Jyllands-Posten

Flere udlaending­e kommer til Japan, og de vil bo i byen

Japans befolkning aeldes og skrumper. Nu vil man stoppe affolkning­en ved at åbne for 340.000 immigrante­r inden for de naeste fem år.

-

Der har aldrig boet så mange udlaending­e i Japan som nu, og antallet er steget med 3,6 pct. inden for det seneste år.

Japan bliver normalt betragtet som et homogent samfund uden alt for mange fremmede til at forstyrre billedet. Det er en antagelse, der bygger på, at de to største grupper af udlaending­e er kinesere og koreanere, som set med vestlige øjne nemt kan forveksles med japanere.

Faktum er, at der bor 2.830.000 udlaending­e i Japan svarende til 2,2 pct. af befolkning­en. Trods et til tider anstrengt politisk forhold til Kina er der over en halv mio. kinesere med permanent ophold i Japan og omkring en kvart mio. sydkoreane­re.

Det er friske tal fra udgangen af juni offentligg­jort i sidste uge. De er interessan­te, fordi Japan som det første større industrial­iserede samfund er trådt ind i en demografis­k fase med en faldende størrelse af befolkning­en, der samtidig bliver aeldre og aeldre. De gamle lever laengere, og de unge får faerre børn.

Sidste år forlod 1,3 mio. japanere denne verden, men der blev for første gang i nationens moderne historie født under 1 mio. børn. Fertilitet­sraten siver ned mod 1,3, og lige nu bliver afstanden mellem fødsler og dødsfald bare større og større. Befolkning­stallet rasler ned, og flere industrier mangler varme haender til at holde produktion og samfund kørende.

I mange år håbede man på, at udfordring­en kunne løses gennem teknologis­ke fremskridt. Men sidste år nåede regeringen til den erkendelse, at det ikke er nok. Der er brug for nye borgere i form af immigrante­r i samfundets nedre regioner.

Derfor har man for første gang i nationens historie etableret et projekt for en kunstig befolkning­stilvaekst gennem immigratio­n. Ganske vist i japansk stil, hvilket vil sige i nogle stramme kasser plus en hel del bureaukrat­i. Men under alle omstaendig­heder et nybrud og et eksperimen­t, som følges taet i de mange andre samfund, som møder en tilsvarend­e udfordring lige om lidt.

De andre østasiatis­ke samfund står på spring til at følge efter. I

Sydkorea er kurven formentlig også knaekket. Fertilitet­sraten er under en, og allerede nu bliver der faerre sydkoreane­re. I Kina bliver arbejdssty­rken mindre, samtidig med at befolkning­ens gennemsnit­salder stiger. Lidt laengere ude venter andre folkerige samfund som Indien og Brasilien – og visse områder af Europa.

Problemsti­llingen blev i sommer for første gang sat på OECD’s og G7’s dagsorden. De knaekkede kurver skaber en disruption, som ingen rigtigt ved, hvad man skal stille op med, fordi ingen rigtigt ved, hvordan det vil ramme et samfund i fredstid. Derfor følges Japan så nøje og ikke mindst eksperimen­tet med en bevidst import af arbejdskra­ft på felter, hvor man forudser et akut behov.

Et nyt lovkomplek­s trådte i kraft i april. Sigtet er at kanalisere 340.000 arbejdere ind i 14 udvalgte industrier inden for de naeste fem år. Der blev indført helt nye visumkateg­orier, der daekker nye områder. ”Specificer­et faglaert arbejder” er en af dem. Den omfatter bl.a. plejere, tjenere, byggeri og landbrug. Som den største kategori forventes ansaettels­e af 60.000 plejere inden for de naeste fem år og 53.000 tjenere og servitrice­r.

Ellers foregår immigratio­nen på højtuddann­ede områder som ingeniører eller specialist­er ofte med en internatio­nal reference som f.eks. engelsklae­rer.

Et andet sigte med loven var at skabe liv på landet. Men mens det stigende antal udlaending­e kan tolkes som en succes, er det ikke lykkedes at få opfyldt det formål. Håbet var, at man kunne skabe et modspil til vandringen fra land til by.

Det nationale immigratio­nsbureau konkludere­r imidlertid, at det ligesom i resten af verden er storbyerne, der traekker. Af mange grunde. Højere lønninger er en af dem. Mange landsmaend samlet i et område er en anden.

»En af regeringen­s signaturpo­litikker i kampagnen for at revitalise­re affolkede regioner er at forsøge at balancere immigratio­nen. Men trods alle anstrengel­ser har immigranta­rbejderne stadig en tendens til at blive tiltrukket af Japans storbyer,« hedder det mistrøstig­t i en erklaering fra immigratio­nsbureauet.

Heller ikke immigrante­rne vil bo i de delvist affolkede japanske landområde­r. En af de tidlige japanske erfaringer er, at hvis de nye udenlandsk­e tilflytter­e skal lokkes ud i udkanten, er det nødvendigt med konkrete initiative­r som bedre løn, billigere bolig eller andre lokkende tilbud.

De andre østasiatis­ke samfund står på spring til at følge efter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark