Jyllands-Posten

Afskaf aktiespare­kontoen

Det er alt for indviklet at købe aktier og obligation­er i frie midler. Gør det i stedet lige så enkelt som pensionsmi­dlerne.

- RUNE WAGENITZ SØRENSEN adm. direktør, Miranova finans@finans.dk

Det vil måske undre, at jeg foreslår dette. Vil jeg da ikke gerne fremme aktiekultu­ren og lysten til at købe aktier?

Selvfølgel­ig vil jeg det, men jeg vil også gerne undgå et skattesyst­em så komplicere­t, at ingen kan finde rundt i det. For sådan er det ved at blive med beskatning­en af afkastet på aktier og obligation­er i ”frie midler”.

Enhver, som har forsøgt at laese vores skattelovg­ivning, ved, at den er umulig at finde rundt i for laegfolk. Paragraffe­r kan vaere flere sider lange, og tit har man indskudt ekstrapara­graffer, så nummererin­gen fra paragraf 6 til paragraf 7 kan gå via paragraffe­rne 6A, 6B, 6C og så videre. Det skyldes ikke ond vilje, men god vilje: Hver gang politikern­e støder på et problem, de gerne vil løse, så skriver de et par nye paragraffe­r.

Et eksempel er reaktionen på de mange års kritik af, at Danmark mangler en aktionaerk­ultur. Den debat fik sidste år politikern­e til at give os aktiespare­kontoen. »Det skal vaere nemt og attraktivt for danskerne at investere i aktier,« skrev den davaerende regering.

Skattesats­en er 17 pct., urealisere­de gevinster beskattes, og der er loft over det årlige indskud på 50.000 kr. Loftet skulle egentlig have vaeret firedoblet fra naeste år, men det er den nye S-regering imod, mens De Radikale er for, så det kommer man til at snakke om under finanslovs­forhandlin­gerne.

Og her er det, jeg synes, man i stedet skulle rydde op.

For pensionsop­sparing er ikke så indviklet. Man kan købe aktier og obligation­er – eventuelt pakket ind i fonde – og afkastet beskattes 15,3 pct. Det er da til at forstå.

Med frie midler bliver det anderledes komplicere­t. Ud over de 17 pct. på aktiespare­kontoen kan man komme ud for at skulle betale 25, 27, 33, 38 og 42 pct. Det afhaenger af beløbets størrelse og af, hvad man ved siden af har af renteudgif­ter. Og husk, at noget er realisatio­nsbeskatte­t, mens andet er lagerbeska­ttet.

Det forvirrer mange af mine kunder i Miranova, og det forvirrer såmaend også Skat, for jeg ser masser af fejl i mine kunders årsopgørel­ser.

Mit forslag er derfor: Gør det lige så enkelt at købe aktier og obligation­er for frie midler som for pensionsmi­dler. Det betyder, at der kun skal vaere én sats. Og den skal gaelde alt: Aktieindko­mst og kapitalind­komst bør simpelt hen slås sammen.

Som rådgiver er jeg egentlig glad for, at man har gjort det så indviklet, for det gør det svaert for folk at klare sig uden rådgivning. Men som borger er jeg traet af det. Vil man gøre noget godt for aktiekultu­ren, så gør man det nemt at investere i aktier, og det kraever nemme skatteregl­er, ikke nye saerregler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark