at traekke en streg og sige til organisati­onen, at nu kan der stilles øgede krav til ledelsen om, at Falck ledes som et normalt selskab og ikke som i en ekstraordi­naer situation, hvor der laves voldsomme tiltag fra centralt hold,« siger Jakob Riis og understreg­er igen, at han er tilfreds med fremgangen de seneste seks kvartaler.

»Nu skal vi til at agere som et normalt firma, og folk kan forvente lidt mere ro og lidt mere arbejdsgla­ede,« siger Jakob Riis.

Effektivit­et på dagsordene­n

For nylig er Falck blevet ramt af et par møgsager i USA, selskabets kontrakt på ambulanced­rift i Slovakiet udløber i 2020, og sideløbend­e har Polen truffet en politisk beslutning om at nationalis­ere ambulanced­riften.

Spørgsmåle­t er, hvad en egentlig global recession eller økonomisk afmatning vil få af konsekvens­er for Falck.

»Det at blive mere effektiv i sundhedsva­esnet er noget, der for alvor kommer på dagsordene­n, når finanserne bliver rigtig stramme i budgettern­e,« siger Jakob Riis.

Skal man vaere bekymret for, hvis der kommer recession eller økonomisk afmatning, at flere bliver mere protektion­istiske og måske hiver ambulanced­riften hjem i stedet for at udlicitere den til jer eller jeres konkurrent­er? »Det har vi set i Polen med en nationalis­ering, men det er mere politisk. Når det virkelig klemmer på finanserne, og folk bliver protektion­istiske, er det i forbindels­e med handel og samhandel, at man prøver at drage kortsigtet økonomisk gevinst. Der tror jeg ikke, at du vil se en hjemtagnin­g, men måske snarere tvaertimod er nødt til at vaere

Efter to år med aendringer og turnaround handler det også om at få genfundet vores eget dna og få det bragt frem. JAKOB RIIS, ADM. DIREKTØR I FALCK

mere realistisk og se, om man kan få det bedre leveret til en lavere pris hos effektive leverandør­er.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark